25 Απρ 2024
READING

Η αναγέννηση των πολυκαταστημάτων | 5 σημαντικές τάσεις στο πολυτελές λιανικό εμπόριο

4 MIN READ

Η αναγέννηση των πολυκαταστημάτων | 5 σημαντικές τάσεις στο πολυτελές λιανικό εμπόριο

Η αναγέννηση των πολυκαταστημάτων | 5 σημαντικές τάσεις στο πολυτελές λιανικό εμπόριο

Το La Samaritaine, πολύ γνωστό πολυκατάστημα πολυτελείας άνοιξε ξανά μετά από εφτά χρόνια ανακαίνισης. Οι ιδιοκτήτες της LVMH αγόρασαν το εμβληματικό κτίριο με την γυάλινη οροφή το 2001 και σε αυτό θα προσφέρονται αμέτρητα σημεία επαφής με την πολυτέλεια.Ωστόσο, τι μπορούμε να μάθουμε από τη στρατηγική πίσω από αυτήν την επανέναρξη ενός τόσο σπουδαίου χώρου, σε μια στιγμή όπου ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν σε όλο τον κόσμο έχει σημειώσει ρεκόρ;

Η εμπειρία είναι τα πάντα, αλλά υπάρχει ανάγκη και για κάτι νέο

Δεν χρειάζεται πλέον κάποιος να ψωνίζει μόνο σε ένα κατάστημα. Η άνοδος των διαδικτυακών αγορών και η συνεχής εξέλιξη της αποτελεσματικότητας τους έχουν καταστήσει τις αγορές σε φυσικά καταστήματα απλώς ως μια επιπλέον επιλογή. Όταν πρόκειται για είδη πολυτελείας, αυτή η επιλογή πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας.

Στο νέο La Samaritine το γνωρίζουν αυτό. Έτσι ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κατάστημα εντελώς διαφορετικό από το ανταγωνιστικό περιβάλλον του Παρισιού. Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα πολυκαταστήματα στο Παρίσι, αλλά η ιδέα και η φιλοδοξία είναι ισχυρή. Υπάρχει κομμωτήριο, σαλόνι ομορφιάς και σπα σχεδιασμένα με πολυτέλεια για αντίστοιχους καταναλωτές. Για παράδειγμα, το σπα είναι μια νέα συνεργασία με την Dior.

Ωστόσο, πέρα ​​από την ομορφιά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να εξελιχθούν σε μια νέα εποχή εμπειρίας λιανικού εμπορίου. Στο Selfridges στο Λονδίνο, παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Σύμφωνα με την έντονη προσπάθεια ενσωμάτωσης πιο περιβαλλοντικά εστιασμένων πρωτοβουλιών, το πολυκατάστημα ανακοίνωσε την έναρξη του «The Garden Center». Σε συνεργασία με την Angela Maynard, αυτή η συλλογή του Selfridges έχει επιμεληθεί, ώστε να περιλαμβάνει εργαλεία κηπουρικής, συμβουλές από ειδικούς και ένα ειδικό podcast για τους ενδιαφερόμενους.

Υπέροχο φαγητό

Κάθε μεγάλο πολυκατάστημα γνωρίζει την αξία του φαγητού και πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει σε μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία για έναν καταναλωτή. Στο Selfridges, η Dior συμμετέχει για άλλη μια φορά, με την ανάληψη του εστιατορίου Alto by San Carlo. Οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν καλοκαιρινές βραδιές στην κορυφή του τελευταίου ορόφου με τα καθίσματα και το σκηνικό, που έχουν σχεδιαστεί από τον οίκο μόδας και που αξίζουν για φωτογραφίες στο Instagram.

Υπάρχουν πολλές άλλες παροχές φαγητού στο μεγάλο πολυκατάστημα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του HIVE, ενός πρωτότυπου εστιατορίου με βάση το μέλι. Το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο που δείχνει τις ζωντανές κυψέλες και τις μέλισσες.

Ενοικίαση και μεταπώληση ειδών

Τα πολυκαταστήματα αγκαλιάζουν όλες τις πιθανές ευκαιρίες ενοικίασης και μεταπώλησης στην αγορά. Τα μοντέλα μεταπώλησης και ενοικίασης είναι απίστευτα δημοφιλή σε ένα κοινό που γνωρίζει ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις του κύκλου ζωής της μόδας. Οι έμποροι λιανικής γνωρίζουν ότι πρέπει είτε να βρουν έναν τρόπο να εντάξουν αυτό το μοντέλο, είτε ενδεχομένως να χάσουν πελάτες από άλλες επιχειρήσεις που ευδοκιμούν στη δημιουργία εσόδων από αυτήν τη δευτερογενή αγορά.

Το Selfridges συνεργάστηκε με την HURR για να προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης ρούχων και αξεσουάρ. Οι αγοραστές μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν αντικείμενα στο κατάστημα ή να επιλέξουν από περισσότερα από 7.000 αντικείμενα στον ιστότοπο της HURR, ο οποίος επιτρέπει, επίσης, στους δανειστές να βγάλουν κάποια χρήματα από την ενοικίαση των δικών τους αντικειμένων.

Σίγουρα τα πάντα δεν είναι τέλεια στον κόσμο της ενοικίασης και μεταπώλησης ειδών στα πολυκαταστήματα, αλλά φαίνεται σαφές ότι θα είναι ένας τομέας στον οποίο οι λιανοπωλητές θα στραφούν όταν ο τομέας των παραδοσιακών πωλήσεων απαιτήσει κάποια καινοτομία.

Εντυπωσιακό στο διεθνές κοινό και αγαπητό στο τοπικό 

Η επανεκκίνηση κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας έχει εστιάσει την προσφορά του Samaritaine στο πόσο σημαντική είναι η τοπική οικονομία. Είναι σημαντικό για τους εκπροσώπους του καταστήματος οι Παριζιάνοι να επιστρέψουν σε αυτό το μέρος που είναι τόσο ξεχωριστό για αυτούς. Αν οι Παριζιάνοι δώσουν στο κατάστημα τη σφραγίδα έγκρισης, τότε οι τουρίστες που επιθυμούν να έχουν μια πλήρη και αυθεντική εμπειρία από την κλασική γαλλική πρωτεύουσα, θα ακολουθήσουν γρήγορα, όταν τα ταξίδια επιτραπούν. 

Κάνοντας το σωστό 

Σε μία από τις εισόδους του Selfridges που βρίσκεται στην Oxford Street, υπάρχει μια φράση, «ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ». Στην είσοδο που βρίσκεται στην Duke Street υπάρχει το υπόλοιπο αυτής της φράσης, «ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ».  

Το εντυπωσιακό μήνυμα σηματοδοτεί την πρωτοβουλία της εταιρείας με τίτλο «Project Earth», κατά την οποία το Selfridges συνεργάζεται με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες του, προκειμένου να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του, ενώ επιδιώκει να προσφέρει μια νέα γκάμα υπηρεσιών επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο κατάστημα.Απομένει να δούμε αν αυτές οι προσπάθειες θα επιτύχουν μια μακροχρόνια και επιτυχημένη τακτική για τους θαυμαστές των διεθνών πολυκαταστημάτων. Σίγουρο είναι ένα πράγμα, ότι τα πολυκαταστήματα δεν θα είναι όπως τα γνωρίζαμε. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.