Το Amazon θα γίνει ο μεγαλύτερος retailer των ΗΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan, το Amazon βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να ξεπεράσει τον μεγάλο αντίπαλό του, το Walmart και να ανακηρυχθεί ως ο μεγαλύτερος retailer των Ηνωμένων Πολιτειών για το επόμενο έτος. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν το συγκεκριμένο γεγονός. Το διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς και τα παραγωγικά logistics που διαθέτει η εταιρεία. 

Αρχικά τα αμερικανικά καταστήματα λιανικής του Amazon έχουν αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Στο χρονικό διάστημα 2014 – 2020, η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων (GMV) της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στις προσαρμοσμένες πωλήσεις των retailer των ΗΠΑ και του e-commerce. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του Amazon στην αμερικανική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε από (24%) σε (39%) κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. 

Επίσης το Amazon αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον σημαντικό ανταγωνιστή της το Walmart. Πέρυσι, το (GMV) του Amazon αυξήθηκε κατά (41%), αγγίζοντας το ποσό των 316 δισεκατομμυρίων δολαρίων (260 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ το (GMV) του Walmart εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά (10%), αγγίζοντας το ποσό των 439 δισεκατομμυρίων δολαρίων (370 δισεκατομμύρια ευρώ). Επομένως βασισμένοι στα παραπάνω ευρήματα, το Amazon θα μπορούσε να προσπεράσει το Walmart και για να γίνει ο μεγαλύτερος retailer των ΗΠΑ έως το 2022.

Δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε ότι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ισχυρή αύξηση των εσόδων του Amazon είναι: Η τεράστια παροχή τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών από πολλές και διαφορετικές κατηγορίες όπως τα είδη παντοπωλείου και μόδας, η άνοδος των συνεργασιών και η συνεχιζόμενη επιτυχία του Amazon Prime.  Τον Απρίλιο, ο Jeff Bezos ανέφερε ότι το πρόγραμμα πιστότητας έχει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια μέλη, παρόλο που στις αρχές του 2020, ο αριθμός των μελών ήταν περίπου 150 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τον τομέα των logistics ιδιαίτερα έντονη είναι η ανάπτυξη έχοντας θετική επίδραση στις δευτερεύουσες δραστηριότητες της εταιρείας. Το Amazon είναι ήδη μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες delivery στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα παραδώσει περίπου 7 δισεκατομμύρια πακέτα φέτος. Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνά και την UPS, η οποία θα παραδώσει περίπου 6 δισεκατομμύρια πακέτα.

Ολοκληρώνοντας τα τελευταία χρόνια, το Amazon ανέπτυξε συστηματικά τον κλάδο των logistics, σε βαθμό να μπορεί να ανταγωνιστεί courier εταιρείες όπως η UPS , DHL και η FedEx . Ο διαδικτυακός γίγαντας όχι μόνο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο αποθηκών και σταθμών παράδοσης, αλλά επίσης διαθέτει σημαντικό αριθμό αεροπλάνων και φορτηγών για παράδοση.