24 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το animal-free dairy cheese

3 MIN READ

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το animal-free dairy cheese

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το animal-free dairy cheese

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητα φανερές, μολονότι διεξάγονται όλο και πιο συχνά σχολαστικές έρευνές με σκοπό τόσο να υπάρχει έμπνευση, όσο και να έρχονται στην επιφάνεια σύγχρονοι τρόποι παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Εκτός από την ανακάλυψη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής νέων τροφίμων, όπως για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση – υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικές πρωτεΐνες μέσω ζύμωσης, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε τυρί – σημαντικότερη πρόκληση για τις εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων αποτελεί η ικανότητα να πείσουν τους καταναλωτές ότι αξίζει να επιλέξουν το συγκεκριμένο είδος τροφίμων. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Formo με έδρα την Ευρώπη και το Πανεπιστήμιο του Bath και συνολικό δείγμα αποτελούμενο από 1.009 Αμερικανούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Sustainable Food Systems», από το οποίο ενημερώνονται καταναλωτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ινδία για ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή τυριού χωρίς την προσθήκη ζωικών παραγώγων. 

Πριν συμμετάσχουν στην έρευνα, οι ερωτηθέντες της έρευνας διάβασαν μια σύνοψη σχετικά με μια εταιρεία που επρόκειτο να λανσάρει ένα animal-free dairy cheese, αλλά και την περιγραφή του τρόπου παραγωγής του συγκεκριμένου τυριού. Το γεγονός ότι περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς σε αυτό το σημείο υποστηρίζουν ότι θα δοκιμάσουν το τυρί είναι θετικό για τις animal-free dairy εταιρείες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι καταναλωτές των Η.Π.Α. υπήρξαν στην πραγματικότητα αρκετά δύσπιστοι σχετικά με το συγκεκριμένο είδος τυριού, ενώ σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες παγκοσμίως ήταν πρόθυμοι να το δοκιμάσουν. Αυτός ο αριθμός ήταν υψηλότερος στη Βραζιλία και την Ινδία, όπου 9 στους 10 ήθελαν να δοκιμάσουν το προϊόν.

  Πιο συγκεκριμένα μερικά ακόμη ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: 

  • Tο (65%) των Αμερικανών είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το τυρί από γαλακτοκομικές πρωτεΐνες που δεν προέρχονται από ζώα. Συνολικά, το (53,8%) των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι θα ήταν πρόθυμο να αγοράσουν το συγκεκριμένο τυρί. 

  • Οι Αμερικανοί επίσης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο είδος τυριού δεν θα είναι τόσο φυσικό όσο το τυρί που παράγεται παραδοσιακά. 

  • Οι καταναλωτές στις Η.Π.Α. δήλωσαν ακόμη ότι θα έχει αρκετά παρόμοια γεύση με το συμβατικό τυρί ή το τυρί βίγκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η γεύση του δε θα ήταν τόσο καλή όσο είναι εκείνη των παραδοσιακών τυριών. 

  • Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη στην αγορά το animal-free dairy cheese, υπάρχουν ωστόσο αρκετές εταιρείες που εργάζονται για την παραγωγή των διαφορετικών πρωτεϊνών, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ζωική προσθήκη. Όταν θα είναι διαθέσιμη η συγκεκριμένη κατηγορία τυριού, θα είναι πανομοιότυπη με τα παραδοσιακά τυριά, με την διαφορά ότι οι πρωτεΐνες δεν θα έχουν ληφθεί απευθείας από ζώα.

Πράγματι εκτός από την συγκεκριμένη έρευνα, διεξήχθησαν και άλλες έρευνες, οι οποίες σχετίζονται με διάφορα παραδοσιακά τρόφιμα που παράγονται με την προσθήκη υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η παραγωγή κρέατος με βάση τα κύτταρα Eat Just. Οι καταναλωτές αφού ενημερώθηκαν σχετικά με την συγκεκριμένη προηγμένη τεχνολογία, σχεδόν 3 στους 4 δήλωσαν ότι θα σκέφτονταν σοβαρά την αγορά του cell-based κοτόπουλου. Επομένως η προθυμία να δοκιμάσουν αυτά τα καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα διατροφής σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να εστιάσουν στην εξονυχιστική ενημέρωση και πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Εν κατακλείδι οι εταιρείες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν και στη βιωσιμότητα, καθώς σύμφωνα με αναλύσεις τα  animal-free dairy προϊόντα σπαταλούν (65%) λιγότερη ενέργεια, (91%) λιγότερη γη και (98%) λιγότερο νερό  σε σχέση με τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ εκπέμπουν (84%) λιγότερα αέρια θερμοκηπίου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.