Adidas | το 70% των καταναλωτών προτιμούν να αγοράζουν βιώσιμα προϊόντα 

Η Adidas δημιουργεί την στρατηγική της με βάση πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, ότι το 70% όλων των καταναλωτών δηλώνουν πως θεωρούν τη βιωσιμότητα σημαντικό αγοραστικό επιχείρημα. Αν η Adidas πετύχει στην βιωσιμότητα, θα πετύχει και ως επιχείρηση.  

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποδηλώνουν μια αλλαγή στο πλαίσιο της διαχείρισης της βιωσιμότητας. Ιστορικά, η έμφαση στη διαχείριση της βιωσιμότητας κατευθύνεται στο να κάνουμε λιγότερη ζημιά και να επιτύχουμε λειτουργική αποτελεσματικότητα. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Με γνώμονα την κλιμακούμενη ζήτηση των πελατών, δημιουργείται η ανάγκη να κατευθυνθούν οι προσπάθειες βιωσιμότητας προς καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και αγορές που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πελατών που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα. 

Η Adidas έχει κάνει βήματα για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλαστικών από τον ωκεανό στα παπούτσια της και της υπόσχεσης να καταστήσει εννέα στα δέκα προϊόντα της βιώσιμα μέχρι το 2025. Η εταιρεία έχει, επίσης, συνεργαστεί με την Allbirds για τη δημιουργία παπουτσιών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η Allbirds χρησιμοποιεί υλικά όπως μαλλί merino, ανακυκλωμένα μπουκάλια και χαρτόνια, καθώς και καστορέλαιο για την κατασκευή των παπουτσιών της. Αργότερα αυτό το καλοκαίρι, η Adidas θα κυκλοφορήσει το κλασικό της παπούτσι Stan Smith χρησιμοποιώντας ένα δέρμα που προέρχεται από το mycelium, την ινώδη δομή της ρίζας των μανιταριών.

Μετά την Nike και την στρατηγική της αλλαγή σε έναν omnichannel retailer με εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην στενή σύνδεση με τους πελάτες της και η Adidas σκοπεύει να διπλασιάσει τις online πωλήσεις της, αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον με ακόμη περισσότερα «πράσινα» προϊόντα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Η Nike έχει εστιάσει από το 2020 σε ένα μοντέλο που μοιάζει με μια Direct to Consumer εταιρεία και έχει περιορίσει το δίκτυο συνεργατών στην αγορά της χονδρικής πώλησης, δημιουργεί κυρίως μόνο εταιρικά flagship καταστήματα και έχει ενδυναμώσει την ψηφιακή της παρουσία με πολλά σημεία επαφής με τους πελάτες.

Η Adidas η οποία τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί τις εξελίξεις σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 1 δις δολάρια για να διπλασιάσει τις online πωλήσεις της, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να κάνει εννέα από τα 10 προϊόντα της φιλικά προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας περισσότερα ανακυκλωμένα και βιοδιασπώμενα υλικά.

Η βιωσιμότητα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την αγορά της μόδας αλλά και των αθλητικών ειδών και όλες οι εταιρείες κάνουν σημαντικές επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αλλαγές στην κοινωνία.Οι νέες γενιές, Millennials και Gen Z έχουν ως πολύ υψηλή προτεραιότητα την βιωσιμότητα και οδηγούν τις εταιρείες στην αλλαγή στρατηγικής.

Όμως πέρα από τις στρατηγικές προτεραιότητες υπάρχουν και οι γεωγραφικές προτεραιότητες και σε αυτό το πεδίο είναι σαφές ότι η Ασία έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλες τις εταιρείες και αυτό κυρίως λόγω της Κίνας.Η Adidas προβλέπει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και αυτό έχει να κάνει με μια μεγάλη αγορά, την μεσαία τάξη της Κίνας η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 300 εκ. ανθρώπους.Πλέον η Κίνα δεν είναι μια αγορά που μόνο παράγει αλλά και μια μεγάλη αγορά που καταναλώνει και το μέγεθος της δεν επιτρέπει σε καμία εταιρεία να μην εστιάσει εκεί.

Οι εταιρείες αθλητικών ειδών έχουν υποφέρει από το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά κέρδισαν διαδικτυακές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των περιορισμών στην μετακίνηση, καθώς πολλοί έχουν στραφεί στο περπάτημα, στην άθληση σε εξωτερικού χώρους, αλλά και στο σπίτι.Η Adidas θέλει να ανταγωνιστεί τα κέρδη της Nike, της παγκόσμιας ηγέτιδας, η οποία έχει προσελκύσει μαζικά ανθρώπους με τις εφαρμογές γυμναστικής και online αγορών, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερες ηλεκτρονικές πωλήσεις κατά το τελευταίο έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas, Kasper Rorsted δήλωσε πρόσφατα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των πωλήσεων της βιομηχανίας μέχρι το 2025, με το ηλεκτρονικό εμπόριο  να αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι η πώληση στα καταστήματα.Τέλος, ανέφερε ότι περισσότερο από το 70% των καταναλωτών αναφέρει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν γίνεται μια αγορά.