Καθώς οι εταιρείες βγαίνουν από την πανδημία, ορισμένες από αυτές αναφέρουν υψηλές αυξήσεις των πωλήσεων. Η Nike δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού σημειώνει 96% αύξηση εσόδων σε σχέση με πέρυσι και 21% σε σχέση με το 2019, οδηγώντας σε έσοδα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.
Τα συνολικά έσοδα του έτους ξεπέρασαν κατά πολύ τα περσινά και τα προπέρσινα φτάνοντας τα 44,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν 14% αύξηση σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Ο κολοσσός του αθλητισμού αναμένει τώρα ότι τα έσοδα του 2022 θα ξεπεράσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Nike εστιάζει στην ψηφιακή αγορά και την DTC. Οι πωλήσεις απευθείας προς τους καταναλωτές-Direct To Consumer αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 40% της επιχείρησης και θα φτάσουν το 60% μέχρι το 2025.
Τα έσοδα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 140% και η μάρκα Jordan έφτασε κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος, χάρη στην ανάπτυξη κατά 31%. Η κατηγορία γυναικείων ειδών αυξήθηκε κατά 22% κατά τη διάρκεια του έτους και η Nike έχει πλέον συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια μέλη στο πρόγραμμα πιστότητας.
Η μελλοντική πορεία της εταιρείας είναι περίπου όπως ήταν πάντα. Βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία ως το “κορυφαίο μέσο ανάπτυξης”, αναπτύσσει τις απευθείας πωλήσεις προς τους καταναλωτές-DTC και εστιάζει στις ευκαιρίες ανάπτυξης για τις γυναικείες κατηγορίες, τα ενδύματα, τη μάρκα Jordan και τη διεθνή αγορά.
Στόχος της δεν είναι απλώς να καταλάβει μερίδιο αγοράς, αλλά να επεκτείνει ολόκληρη την αγορά. Αυτό γίνεται μέσω της πρόσφατης καμπάνιας της που ενθάρρυνε τους πελάτες να δοκιμάσουν νέα αθλήματα, την οποία η Nike στόχευσε ειδικά στην αναδυόμενη δημογραφική ομάδα της Γενιάς Z, μέσω καναλιών όπως το TikTok και το Snapchat. Επίσης, τόνισε ότι το πρώτο της παπούτσι με τον Zion Williamson, το Zion 1, είναι το πρώτο “χαρακτηριστικό παπούτσι της Γενιάς Z”.
Η αυξανόμενη εστίαση της μάρκας στην προσέγγιση direct-to-consumer (DTC) έχει αποδειχθεί επωφελής, καθώς οι πωλήσεις της NIKE Direct για το οικονομικό έτος αυξήθηκαν κατά 32,2% και αποτελούν το 38,7% των συνολικών εσόδων της. Η στρατηγική αυτή είναι ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς δίνει στη NIKE μεγαλύτερη δυνατότητα να οικοδομήσει τη σχέση της με τους καταναλωτές και να διαμορφώσει την εικόνα της.
Η αύξηση των μελών συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτή. Η ζήτηση της εφαρμογής SNKRS της εταιρείας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 90%, ενώ οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% μέσα στο τρίμηνο. Η εταιρεία συνεχίζει να κάνει μια προσφορά για περισσότερα μέλη μέσω των καταστημάτων Nike Live, τα οποία προσφέρουν μια εμπειρία εντός του καταστήματος που βασίζεται στην εφαρμογή.
Ο αντίποδας της direct-to-consumer στρατηγικής της Nike είναι η απομάκρυνσή της από τη χονδρική πώληση, η οποία θα συνεχιστεί. Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα από τη χονδρική θα παραμείνουν σταθερά σε ετήσια βάση. Συνολικά η εταιρεία με την στρατηγική που ανέπτυξε τα προηγούμενα δύο χρόνια φαίνεται να κερδίζει πολύτιμο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της και να κυριαρχεί στην αγορά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.