26 Απρ 2024
READING

Οι υψηλές τιμές των healthy προϊόντων εμποδίζουν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν τη διατροφή που επιθυμούν 

4 MIN READ

Οι υψηλές τιμές των healthy προϊόντων εμποδίζουν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν τη διατροφή που επιθυμούν 

Οι υψηλές τιμές των healthy προϊόντων εμποδίζουν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν τη διατροφή που επιθυμούν 

Σύμφωνα με την έρευνα της AlixPartners για την υγεία και την ευεξία κατά το 2021, περίπου οι μισοί Αμερικανοί καταναλωτές πιστεύουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει γίνει πιο σημαντικός κατά το τελευταίο έτος. Παρά την άνοδο αυτή, τα υγιεινά τρόφιμα και άλλα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόνο το 21% των αγορών των καταναλωτών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. 

Η τιμή ήταν το κυριότερο εμπόδιο για την αγορά πιο υγιεινών τροφίμων και άλλων προϊόντων, αφού την επέλεξε το 40% των Αμερικανών καταναλωτών. Ακολούθησε η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν κάτι είναι υγιεινό, η έλλειψη διαθεσιμότητας στα καταστήματα και τα προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά τη γεύση ή τις επιδόσεις. 

Η πανδημία δημιούργησε σε πολλούς καταναλωτές μεγαλύτερη ανάγκη σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Όμως, οι εταιρείες CPG τροφίμων και ποτών πρέπει να υπερβούν την απλή διαφήμιση για να βοηθήσουν τα better-for-you προϊόντα να αξιοποιήσουν το δυναμικό των πωλήσεών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της AlixPartners, τα υγιεινά τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους Αμερικανούς καταναλωτές είναι τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι μπάρες και το φρέσκο κρέας, τα υποκατάστατα κρέατος και τα θαλασσινά. 

Η plant-based πρωτεΐνη κέρδισε ιδιαίτερη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η έλλειψη παραδοσιακού κρέατος ώθησε τους καταναλωτές να πειραματιστούν με εναλλακτικές λύσεις.

Ορισμένα τμήματα δείχνουν, επίσης, ότι είναι πολλά υποσχόμενα. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παρουσιάζουν την ισχυρότερη ζήτηση για better-for-you επιλογές. Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση για κατεψυγμένα τρόφιμα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περίπου οι μισοί από τους Αμερικανούς καταναλωτές (49%) θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη υγιεινών κατεψυγμένων επιλογών.  

Οι εταιρείες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Nestlé και General Mills, αναβαθμίζουν τις συσκευασίες και παρουσιάζουν νέα κατεψυγμένα προϊόντα που ενσωματώνουν πιο premium και φυτικά συστατικά, στοχεύοντας στην ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.  

Οι αγοραστές αναζητούν επίσης πιο υγιεινές επιλογές στα παραδοσιακά αλμυρά σνακ (47%), στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα (44%), στα γλυκίσματα (41%) και στα δημητριακά πρωινού (39%). 

Όμως, οι καταναλωτές εντόπισαν επίσης προβλήματα στην αγορά υγιεινότερων επιλογών σε ορισμένες κατηγορίες. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα dairy-free προϊόντα και τα αυγά, το 45% των αγοραστών στις ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν πολύ ακριβά. Για τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα και ζαχαρωτά, πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε τη μη ικανοποιητική γεύση και ποιότητα ως βασικούς λόγους για τους οποίους δεν τα αγοράζουν. 

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν τα υγιεινά τρόφιμα ως εξειδικευμένο προϊόν. Για να το υπερνικήσουν αυτό, οι μάρκες θα πρέπει να καταστήσουν την υγεία και την ευεξία ως βασικά στοιχεία τους. Οι μάρκες που θα ευδοκιμήσουν θα είναι εκείνες που θα αφιερώσουν σημαντικούς πόρους για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής, με σαφή εστίαση στην προώθηση της καινοτομίας και της ποιότητας, καθώς και με σαφή και ειλικρινή προσέγγιση των ζητημάτων υγείας και ευεξίας. Οι καταναλωτές είναι όλο και πιο προσεκτικοί όσον αφορά το “health washing” και περιμένουν να βρίσκουν προϊόντα που τα συνδυάζουν όλα. 

Με την τιμή να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για τους περισσότερους καταναλωτές όσον αφορά την αύξηση των αγορών υγιεινών τροφίμων, οι μάρκες βρίσκονται αντιμέτωπες είτε με την περικοπή των περιθωρίων κέρδους τους, είτε με την παραίτηση από την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά.Η κακή γεύση και οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να αποτελέσουν μια ευκαιρία προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, εάν οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν να επινοήσουν υγιεινά υποκατάστατα που να είναι τόσο χορταστικά όσο και γευστικά.  

Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες μπορεί πάντα να δυσκολεύονται με τη νοοτροπία της εξειδικευμένης αγοράς. Παρόλο που υπήρχε ζήτηση για υγιεινές επιλογές γλυκισμάτων από το 41% των Αμερικανών καταναλωτών στην έρευνα της AlixPartners, το 39% δεν θεωρούσε ότι τις χρειαζόταν, συνδέοντας την κατηγορία με τις λιχουδιές και την απόλαυση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.