20 Απρ 2024
READING

TikTok | εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την διαφάνεια της εφαρμογής και το cybersecurity 

3 MIN READ

TikTok | εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την διαφάνεια της εφαρμογής και το cybersecurity 

TikTok |  εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την διαφάνεια της εφαρμογής και το cybersecurity 

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι οι πρώην υπάλληλοι του TikTok έχουν εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά τα ζητήματα ελέγχου και διαφάνειας της εφαρμογής, λέγοντας ότι η μητρική εταιρεία του TikTok «ByteDance» που εδρεύει στο Πεκίνο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok έχει αναπτυχθεί ραγδαία από την αρχή της κυκλοφορίας της το 2017 με τα 92 εκατομμύρια χρήστες να βρίσκονται μόνο στις ΗΠΑ. Η χρήση του TikTok πραγματοποιείται κυρίως από την Gen Z και έλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πιο αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων στις ΗΠΑ  ανάμεσα στο Instagram και το snapchat.

Ένας από τους πρώην υπαλλήλους του TikTok δήλωσε ότι συχνά εργαζόταν διπλές βάρδιες, παρά το γεγονός ότι το καθορισμένο ωράριο ήταν από τις 10 π.μ. έως τις 7 π.μ. Καθώς τα στελέχη της «ByteDance» συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την λήψη αποφάσεων στην εταιρεία, περίμεναν οι εργαζόμενοι με έδρα την Καλιφόρνια να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή μέσα στη διάρκεια της μέρας. Αναλυτικότερα ο πρώην υπάλληλος μαζί με τρεις ακόμη διατηρώντας την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι ανησυχούν για το πώς η «ByteDance» έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των προϊόντων της εταιρείας στο Λος Άντζελες. 

Χάρη των συγκεκριμένων ισχυρισμών έχουν προκληθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τα ζητήματα του cybersecurity. Για παράδειγμα η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημοφιλή εφαρμογή ώστε να δημιουργήσει προπαγάνδα ή λογοκρισία στο κοινό των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε είτε να απαγορεύσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ, είτε να την αναγκάσει να συγχωνευθεί με μια αμερικανική εταιρεία, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, το TikTok ανέφερε ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι αβάσιμες δηλώνοντας ότι δεν έχουν καταθέσει ποτέ δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση. 

Επιπροσθέτως η πολιτική απορρήτου του TikTok ισχυρίζεται ότι μπορεί να κοινοποιήσει τα δεδομένα χρηστών μόνο με την συμβολή της «ByteDance». Παρόλα αυτά όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας στον τομέα του cybersecurity υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που προέρχονται από το TikTok, οι οποίοι όμως ελέγχονται αυστηρά από την μητρική εταιρεία του. Ακόμη μέσω των μικρής διάρκεια βίντεο των χρηστών των ΗΠΑ, τα οποία προβάλλονται από την εφαρμογή είτε είναι πραγματικά είτε όχι μπορεί να θεωρηθούν ως περιεχόμενα λογοκρισίας. 

Ολοκληρώνοντας, σύμφωνα μια έκθεση το TikTok ανέθεσε στους συντονιστές του να λογοκρίνουν βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την πλατεία Tiananmen, σε συνδυασμό με την ανεξαρτησία του Θιβέτ και τις θρησκευτικές ομάδες. Έτσι το TikTok αναγνώρισε ότι ήταν λάθος η λογοκρισία υποστηρίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ξανά στο περιεχόμενο της πλατφόρμας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.