19 Απρ 2024
READING

iOS 15 | Τα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού της Apple

4 MIN READ

iOS 15 | Τα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού της Apple

iOS 15 |  Τα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού της Apple

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του iOS από την Apple, παρουσιάζοντας τις πρώτες λεπτομέρειες για το iOS 15, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους.

Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος των iPhone, με τροποποιήσεις και προσθήκες για το FaceTime, νέα εργαλεία που «φιλτράρουν» τις ειδοποιήσεις και τα apps ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη, νέες ρυθμίσεις για τις ειδοποιήσεις και την εμφάνισή τους, αλλαγές στην περιήγηση στο Ίντερνετ, αλλά και βελτιστοποίηση των Apple Maps, διευρύνοντας τις λεπτομέρειες στους χάρτες. Παρακάτω, παρατίθενται μια σειρά από επιπρόσθετα εργαλεία που φέρνει η νέα έκδοση του iOS, τα βασικότερα που ανακοινώθηκαν:

  • FaceTime: Πλέον, γίνεται διαθέσιμο μέσω browser, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να καλούν από συσκευές Android και υπολογιστές με Windows.
  • SharePlay: Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται με άλλους χρήστες κάποιο αρχείο (βίντεο, ηχητικό, τραγούδι) ή ακόμη και την οθόνη τους, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα για ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.
  • Live Text: Μια νέα εφαρμογή, η οποία ψηφιοποιεί το κείμενο σε όλες τις φωτογραφίες, ενώ παρέχει πολλές εύχρηστες λειτουργίες, όπως πχ η μετατροπή χειρόγραφων σημειώσεων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Wallet: Η ενημέρωση της εφαρμογής επιτρέπει στο iPhone να λειτουργεί ως ψηφιακή αναγνώριση σε αεροδρόμια, αυξάνει τις δυνατότητες για ξεκλείδωμα αυτοκινήτων, ενώ επιτρέπει στα ξενοδοχεία να διανέμουν τα κλειδιά της κάρτας δωματίου μέσω του Apple Wallet.
  • AirPods: Μια νέα προσθήκη κάνει την εμφάνισή της, με σκοπό να διευκολύνει άτομα με προβλήματα ακοής, δίδοντας έμφαση στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και στη μείωση των εξωτερικών θορύβων.

Η Apple θεωρεί ότι ειδικά το Apple Watch είναι η πιο personal συσκευή της. Από τότε που εμφανίστηκε το Watch το 2015, υποσχόταν ότι δεν θα μετράει απλώς βήματα και καρδιακούς παλμούς, αλλά θα λειτουργεί και ως ένα είδος προσωπικού “διαβατηρίου” που θα μπορεί να μας ταυτοποιεί και να μας πιστοποιεί για να εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε διάφορα μέρη και υπηρεσίες. 

Η Apple έκανε μερικά μεγάλα βήματα προς αυτό το όραμα αφού οι ανακοινώσεις της για το Apple Watch επικεντρώθηκαν στη χρήση του έξυπνου ρολογιού για την κατοχή διπλωμάτων οδήγησης, κλειδιών σπιτιού και εισιτηρίων. Όλα αυτά θα λειτουργούν και στο iPhone, αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμα αν είναι προσβάσιμα από τον καρπό. Η όλη ιδέα είναι να μην χρειάζεται να βάζουμε το χέρι στην τσέπη ή στο πορτοφόλι – με τα διαπιστευτήριά μας στον καρπό μας, τα δύο μας χέρια παραμένουν ελεύθερα. 

Με αυτό το ρολόι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μην έχουν καν μαζί τους το πορτοφόλι τους, εκτός αν ξέρουν ότι χρειάζονται την ταυτότητά τους ή όταν ένα κατάστημα δεν δέχεται πληρωμή μέσω Apple Pay. 

Οι ταυτότητες είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο κουβαλάμε πορτοφόλια. Με το watchOS 8, ίσως μπορέσουμε να φορτώσουμε στο Watch μας την άδεια οδήγησης ή την ταυτότητά μας. Όπως και οι πιστωτικές μας κάρτες, οι ταυτότητες θα κρυπτογραφούνται και θα αποθηκεύονται στο Secure Enclave του Watch.Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (Transportation Safety Administration), για να επιτρέψει στους επιβάτες να παρουσιάζουν την ταυτότητά τους από το ρολόι τους σε ορισμένα αεροδρόμια.

Στην πραγματικότητα, η Apple, μέσω του Watch επιθυμεί να αντικαταστήσει τα φυσικά κλειδιά. Το Apple Watch είναι ήδη ικανό να ξεκλειδώνει ορισμένα είδη κλειδαριών. Η Apple λέει ότι θα είναι σε θέση να ανοίγει ακόμα περισσότερα είδη κλειδαριών φέτος. Η λειτουργία Home Key χρησιμοποιεί το NFC radio του Watch για να επικοινωνήσει με την κλειδαριά της πόρτας.

Περισσότερα ξενοδοχεία πιθανότατα θα αρχίσουν να μας επιτρέπουν να βάζουμε το κλειδί του δωματίου μας στο ρολόι μας, καθώς όλο και περισσότερες κλειδαριές δωματίων γίνονται ψηφιακές. Από αυτό το φθινόπωρο, τα ξενοδοχεία Hyatt θα αρχίσουν να διαθέτουν τη λειτουργία σε περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.