19 Απρ 2024
READING

Owens-Illinois Inc. | Η μεγαλύτερη εταιρεία γυάλινης συσκευασίας στον κόσμο φέρνει την επανάσταση στον κλάδο της 

4 MIN READ

Owens-Illinois Inc. | Η μεγαλύτερη εταιρεία γυάλινης συσκευασίας στον κόσμο φέρνει την επανάσταση στον κλάδο της 

Owens-Illinois Inc. | Η μεγαλύτερη εταιρεία γυάλινης συσκευασίας στον κόσμο φέρνει την επανάσταση στον κλάδο της 

Για περισσότερα από 100 χρόνια, η O-I μεταμορφώνει τις μάρκες τροφίμων και ποτών μέσω των μαγευτικών γυάλινων πακέτων της. Η εταιρεία Fortune 500 με έδρα το Οχάιο, ιδρύθηκε από τον Michael J. Owens ο οποίος τροποποίησε τον τρόπο παραγωγής γυαλιού τα τελευταία 5.000 χρόνια μέσω της θαυματουργής μηχανής του, βοηθώντας να δημιουργηθούν μαζικές κατηγορίες όπως η κατηγορία της μπύρας, η κατηγορία των αναψυκτικών ή η κατηγορία του γάλακτος. Έκτοτε, η εταιρεία μετασχηματίζεται συνεχώς, μεταμορφώνοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον της.

Το γυαλί, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του, μπορεί να συνδυάσει όλες τις ανθρώπινες αντιφάσεις. Το γυαλί μεταβάλλει τις προοπτικές των ανθρώπων, “αναστέλλει” την πραγματικότητα, μας κάνει δυνατούς και τρυφερούς, κομψούς και απλούς, μοντέρνους και αυθεντικούς, όμορφους και απόμακρους, δημοφιλείς και σπάνιους, επαναστάτες και ευγενικούς, πεζούς και ευγενείς, εξερευνητές και ήρεμους, ειλικρινείς και ενδιαφέροντες, στοργικούς και ανέμελους, βαθείς και αυθόρμητους, αγνούς και σαγηνευτικούς, σοφούς και παιχνιδιάρηδες, γοητευτικούς και ντροπαλούς, καλλιτέχνες και γνήσιους, ισορροπημένους και αντισυμβατικούς, αθώους και επικίνδυνους, ασυνήθιστους αλλά και αναπόφευκτους.

Ένα γυάλινο μπουκάλι θα μπορούσε να μεταδώσει με σαφήνεια την ουσία της μάρκας. Το γυάλινο μπουκάλι γίνεται η φυσική εκδήλωση της μάρκας, η ενσάρκωση του πνεύματός της, ο ενοποιητής όλων των πτυχών της, το γυάλινο μπουκάλι γίνεται ο πυλώνας που ενώνει όλα τα σημεία επαφής του καταναλωτή στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της επιλογής μιας μάρκας.

Σήμερα , η Owens Illinois Inc. αλλάζει και πάλι τον κλάδο της συσκευασίας. Η συσκευασία μπορεί πλέον να είναι βασισμένη στην επιστήμη. Βελτιστοποιώντας τα λίγα δευτερόλεπτα από τα οποία κρίνονται τα αποτελέσματα ολόκληρης της προσπάθειας της εταιρείας, βελτιστοποιώντας όλες τις προσπάθειες της.

Μέσω της συνεργασίας με τους BRAND AVIATORS™ (που διευθύνει ο Έλληνας Δρ Κωνσταντίνος Παντίδος), η Owens-Illinois Inc. προέβη σε μια βαθιά κατανόηση των κινητήριων δυνάμεων πίσω από τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Με βάση την εκτεταμένη έρευνά της, η BRAND AVIATORS™ (www.brandaviators.com) έχει εντοπίσει ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα πηγάζουν από 12 θεμελιώδη κίνητρα. Αυτά τα κίνητρα έχουν τις ρίζες τους στη βιολογία και τη νευροεπιστήμη και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ασυνείδητα. Κάθε φιάλη της νέας συλλογής που ονομάζεται CATALYST σχεδιάστηκε ειδικά εμπνευσμένη από κάθε ένα από αυτά τα κίνητρα – για κάθε κατηγορία ποτών – προκειμένου να χτίσει μια καλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τους καταναλωτές, οδηγώντας τελικά στην αφοσίωση στη μάρκα.

Όταν η μάρκα παραμένει αυθεντική, η επικοινωνία, η συσκευασία και τα άλλα σημεία επαφής της λειτουργούν αποτελεσματικότερα και αφήνουν το αποτύπωμά τους στους καταναλωτές, κάνοντάς τους να συνδεθούν άμεσα με τη μάρκα. Το THE WHEEL OF MOTIVES™ συμβάλλει στη σύλληψη της ουσίας της μάρκας και τη μετάφρασή του σε διακριτά περιουσιακά στοιχεία της μάρκας, όπως σχήματα, χρώματα, λέξεις, μοτίβα κ.λπ. Εργαλεία όπως τα biosemiotics, τα semantics και η διαχρονική ανάλυση συμβάλλουν στη λεπτομερή κατανόηση της ουσίας της μάρκας του εκάστοτε πελάτη στη φυσική συσκευασία.

Ο εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί εξ αρχής όχι για να σκέφτεται αλλά για να εντοπίζει τις ασυνέπειες. Όσο μικρές κι αν είναι, οι ασυνέπειες δεν είναι ποτέ ουδέτερες για τον εγκέφαλο. Εξελικτικά, είναι είτε πολύ ελκυστικές είτε απειλητικές. Οι συσκευασίες που αποτυπώνουν την ουσία της κατηγορίας και της μάρκας ξεπερνούν τον ανταγωνισμό. Ο αγοραστής αισθάνεται την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα της μάρκας και της πρότασής της τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της αγοράς, online ή offline.

Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τη συσκευασία των προϊόντων με τρόπους που δεν κατανοούν συνειδητά. Τα σχήματα, οι καμπύλες, οι υφές, το άγγιγμα, τα γραφικά, τα υλικά, τα σύμβολα κ.λπ. δεν περνούν ποτέ αδιάφορα, όλα έχουν νόημα και πρέπει να εναρμονίζονται τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το THE WHEEL OF MOTIVES™, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Owens-Illinois Inc. για την αποτύπωση των συναισθημάτων στη συσκευασία, είναι τόσο σημαντική. Πρώτα εντοπίζει τι είναι σχετικό με την κατηγορία του προϊόντος και τη μάρκα και το αναδεικνύει στο βασικό σημείο του θέματος. Στη συνέχεια, δημιουργεί την καθολική σύνδεση με την ανθρώπινη εμπειρία, αυτό που λέει η ιστορία για την ανθρώπινη φύση αποτυπώνοντας στην υλική συσκευασία τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν την κατηγορία και τη μάρκα. 

Η συνειδητή σκέψη είναι πολύ αργή, απαιτεί πολλή προσπάθεια, συγκέντρωση και δέσμευση προκειμένου να ληφθούν ακόμη και οι πιο ασήμαντες αποφάσεις. Οι αγοραστές δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν. Οι περιγραφές αποτελούν απελευθέρωση γι’ αυτούς, καθώς τους δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν μια απόφαση με έναν εγγενώς ευχάριστο τρόπο για τον εγκέφαλο.  

Τα προϊόντα μοιάζουν “ζωντανά” στα ράφια, επειδή ενεργοποιούν τις ανθρώπινες αξίες στον εγκέφαλο. Οι βιολογικά χρήσιμες ενδείξεις είναι εγγενώς ευχάριστες καθώς μας έχουν βοηθήσει να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε. Η έκκριση ντοπαμίνης (ο νευροδιαβιβαστής που ενισχύει τη δραστηριότητα, την αισιοδοξία και την ευτυχία) ακριβώς την κατάλληλη στιγμή κατά τη λήψη της απόφασης αλλάζει δραματικά τις πιθανότητες αγοράς και τα προϊόντα που έχουν να διηγηθούν μια ιστορία που βασίζεται στη βιολογία υπερτερούν έναντι των προϊόντων που δεν έχουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν νόημα και να μην επιλέγονται αυτόματα από τον εγκέφαλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.