18 Δεκ 2024
READING

Η Lego βρήκε τρόπο να φτιάχνει τα τουβλάκια της από ανακυκλωμένο πλαστικό

3 MIN READ

Η Lego βρήκε τρόπο να φτιάχνει τα τουβλάκια της από ανακυκλωμένο πλαστικό

Η Lego βρήκε τρόπο να φτιάχνει τα τουβλάκια της από ανακυκλωμένο πλαστικό

Μέσα σε ένα εργαστήριο στο Billund της Δανίας, όπου η Lego κατασκευάζει περίπου 100 εκατομμύρια τουβλάκια και άλλα κομμάτια παιχνιδιών κάθε μέρα, δεκάδες επιστήμονες και μηχανικοί εργάζονται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Lego – πώς να φτιάξει τα παιχνίδια της χωρίς πλαστικό που βασίζεται στο πετρέλαιο. Μέχρι το 2030, η εταιρεία στοχεύει να κατασκευάσει τα ξεχωριστά της τούβλα από ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά που μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν πλήρως. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό.

Για την Lego, η πρόκληση προέρχεται από την ανάγκη χρήσης υλικών που είναι αρκετά ανθεκτικά και αρκετά ασφαλή ώστε να τα χειρίζονται τα παιδιά καθημερινά και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι τα τουβλάκια που παράγονται σήμερα ταιριάζουν με αυτά που κατασκευάστηκαν πάνω από 60 χρόνια πριν. Τα περισσότερα υπάρχοντα ανακυκλωμένα υλικά δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ή πρέπει να τροποποιήσει το υλικό για να διασφαλιστεί ότι ταιριάζει στις απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας για τα προϊόντα LEGO. Ουσιαστικά, η εταιρεία πρέπει να βρει εντελώς νέα υλικά για τα προϊόντα της. 

Πρόσφατα, η Lego ανακοίνωσε κάποια πρόοδο. Μετά από χρόνια δοκιμών περισσότερων από 250 διαφορετικών σκευασμάτων PET, του τύπου πλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε φιάλες νερού, η ομάδα διαθέτει τώρα ένα ανακυκλωμένο πρωτότυπο PET που αποδίδει καλά. Μετά από περισσότερες δοκιμές και μικροαλλαγές, θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή.

Ένα μπουκάλι ενός λίτρου μπορεί να ανακυκλωθεί σε υλικό για περίπου 10 τυπικά τουβλάκια Lego διαστάσεων δύο επί τέσσερα, τα οποία κατασκευάζονται επί του παρόντος από άλλο τύπο πλαστικού που ονομάζεται ABS. Εάν η διαδικασία σταματούσε εκεί, τα τουβλάκια δεν θα πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητας της Lego. Ωστόσο, η ομάδα σχεδίασε μια νέα σύνθεση που κάνει το ανακυκλωμένο PET ισχυρότερο, ώστε να είναι πιο ανθεκτικό. Οι σχεδιαστές έπρεπε, επίσης, να βεβαιωθούν ότι το υλικό μπορεί να κουμπώνει καλά και ξεκουμπώνει εύκολα. Το υλικό δεν μπορεί να αλλάξει σχήμα με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και τη σωστή λάμψη. Τα τουβλάκια πρέπει ακόμη και να έχουν έναν συγκεκριμένο ήχο. Η πηγή του ανακυκλωμένου υλικού έπρεπε επίσης να είναι ανιχνεύσιμη για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει μολυνθεί.

Η ομάδα της Lego θα συνεχίσει να δοκιμάζει το νέο υλικό για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή. Θα συνεχίσει, επίσης, να δοκιμάζει άλλα υλικά, τόσο για παιχνίδια όσο και για τις συσκευασίες της εταιρείας. Έως το 2025, η Lego σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τα πλαστικά μιας χρήσης. Κάθε ημέρα, περίπου 150 άτομα στο εργαστήριο διεξάγουν δοκιμές για να δουν τι χρειάζεται ώστε να σπάσουν, να τρυπήσουν ή να λιώσουν διάφορα υλικά. 

Το νέο υλικό έχει μια πρόκληση. Λόγω της αλλαγής στη σύνθεση ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί όπως το κανονικό PET. Ωστόσο, οι νέες προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης που διασπούν διαφορετικά το πλαστικό θα μπορούσαν να το επεξεργαστούν. Στόχος της Lego είναι να παραμείνουν τα τουβλάκια σε χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο και σε ένα πρόγραμμα της, ζητά από τους πελάτες να στείλουν πίσω παλιά παιχνίδια για δωρεά σε άλλα παιδιά. Τα τουβλάκια είναι αρκετά ανθεκτικά για να διαρκέσουν για δεκαετίες, οπότε η εταιρεία δεν μπορεί να βασιστεί στα παλιά Lego προκειμένου να παρέχει αρκετό υλικό για την προμήθεια του εργοστασίου της. Υπάρχει όμως μεγάλη ποσότητα ανακυκλωμένου ΡΕΤ.

Η μετάβαση σε ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να βοηθήσει με τη μεγαλύτερη πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων και μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας. Τα υλικά είναι υπεύθυνα για σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Lego και τα ανακυκλωμένα υλικά έχουν 70% χαμηλότερες εκπομπές από τα συμβατικά υλικά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.