19 Δεκ 2024
READING

H έξαρση της δραστηριότητας και της καινοτομίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις χώρες του Περσικού Κόλπου 

4 MIN READ

H έξαρση της δραστηριότητας και της καινοτομίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις χώρες του Περσικού Κόλπου 

H έξαρση της δραστηριότητας και της καινοτομίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις χώρες του Περσικού Κόλπου 

Με τον κόσμο να επανέρχεται σταδιακά μετά την κρίση του Covid-19, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της CommerCity, που εδρεύει στο Ντουμπάι, διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία (Measa) αναπτύσσεται αλματωδώς και προωθείται από αρκετά κράτη του Κόλπου.  

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από την Go-Gulf, μια εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία συμβουλεύει άλλες επιχειρήσεις σχετικά με το θέμα, είχε παρόμοια ευρήματα με αυτά της CommerCity. Σύμφωνα με την Go-Gulf, τα κέρδη του ηλεκτρονικού εμπορίου τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις χώρες του Gulf Cooperative Council (GCC). Το ποσό αυτό αυξήθηκε από 5 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2015. Η Go-Gulf προβλέπει ότι η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να δημιουργήσει πωλήσεις ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2022. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε σημαντικό άλμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, με την περιοχή του Κόλπου να καταγράφει 214% ετήσια αύξηση των διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων έως τα μέσα του 2020. Σύμφωνα με τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, αυτή η έξαρση της ανάπτυξης του τομέα υπερβαίνει παρόμοιες παγκόσμιες τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Είναι το αποτέλεσμα μιας θεμελιώδους ωρίμανσης των συστημάτων, των επιχειρήσεων και των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας εύρωστης ψηφιακής οικονομίας. 

Ο αναπτυσσόμενος τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθοδηγείται από την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας και του οικοσυστήματός της. Σε αυτό οδήγησε επίσης η συνεχώς μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά και η προσαρμογή των προηγμένων τεχνολογιών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της συνολικής αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών.

Πράγματι, το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλές πριν από την έλευση της πανδημίας, χάρη στην προνοητικότητα των περιφερειακών ηγετών που αναγνώρισαν την κατεύθυνση προς την οποία όδευαν οι παγκόσμιες επιχειρήσεις. Στα τέλη του 2019, η Σαουδική Αραβία ψήφισε τον νόμο για το ηλεκτρονικό εμπόριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της, ο οποίος παρείχε ένα ολοκληρωμένο καθεστώς και νομικό πλαίσιο για την digital αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Κατάφερε όχι μόνο να θέσει τον τομέα του λιανικού εμπορίου σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά του επέτρεψε και να καταστεί σημαντικός συντελεστής της οικονομικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2030. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιτύχει στόχο ηλεκτρονικών πληρωμών 70% έως το 2030, γεγονός που θα συμβάλει δραστικά στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών, επιτρέποντας το διασυνοριακό εμπόριο και αμβλύνοντας το υλικοτεχνικό και γραφειοκρατικό βάρος των επιχειρήσεων.  

Ο νόμος σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους Σαουδάραβες, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό υστερούν όσον αφορά την ψηφιακή χρηματοδότηση – η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, SAMA, δεν επέτρεπε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες μέχρι το 2018. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και τη ζήτηση από τους νέους καταναλωτές, έχει αλλάξει γνώμη. Πλέον, το Riyadh υποστηρίζει πλήρως τη στροφή προς τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Αρκετά μέλη του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν επισημάνει ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να ρυθμίσει τον κλάδο των πληρωμών ήταν το μεγαλύτερο έναυσμα για την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που η πανδημία απλώς επιτάχυνε.

Αρκετές περιφερειακές εταιρείες έχουν αναδειχθεί σε ηγέτες στην προώθηση της επανάστασης του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι καθιερωμένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενταχθούν στην παγκόσμια ψηφιακή τάση. 

Πίσω από αυτή την εντυπωσιακή ανάπτυξη βρίσκονται κυβερνητικά προγράμματα για την επιτάχυνση της ψηφιακής υποδομής και συνδεσιμότητας. Ο νόμος του Riyadh για το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα παρόμοια προγράμματα, όπως η πρωτοβουλία των ΗΑΕ για τον ψηφιακό πλούτο και η στρατηγική για το Internet of Things (IoT), έχουν συμβάλει στη σημερινή πραγματικότητα στον Κόλπο, όπου οι ψηφιακές επιχειρήσεις έχουν γίνει κανόνας και επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς. 

Η ευρεία χρήση των smartphones και ο χρόνος που αφιερώνεται στην οθόνη λειτουργεί ως καταλύτης για περισσότερες on-line αγορές. Οι άνθρωποι στα ΗΑΕ έχουν συνήθως ένα ή περισσότερα smartphones, ιδίως οι πολίτες και οι ομογενείς με υψηλά εισοδήματα. Εκτίθενται περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλοι οι on-line λιανοπωλητές έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πρότυπα θα συνεχίσουν να παράγουν μια ανοδική πορεία τόσο για το περιφερειακό όσο και για το παγκόσμιο εμπόριο που δραστηριοποιείται μέσω των χωρών του Κόλπου και σε συνεργασία με αυτές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί μια τάση, η δημοτικότητα της οποίας αυξάνεται συνεχώς σε περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.