20 Απρ 2024
READING

Το μέγεθος και η επίδραση της μεταπώλησης ρούχων

3 MIN READ

Το μέγεθος και η επίδραση της μεταπώλησης ρούχων

Το μέγεθος και η επίδραση της μεταπώλησης ρούχων

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 5 χρόνια, φτάνοντας τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεταπώληση, ο τομέας του secondhand που περιλαμβάνει πιο επιμελημένες συλλογές, καθοδηγεί την ανάπτυξη. Η μεταπώληση αναμένεται να αναπτυχθεί 11 φορές ταχύτερα από τον ευρύτερο τομέα της λιανικής πώλησης ενδυμάτων μέχρι το 2025.  

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη της μεταπώλησης οφείλεται στους αυξημένους πωλητές που κυκλοφορούν στην αγορά εξαιρετικά προϊόντα.Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020, οι πωλητές που πούλησαν για πρώτη φορά secondhand ρούχα ήταν 36,2 εκατομμύρια, το σύνολο των πωλητών έφτασε τους 52,6 εκατομμύρια, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός πωλητών στο μέλλον είναι 118,8 εκατομμύρια. 

Το 76% των ανθρώπων που δεν έχουν μεταπωλήσει ποτέ ξανά κάποιο από τα ρούχα τους, είναι πρόθυμοι να το κάνουν.

Υπάρχει τεράστιος αριθμός ρούχων που μπορούν να μεταπωληθούν

Ο εκτιμώμενος αριθμός των ειδών ένδυσης που δεν έχουν φορεθεί σχεδόν καθόλου ή βρίσκονται αδρανή στις ντουλάπες των καταναλωτών είναι 9 δισεκατομμύρια.

Στις ΗΠΑ, ο εκτιμώμενος αριθμός των ειδών ένδυσης που καταλήγουν στα σκουπίδια  κάθε χρόνο είναι 36 δισεκατομμύρια. Το 95% αυτών θα μπορούσε να ανακυκλωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί.Ο αριθμός των Clean Out Kits που θα μπορούσαν να γεμίσουν σε ένα χρόνο με τα επαναχρησιμοποιήσιμα είδη ρουχισμού που καταλήγουν στα σκουπίδια σήμερα είναι 1,1 δισεκατομμύριο.

Το thrifting έγινε μια νέα πανδημική συνήθεια που πρόκεται να μείνει

Ενώ οι καταναλωτές αγόραζαν συνολικά λιγότερα ρούχα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί στράφηκαν στο thrifting, αποκτώντας μια συνήθεια που σκοπεύουν να διατηρήσουν.

Το 2020, 33 εκατομμύρια καταναλωτές αγόρασαν μεταχειρισμένα ρούχα για πρώτη φορά. Το 76% αυτών των αγοραστών που αγόρασαν για πρώτη φορά σχεδιάζουν να αγοράζουν περισσότερα μεταχειρισμένα ρούχα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. 

Η μεταπώληση, που ενισχύθηκε από την πανδημία, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,4 φορές. 

Η ζήτηση για τα μεταχειρισμένα μόλις ξεκίνησε

Το 2020, 223 εκατομμύρια καταναλωτές δηλώνουν ότι έχουν ή ότι είναι ανοιχτοί στο να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα.

Το 86% των καταναλωτών άνω των 18 ετών που ερωτήθηκαν το 2020 δήλωσαν ότι αγόρασαν ή ήταν ανοιχτοί στο να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα στο μέλλον. 

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της αγοράς μεταχειρισμένων αντί για καινούργιων ρούχων είναι ισχυρός

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 21,1 για ένα καινούργιο είδος ένδυσης και 3,7 για ένα μεταχειρισμένο είδος ένδυσης 

Η κατανάλωση ενέργειας είναι 38,8 για ένα καινούργιο είδος ένδυσης και 4,8 για ένα μεταχειρισμένο είδος ένδυσης 

Η χρήση νερού είναι 78,5 για ένα καινούργιο αντικείμενο ένδυσης και 1,2 για ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο ένδυσης.

Η αγορά μεταχειρισμένων αντί για καινούργιων ρούχων «εκτοπίζει» το CO2e που εκπέμπεται από την επιβλαβή παραγωγή νέων ειδών ένδυσης.

Με την αγορά ενός μεταχειρισμένου ρούχου αποφεύγονται 17,4 λίβρες εκπομπών CO2, σε σύγκριση με την αγορά ενός νέου, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 82%.

Η μεταπώληση μειώνει τις επιπτώσεις της μόδας στα οικονομικά μας, αλλά και στον πλανήτη

Η μεταπώληση κρατάει τα ρούχα μακριά από τις χωματερές, μειώνει τον άνθρακα που απαιτείται για την κατασκευή νέων ρούχων και εξοικονομεί χρήματα στους καταναλωτές.Τον περασμένο χρόνο, ο μέσος thrifter αγόρασε περίπου 7 είδη μεταχειρισμένων αντικειμένων, που κανονικά θα αγόραζε καινούργια.Τα μεταχειρισμένα εκτόπισαν 542.350.138 είδη ένδυσης που διαφορετικά θα είχαν αγοραστεί καινούργια το 2020.

Η μεταπώληση έχει θετικό αντίκτυπο στη μόδα, που αποτελεί μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία 6,65 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης έχουν ανακυκλωθεί μέσω της αγοράς secondhand. Οι καταναλωτές εξοικονόμησαν ένα ποσό 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγοράζοντας secondhand, ενώ 116 δισεκατομμύρια λίβρες CO2 εκτοπίστηκαν λόγω της προτίμησης μεταχειρισμένων ειδών.

Τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του re-commerce, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον κλάδο να μειώσει κατά περίπου 143 εκατομμύρια τόνους (~315B lbs) τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Για να ευθυγραμμιστούμε με την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2030, θα πρέπει ένα στα πέντε ενδύματα να διακινείται μέσω κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.