29 Απρ 2024
READING

Κάθε χρόνο τo Amazon καταστρέφει εκατομμύρια προϊόντα που παραμένουν απούλητα στις αποθήκες του   

2 MIN READ

Κάθε χρόνο τo Amazon καταστρέφει εκατομμύρια προϊόντα που παραμένουν απούλητα στις αποθήκες του   

Κάθε χρόνο τo Amazon καταστρέφει εκατομμύρια προϊόντα που παραμένουν απούλητα στις αποθήκες του   

Γεγονός αποτελεί σύμφωνα με έρευνα ότι το Amazon καταστρέφει εκατομμύρια αντικείμενα, τα οποία δεν κατάφεραν να πωληθούν κάθε χρόνο σε μία από τις αποθήκες του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βλέποντας το σχετικό βίντεο που δημοσιεύθηκε με τον ανώνυμο δημοσιογράφο του ITV να παρατηρεί τη λεγόμενη «destruction zone» όπου εκατομμύρια τέλεια λειτουργικά προϊόντα καταστρέφονται στην αποθήκη Dunfermline του Amazon, όπως smart TV’s, drones, laptops, headphones ακόμη και ολοκαίνουρια βιβλία. Ταξινομούνται σε κουτιά αναγράφοντας «destroy. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποθήκη Dunfermline έχει στόχο να καταστρέφει περίπου 130.000 αχρησιμοποίητα προϊόντα κάθε εβδομάδα. Συνολικά, το (50%) όλων των αντικειμένων εξακολουθούν να βρίσκονται τυλιγμένα στη συσκευασία τους,  ενώ το υπόλοιπο (50%) είναι προϊόντα από επιστροφές ή διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Στις αποθήκες παραμένουν προϊόντα από διάφορα επώνυμα brand όπως είναι: Dyson, Hoover, MacBook, iPad, ακόμη και μάσκες προστασίας Covid, βρίσκονται κανονικά άθικτες στην συσκευασία τους. 

Η εταιρεία αντίστοιχα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των άθικτων αντικειμένων που καταστρέφονται είναι εξαιρετικά μικρός. Παρόλα αυτά το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι όχι μόνο δεν είναι μικρός ο αριθμός των προϊόντων που καταστρέφονται, αλλά αγγίζει το νούμερο των 124.332 άθικτων αντικειμένων, σε αντίθεση με τα μόλις 27.213 αντικείμενα που έχει προορίσει η εταιρεία για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Αυτό συμβαίνει διότι όσο μεγαλύτερα  σε μέγεθος είναι να προϊόντα των τρίτων πωλητές τρίτων, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος παραμονής τους στις αποθήκες του Amazon, πράγμα που σημαίνει ότι καθίσταται φθηνότερο να καταστραφούν παρά να διατηρούνται άθικτα στις αποθήκες. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό διότι εκτός του ότι δημιουργείται μια αδιανόητη ποσότητα περιττών αποβλήτων, ταυτόχρονα γίνεται θλιβερό από την μεριά μίας εταιρείας  πολλών δισεκατομμυρίων εσόδων να καταστρέφει το απόθεμά της με αυτόν τον τρόπο ενώ θα μπορούσε να διατεθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.