25 Απρ 2024
READING

Η στάση απέναντι στις μάρκες εξελίσσεται και πάλι

3 MIN READ

Η στάση απέναντι στις μάρκες εξελίσσεται και πάλι

Η στάση απέναντι στις μάρκες εξελίσσεται και πάλι

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο από τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία και τον αναζωπυρωμένο αγώνα για φυλετική δικαιοσύνη που ακολούθησε, οι απόψεις των καταναλωτών σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδρούν οι μάρκες έχουν αλλάξει. Η έρευνα της Engine Insights διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ είναι πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν οι μάρκες γύρω από φυλετικά ζητήματα, αλλά και πιο επιφυλακτικοί ως προς αυτά που έχουν ήδη λάβει. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ένα έντονο επίπεδο αντίφασης των απόψεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα σε όλες τις ηλικιακές, φυλετικές και πολιτικές ομάδες, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη αν λάβει κανείς υπόψη την γενική κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία. Οι διχογνωμίες περιπλέκουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες μπορούν να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές γύρω από αυτά τα θέματα.

Η τελευταία έρευνα της Engine Insights έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των δράσεων των brands γύρω από φυλετικά ζητήματα. Μια έρευνα της Piplsay διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί καταναλωτές έχουν θετικά συναισθήματα όσον αφορά τη γενική τάση του ακτιβισμού των brand, αλλά ότι ίσο ποσοστό καταναλωτών θεωρεί ότι οι μάρκες ενδίδουν ή επωφελούνται από τον πολιτιστικό πόλεμο (31%) και ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας ουσιαστικής αλλαγής (31%). Σε μια ευρύτερη μελέτη για τις επιπτώσεις της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών, η έκθεση 2021 Meaningful Brands της Havas Media Group διαπίστωσε ότι ενώ το 73% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει ότι οι μάρκες πρέπει να δράσουν άμεσα για το καλό της κοινωνίας και του πλανήτη, το 71% δεν πιστεύει ότι οι μάρκες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. 

Η έρευνα της Engine Insights έρχεται την ώρα που οι μάρκες και οι εταιρείες δεσμεύονται πιο έντονα στην προσπάθεια επίτευξης φυλετικής ισότητας στο χώρο της διαφήμισης και των μέσων ενημέρωσης. Μάρκες όπως η McDonald’s και η Coca-Cola έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε μειονότητες, ενώ μάρκες όπως η P&G και η Doritos της Frito-Lay δραστηριοποιούνται για την ενίσχυση των μαύρων δημιουργών στο χώρο της διαφήμισης, των μέσων ενημέρωσης και της τέχνης

  • Το 54% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους αναφέρουν ότι τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού επηρέασαν το ποιες μάρκες υποστηρίζουν, ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με μελέτη της Engine Insights.

  • Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν φθίνουσα υποστήριξη από τους καταναλωτές σε συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουν οι μάρκες για την αντιμετώπιση της φυλετικής ανισότητας. Μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων έχει θετικά συναισθήματα απέναντι σε μια μάρκα που προσλαμβάνει υπαλλήλους σκεπτόμενη το diversity (50%, μείωση κατά 10%), απαιτεί εκπαίδευση σε θέματα φυλετικής ευαισθησίας (49%, μείωση κατά 12%) και κάνει δωρεές σε φορείς που αφορούν τη φυλετική δικαιοσύνη (46%, μείωση κατά 11%) σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

  • Ένα βασικό συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι η στάση των Αμερικανών καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες ανταποκρίνονται σε φυλετικά ζητήματα στον απόηχο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι έχει αλλάξει κατά το περασμένο έτος. Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, ανισότητες όσον αφορά τη στάση απέναντι στις ενέργειες των brands γύρω από τη φυλετική ισότητα μεταξύ ατόμων διαφορετικών φυλών, ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα brands πρέπει να συνεχίσουν να εξισορροπούν τις ανάγκες διαφορετικών τμημάτων καταναλωτών όταν διαχειρίζονται τα φυλετικά ζητήματα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.