Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το μοντέλο omnichannel για την αγορά προϊόντων super market ψωνίζουν συχνότερα και ξοδεύουν έως και 20% περισσότερο από ό,τι οι καταναλωτές που ψωνίζουν αποκλειστικά από τα φυσικά καταστήματα, σύμφωνα με ανάλυση της Symphony RetailAI για 421 εκατομμύρια καλάθια που αγοράστηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.
- Από τους αγοραστές που πραγματοποίησαν μια ηλεκτρονική αγορά ειδών super market το πρώτο τρίμηνο του έτους, το 70% πραγματοποίησε άλλη μια ψηφιακή αγορά κατά τη διάρκεια του ίδιου τριμήνου. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε σχέση με το 50% των αγοραστών που πραγματοποίησαν μια επαναλαμβανόμενη αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
- Σύμφωνα με τη Symphony RetailAI, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να εξετάζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο από την άποψη της αφοσίωσης των πελατών και όχι από την οικονομική άποψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Symphony RetailAI, οι μισοί από τους αγοραστές που δοκιμάζουν το ηλεκτρονικό super market καταλήγουν να το εγκαταλείπουν μετά από μία αγορά. Όσοι όμως εξακολουθούν να ψωνίζουν από εκεί, είναι πιο πιθανό να γίνουν αφοσιωμένοι αγοραστές και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στους λιανοπωλητές που προτιμούν.
Η ανάλυση των δεδομένων της εταιρείας διαπίστωσε ότι αν ένας online αγοραστής αγοράσει μέσω του συγκεκριμένου καναλιού επτά φορές κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ψηφιακής εμπλοκής του, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνει μακροπρόθεσμος πελάτης. Μόλις το ένα τρίτο των αγοραστών εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αλλά αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των διαδικτυακών πωλήσεων ειδών super market.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν πρωτίστως να αντιμετωπίσουν τις ψηφιακές επενδύσεις τους ως έναν τρόπο να κερδίσουν πιο πολύτιμους καταναλωτές, οι οποίοι θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, τόσο online όσο και offline.
Η παροχή στους πελάτες ενός διαδικτυακού καναλιού για να ψωνίζουν όπως και όποτε θέλουν αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης δεδομένης της αυξανόμενης αφοσίωσης των omnichannel αγοραστών, που γίνεται αντιληπτή στα δεδομένα. Ως εκ τούτου, η τάση του online grocery θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σενάριο αμοιβαίου κέρδους για όλoυς.
Οι εταιρείες μιλούν συχνά για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε να ανταποκρίνονται στους πελάτες όπου και όποτε θέλουν αυτοί να ψωνίσουν. Όμως, η προσφορά παραλαβής και παράδοσης προϊοντων εντός της ίδιας ημέρας θεωρείται ως σχεδόν δεδομένη στις μέρες μας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο το να ξεχωρίσει κάποιος που το προσφέρει.
Η Symphony RetailAI, η οποία παρέχει τεχνολογικές λύσεις σε λιανοπωλητές και εταιρείες συνέστησε, επίσης, στους λιανοπωλητές να επεκτείνουν την ηλεκτρονική τους ποικιλία προϊόντων πέρα από τα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι μόλις το 15% του αποθέματος των καταστημάτων στην κατηγορία αγοράστηκε επίσης μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Αυτό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι ένα κανάλι πωλήσεων που θα πρέπει να αξιολογείται μόνο με ύψος πωλήσεων και κερδοφορίας αλλά και μια απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι καταναλωτές να αξιολογήσουν την εταιρεία ως έναν omnichannel retailer που μπορούν να επιλέξουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.