Η Ferrari μετατρέπεται από επιχείρηση παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης σε μάρκα lifestyle 

Η Ferrari είναι ένα εξαιρετικά οικείο όνομα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι μια μάρκα που αντιπροσωπεύει την ελίτ πολυτέλεια, την κληρονομιά και τις κορυφαίες υψηλές επιδόσεις, κάτι που δεν ήταν πάντα εμφανές σε ορισμένα από τα προϊόντα με δικαιώματα που φέρουν το όνομά της.   

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λάνσαρε την πρώτη της πλήρη συλλογή ενδυμάτων. Η Ferrari παρουσίασε τη συλλογή μέσα στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της στο Maranello, με τα μοντέλα να κάνουν πασαρέλα κατά μήκος της γραμμής παραγωγής της. 

Η επίδειξη σηματοδότησε την τελευταία κίνηση στον τομέα της υψηλής μόδας από τον όμιλο, το τμήμα Exor του οποίου απέκτησε πέρυσι ποσοστό 25% στον κορυφαίο υποδηματοποιό Christian Louboutin, αφού πρώτα απέκτησε τον έλεγχο της κινεζικής μάρκας πολυτελείας Shang Xia από την Hermes.Έντονες είναι οι εικασίες στην Ιταλία ότι η Exor μπορεί να είναι έτοιμη να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στον οίκο Giorgio Armani.  

Το εγχείρημα στο σύνολό του σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή της Ferrari, η οποία διαθέτει πολλαπλές πνευματικές άδειες – από παιχνίδια mini αυτοκινήτων μέχρι kit αγωνιστικών αυτοκινήτων Lego. Οι οδηγοί της Ferrari έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές 15 φορές, περισσότερες από κάθε άλλον αντίπαλο, οπότε τα κόκκινα αγωνιστικά παιχνίδια της έχουν σχεδόν “ιερή” αναμνηστική αξία για τους οπαδούς της. Ταυτόχρονα, το μοντέλο 250 GTO του 1963 είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο στην ιστορία, αφού κοστίζει 70 εκατομμύρια δολάρια. 

Όπως μια τσάντα Hermes Kelly, μέρος της γοητείας μιας Ferrari έγκειται στην αξία της σπανιότητάς της. Αν κάποιος παραγγείλει ένα entry-level μοντέλο Ferrari Roma, αναμένεται να πληρώσει περίπου 250.000 ευρώ και να περιμένει 12 μήνες για να το παραλάβει.  

Η μάρκα εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πριν από πέντε χρόνια και παρά το γεγονός ότι παράγει μόλις 10.000 αυτοκίνητα ετησίως και τα ετήσια έσοδα είναι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αλλά το βασικό στοιχείο σε αυτή τη νέα διαφοροποίηση των προϊόντων θα είναι η μόδα – γυναικεία, ανδρική και παιδική ένδυση. Όπως και οι πιο έξυπνες σύγχρονες μάρκες, αυτή η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε έξι στάδια μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση είναι το πώς η μάρκα θα αποδώσει στο διεθνές λιανεμπόριο. Τα στελέχη της Ferrari αποκάλυψαν ότι έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες όπως η Harrods και η Neiman Marcus. Αν αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά από μπουτίκ πολυκαταστημάτων θα φανεί στην πράξη. 

Όλη αυτή η δραστηριότητα απαιτεί σημαντική επένδυση – αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το προηγούμενο μοντέλο αδειοδότησης της παρείχε κυρίως σημαντικά δικαιώματα και απέφερε ετήσιες πωλήσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Είναι σίγουρα πολύ λιγότερο δαπανηρό να υπογράφει απλώς περισσότερες άδειες. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει, όμως, μια δέσμευση οικονομικού χαρακτήρα.Και το σημαντικότερο είναι η αξία της μάρκας, η προστασία της και τα έσοδα τα οποία μπορεί να είναι πολλαπλάσια εάν η στρατηγική υλοποιηθεί σωστά.Με αυτή την αλλαγή στην στρατηγική της η Ferrari θέλει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία ως lifestyle μάρκα και να μπει σε κατηγορίες και πεδία επιχειρηματικότητας στα οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν μπορούσε να εκμεταλευτεί πλήρως και να κεφαλαιοπήσει την δυναμή της ως brand.