26 Απρ 2024
READING

Γιατί τα brands πρέπει να βελτιστοποιήσουν την οπτική αναζήτηση 

5 MIN READ

Γιατί τα brands πρέπει να βελτιστοποιήσουν την οπτική αναζήτηση 

Γιατί τα brands πρέπει να βελτιστοποιήσουν την οπτική αναζήτηση 

Για πάνω από μια δεκαετία, η αναζήτηση στο Google είναι το πρώτο μέρος στο οποίο πηγαίνουμε κάθε φορά που θέλουμε να βρούμε πληροφορίες για σχεδόν οτιδήποτε. Χρησιμοποιείται αμέτρητες φορές την ημέρα στους υπολογιστές μας, στα smartphones μας, στα αυτοκίνητά μας και ακόμη και στα σπίτια μας, καθώς το Google και η Alexa εξελλίσονται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Μέχρι τώρα οι αλληλεπιδράσεις μας με το Google περιστρέφονταν συνήθως γύρω από τις οθόνες και τη φωνή, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η επόμενη εξέλιξη για την αλληλεπίδραση είναι οπτική. Όντας σε θέση να λαμβάνουμε αγοραστικές αποφάσεις άμεσα και απλά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Google, το Amazon και άλλες εταιρείες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να καταστήσουν τις υπηρεσίες τους προσβάσιμες μέσω της κάμερας των κινητών μας. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τα οπτικά στοιχεία 60.000 φορές ταχύτερα από το κείμενο και το 90% των πληροφοριών που μεταδίδονται στον εγκέφαλο είναι οπτικές, επομένως είναι λογικό η οπτική αναζήτηση να έχει απήχηση στους καταναλωτές. 

Η αξιοποίηση της πλοήγησης AR στα κινητά μας τηλέφωνα έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής, τόσο πολύ που το Google Lens έχει εκπαιδεύσει το σύστημά του ώστε να μας δίνει τη δυνατότητα να σαρώνουμε το περιβάλλον μας και αυτό να χρησιμοποιεί αμέσως τις δυνατότητες οπτικής αναζήτησης για να εντοπίσει σχεδόν οτιδήποτε. 

Το Google και το Amazon έχουν δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να διαχειρίζονται γρήγορα και εύκολα τα μοντέλα machine learning, επιτρέποντάς τους να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των καταναλωτών.

Τα κοινωνικά δίκτυα και το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου 

Η πρόσφατη τάση των κοινωνικών δικτύων που αξιοποιούν την οπτική αναζήτηση μας επέτρεψε να δούμε γενικότερα πώς εντάσσονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Με το Instagram και το Facebook να προσφέρουν εικονικές βιτρίνες καταστημάτων, πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok είναι απαραίτητο να συμβαδίσουν, ενσωματώνοντας άμεσα την AR. 

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον ευρύτερο κλάδο του λιανικού εμπορίου, το Google Lens δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα αγορές, γεγονός που έχει επεκτείνει γρήγορα την υιοθέτηση του από τους καταναλωτές. 

Το καλό νέο είναι ότι όσοι υιοθετούν μια σύγχρονη στρατηγική οπτικής αναζήτησης κερδίζουν τα οργανικά οφέλη της προσέγγισης των καταναλωτών στο ταξίδι τους. Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι κατά πολύ φθηνότερο από το να προσπαθουν να εξαγοράσουν το κοινό τους, καθώς τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης γίνονται πιο περίπλοκα και έχουν υψηλότερο κόστος. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Shopify, οι επιχειρήσεις βλέπουν ποσοστά μετατροπής από 50% έως 250% από τις δοκιμές που μπορούν να ενσωματώσουν αυτές τις εμπειρίες απευθείας στον ιστότοπο του λιανοπωλητή. Το Google Lens έχει επίσης ενσωματώσει το branding για να επεκτείνει περαιτέρω την απήχησή του, παραδείγματος χάριν με διαφημίσεις όπου ένας καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει το Google Lens για να σαρώσει τη διαφήμιση και αυτό, στη συνέχεια, δρομολογεί εμπειρίες ή links που οδηγούν απευθείας σε ένα προϊόν. Η αξιοποίηση αυτού του τύπου AR είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την περιήγηση στα αεροδρόμια.  

Snapchat | Η παραδοσιακή αναζήτηση γίνεται οπτική 

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην οπτική αναζήτηση, κυρίως επειδή το στοιχείο ανακάλυψης του αγοραστή συνδέεται άμεσα με μια εικονική βιτρίνα, η οποία μετατρέπει ακαριαία τον καταναλωτή σε πελάτη. Επιπλέον, ένας χρήστης μπορεί να μοιραστεί μια εμπειρία με τους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που μετατρέπει το ψηφιακό μέσο απευθείας σε σημείο πωλήσεων. Είναι σαφές ότι η AR μπορεί να επηρεάσει κάθε βήμα της διαδρομής του πελάτη – από το brand awareness μέχρι τη στιγμή της πώλησης, ακόμη και μετά την αγορά. 

Το Snapchat έχει αλλάξει την πλοήγησή του, ενσωματώνοντας ένα τεράστιο πλήθος εργαλείων AR. Κατά την εκκίνηση της κάμερας του Snapchat σαρώνει το περιβάλλον του χρήστη και στοχεύει σε συγκεκριμένα φίλτρα με βάση την τοποθεσία του. Το Snapchat προοδεύει όσον αφορά τη χρήση χαρακτηριστικών και τεχνολογίας όπως το LIDAR. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις μοναδικές εταιρείες που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα.  Αν και το ευρύ κοινό δεν μπορεί να τα αγοράσει ακόμα, το Snapchat παρουσίασε πρόσφατα ένα ζευγάρι 3D γυαλιά που θα επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν τον κόσμο σε αληθινή επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτό είναι τελικά ένα πείραμα για το Snapchat και τους δημιουργούς AR για να δείξουν πώς οι προηγμένες εμπειρίες στο AR πρόκειται να ξεκλειδώσουν έναν νέο τρόπο εμπειρίας AR hands-free.

Το επόμενο κύμα της λιανικής πώλησης 

Είτε πρόκειται για την Google, το Amazon, το Instagram, το TikTok ή το Snapchat, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες προβλέψεις αγορών, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανακαλύπτουν αποτελεσματικά τα πρότυπα και τις αποκλίσεις των καταναλωτών, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς.  

Όπως και με τη λειτουργία οπτικής αναζήτησης στην AR, οι επιστήμονες δεδομένων και οι μηχανικοί πρέπει να αναπαράγουν τον πραγματικό κόσμο στο cloud. 

Αυτό είναι επίσης απαραίτητο κατά τη χρήση του Google Street View. Μια λειτουργία εικονικής αναζήτησης θα αναγνωρίζει αυτή την άποψη και θα γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται ο χρήστης, επειδή υπάρχει ένα αντίγραφο μέσα στη βάση δεδομένων της ακριβής άποψης του δρόμου και του περιβάλλοντός του. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρουσιάζουν άμεσα σχετικές πληροφορίες και προϊόντα, με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη.

Στο μέλλον, η machine learning και η AR θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο λιανικό εμπόριο αφού θα αλλάξουν ραγδαία τις καθημερινές μας αποφάσεις και, τελικά, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πιθανότατα θα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.