18 Απρ 2024
READING

Υψηλή κερδοφορία για την Nike

4 MIN READ

Υψηλή κερδοφορία για την Nike

Υψηλή κερδοφορία για την Nike

Η Nike ανακοίνωσε τις ετήσιες επιδόσεις της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαΐου 2021, με τα ετήσια κέρδη να αυξάνονται κατά 196% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 42% σε σχέση με το 2019. Ο John Donahoe, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nike, δήλωσε πως το οικονομικό έτος 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς έφερε στη στρατηγική της την αμεσότητα με τους καταναλωτές στις αγορές. Με τη δυναμική που διαθέτει, συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία και στην ψηφιακή ηγεσία προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Οι άμεσες πωλήσεις της Nike από τα δικά της καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών, αυξήθηκαν κατά 32% φθάνοντας τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύοντας το 37% των συνολικών εσόδων. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών εσόδων, ενώ η Nike δεσμεύτηκε να φτάσει το 50% έως το 2025. Οι προτεραιότητες της εταιρείας για το 2022 είναι βασισμένες στον καταναλωτή, εστιάζοντας σε στρατηγικές τόσο σε απευθείας πωλήσεις προς τον καταναλωτή όσο και σε ψηφιακές. 

Οι μεγαλύτερες αποστολές χονδρικής βοήθησαν στη μείωση του κόστους της αλυσίδας εφοδιασμού, επηρεάζοντας θετικά τα περιθώρια. Οι βασικοί συντελεστές της πολύ καλής απόδοσης ήταν το γυναικείο τμήμα της Nike, το οποίο αυξήθηκε κατά 22% και την μάρκα Jordan που αυξήθηκε κατά 31%. Η επιχείρηση B2B της Nike αυξήθηκε κατά 17%. 

Η αγορά των ΗΠΑ κερδίζει δημοτικότητα

Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για την ίδια περίοδο του 4ου τριμήνου (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος 2021) αυξήθηκαν κατά 26%. Οι ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% και τα είδη ένδυσης, αξεσουάρ και παπουτσιών αυξήθηκαν κατά 229% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι, όταν πολλά καταστήματα έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Η αγορά της Βόρειας Αμερικής της Nike αντιπροσωπεύει το 41% ​​των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας και παρουσίασε αύξηση 142% στις πωλήσεις του 4ου τριμήνου και αύξηση 29% σε σύγκριση με το 2019. Η ψηφιακή ανάπτυξη της Nike στη Βόρεια Αμερική συνέχισε να είναι ισχυρή, με αύξηση κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 177% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Το 3ο τρίμηνο μαστιζόταν με ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά το 4ο τρίμηνο ανέκαμψε έντονα

Οι επιδόσεις της Nike για τη Βόρεια Αμερική το 3ο τρίμηνο αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των ζητημάτων αλυσίδας εφοδιασμού, που οδήγησαν σε μείωση των εσόδων κατά 10%. Η περίοδος αυτή, που περιλαμβάνει τον Δεκέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, επηρεάστηκε από τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων, τις δυσκολίες  στα logistics που σχετίζονταν κυρίως με αποστολές χονδρικής. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική σημείωσαν πτώση των πωλήσεων κατά 4% λόγω του γεγονότος ότι το 45% των καταστημάτων της Nike έκλεισε ως αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19. Η συνολική αύξηση των πωλήσεων για το 3ο τρίμηνο ήταν 3%, κυρίως λόγω των τακτικών απευθείας προς τον καταναλωτή και των ψηφιακών πωλήσεων. 

Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 96% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η εταιρεία έκλεισε το έτος με μια ισχυρή απόδοση που έδωσε ώθηση για το 1ο τρίμηνο του 2022

Η Nike με την αλλαγή στην στρατηγική της και την κατεύθυνση προς τις απευθείας πωλήσεις στους πελάτες της μαζί με ακόμη κάποιες στρατηγικές αλλαγές δημιούργησε το πρότυπο που πολλοί ακολουθούν .

Το δίκτυο των καταστημάτων της είναι κυρίως εταιρικό σε όλο τον κόσμο και αυτό της επιτρέπει να έχει πλήρη έλεγχο της μάρκας της.Τα νέα καταστήματα σε όλο τον κόσμο είναι πλήρως συνδεδεμένα με όλη την διαχείριση δεδομένων και αυτό της δίνει απόλυτη πρόσβαση των πληροφοριών των πελατών.Η επικοινωνία της είναι πολύ επιτυχημένη σε όλα τα κοινά και η εταιρεία έχει πάρε θέση σε διάφορα σημαντικά ζητήματα και αυτή η στάση της έχει δώσει επιπλέον αξία στην μάρκα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας η Nike αντιλήφθηκε ταχύτατα τις αλλαγές που έπρεπε να κάνει για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα καταστήματα της ήταν κλειστά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.Μια από αυτές τις αλλαγές ήταν η επένδυση στις ψηφιακές εφαρμογές αλλά και η πολύ αποτελεσματική χρήση τους ώστε να μείνει πλήρως ενεργή σε μια περίοδο που ανθρώπινη επαφή δεν υπήρχε.

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων της Nike συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως μέρος της προσπάθειας του γίγαντα των αθλητικών ειδών να ενισχύσει τις απευθείας στον καταναλωτή πωλήσεις (DTC).Αυτές οι εφαρμογές παροτρύνουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων με μια στρατηγική gamification που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αφοσιωμένο το καταναλωτικό κοινό, να ενισχύει την ανταλλαγή μηνυμάτων και να υποστηρίζει τις πωλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.