25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Τα καταστήματα θα αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των retail πωλήσεων έως το 2024

3 MIN READ

Έρευνα | Τα καταστήματα θα αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των retail πωλήσεων έως το 2024

Έρευνα | Τα καταστήματα θα αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των retail πωλήσεων έως το 2024

Ενώ η έξαρση της πανδημίας ανάγκασε πολλά φυσικά καταστήματα να σταματήσουν τη λειτουργία τους το 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ σημείωσε την υψηλότερη αύξηση ρεκόρ συγκριτικά με το 2002. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «Forrester 2021 Online Retail Forecast US», το ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά (30%) το 2020. Συγκεκριμένα από τις 30 online κατηγορίες προιόντων λιανικής της Forrester, οι 28 παρουσίασαν αύξηση, η οποία ξεπέρασε σημαντικά αυτή του 2019. 

Αρχικά τα δεδομένα της Forrester αναδεικνύουν ότι οι παραγγελίες φαγητού και ποτού μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν δύο φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020, ενώ εξίσου έντονη δημοτικότητα απέκτησαν και οι υπηρεσίες παραλαβής των προιόντων click-and-collect και curbside pickup, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το (10%) των αγορών σε τρόφιμα και ποτά θα διεξάγεται μέσω του διαδικτύου έως το 2024.

Παρά την έντονη ανάπτυξη του e-commerce, η Forrester προβλέπει ότι τα καταστήματα θα συνεχίσουν να κατέχουν τις περισσότερες λιανικές πωλήσεις έως το 2024, συμπεριλαμβάνοντας το (71%) όλων των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ και το (64%) των non-food-and-drink πωλήσεων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η Forrester αναμένει ότι οι retailers θα εστιάσουν στην βελτίωση πολύ σημαντικών παραγόντων, όπως είναι η αναδιάρθρωση των δικτύων των καταστημάτων, στην αποδοτικότητα των πωλήσεων των online store, στην προώθηση υπηρεσιών της λιανικής, οι οποίες θα συμβάλουν στην προστασία από τον COVID.

Μεταξύ των μεγάλων online καταστημάτων και αγορών, τόσο το Amazon όσο και το eBay φάνηκαν να επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια του 2020. Συγκεκριμένα το (80%) του δείγματος των online ενηλίκων ερωτηθέντων των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν κάποια αγορά δήλωσε ότι επέλεξε το Amazon τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, μία αύξηση (18%) σε σχέση με το (68%) του 2019. Το eBay παρουσίασε αύξηση (11%) σε ετήσια βάση σε ποσοστό των ερωτηθέντων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει μια αγορά τους τελευταίους τρεις μήνες (29% από 26%).

Επιπλέον τα ποσοστά σε διάφορες πλατφόρμες κυμάνθηκαν: το Etsy (10% από 8%), το Facebook Marketplace (8% από 7%), τα οποία αποδεικνύουν παρόμοια υψηλά ποσοστά ανάπτυξης από έτος σε έτος, σημειώνοντας παράλληλα πολύ χαμηλότερα ποσοστά χρήσης.

Συμπερασματικά το Amazon υπήρξε κυρίαρχη πηγή πληροφοριών των προϊόντων για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια του 2020. Έτσι το (40%) των online ενήλικων ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει το Amazon για αγορές μικρών συσκευών, σε σύγκριση με το (19%) του συνολικού δείγματος, το οποίο επέλεξε κάποιο κατάστημα. Μερικές από τις σημαντικότερες αποκλίσεις υπέρ του Amazon που σημειώθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα παιχνίδια (39% έναντι 14%), τα είδη διακόσμησης σπιτιού (30% έναντι 25%) και τα ρούχα και τα αξεσουάρ (21% έναντι 17%). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι τα φυσικά κατάστημα επιλέγονται πιο συχνά από τους καταναλωτές σε σχέση με το Amazon, για κατηγορίες προϊόντων ομορφιάς και καλλυντικών (21% έναντι 20%), κατοικίδια ζώα (21% έναντι 18%) και ποτά (15% έναντι 7%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.