25 Απρ 2024
READING

Το La Samaritaine της LVMH επαναπροσδιορίζει τις αγορές πολυτελείας στο Παρίσι

4 MIN READ

Το La Samaritaine της LVMH επαναπροσδιορίζει τις αγορές πολυτελείας στο Παρίσι

Το La Samaritaine της LVMH επαναπροσδιορίζει τις αγορές πολυτελείας στο Παρίσι

Η ανακαίνιση ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια λιανικής πώλησης στο Παρίσι ολοκληρώθηκε. Όντας κλειστό από το 2005, το La Samaritaine – με θέα τον ποταμό Σηκουάνα – έχει, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, επιτέλους μεταμορφωθεί σε έναν κοσμοπολίτικο χώρο λιανικής πώλησης 215.000 τετραγωνικών, που θα βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων προορισμών αγορών για τους ταξιδιώτες.

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton έχει στην ιδιοκτησία του το διατηρητέο κτίριο από το 2001. Ζητήματα ασφαλείας οδήγησαν στο κλείσιμο του καταστήματος το 2005 και στη συνέχεια ξεκίνησε μια σύνθετη διαδικασία ανάπτυξης για την ανάπλαση ενός ορόσημου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η πολυτέλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του πολυκτιριακού, επταώροφου καταστήματος. Όμως, έχουν καταβληθεί επιπλέον προσπάθειες για να συμπεριληφθούν τιμές και προϊόντα που ταιριάζουν σε όλες τις τσέπες. Εξάλλου, η LVMH μπορεί να θέλει κυρίως να προσελκύσει τους απαιτητικούς και πλούσιους  που ξοδεύουν πολλά – ιδιαίτερα τους Κινέζους τουρίστες, όποτε αυτοί αρχίσουν να ταξιδεύουν και πάλι στην Ευρώπη – αλλά υπολογίζει επίσης ότι το La Samaritaine θα αποτελέσει σταθμό γενικότερα για τους τουρίστες.

Σε ένα τμήμα του καταστήματος που ονομάζεται House of Perfume, οι τιμές κυμαίνονται από 3.000 έως 300.000 ευρώ, αλλά στην Boutique Loulou, για παράδειγμα, θα πωλείται μια σειρά αντικειμένων, μερικά από τα οποία θα έχουν πολύ χαμηλές τιμές.

Η Loulou είναι εφοδιασμένη με δώρα και αναμνηστικά από προϊόντα μόδας και λουστραρισμένα κοσμήματα της Elise Tsikis σε χρώματα Samaritaine, μέχρι τρόφιμα όπως το Confture Parisienne σε γεύσεις βατόμουρο, τριαντάφυλλο και λίτσι. Το λογότυπο του καταστήματος και τα όμορφα μοτίβα Art Nouveau του κτιρίου αποτυπώνονται σε σημειωματάρια, κούπες, ακόμα και σε μεταξωτές τσάντες από οργάντζα. Η ιδέα είναι να παίρνουν οι επισκέπτες μαζί τους ένα κομμάτι της παριζιάνικης κληρονομιάς όταν φεύγουν.

Αποκλειστικότητα και προσβασιμότητα μαζί

Αλλά στην καρδιά του Samaritaine Paris Pont-Neuf υπάρχουν κατηγορίες όπως τα καλλυντικά μέσα στη μεγαλύτερη αίθουσα ομορφιάς στην Ευρώπη, η μόδα, η ωρολογοποιία και τα κοσμήματα, που έχουν να κάνουν πολύ με την αποκλειστικότητα.

Δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να ψωνίσουν, αλλά να παρακολουθήσουν την πρωτοπορία της δημιουργίας, να γευτούν την κουζίνα ενός σύγχρονου σεφ, να γνωρίσουν νέους καλλιτέχνες και να χαρίσουν στον εαυτό τους ένα κομμάτι πολυτέλειας. Θα γίνει ένα αξιοθέατο σε μια από τις πιο ανερχόμενες συνοικίες της πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα concept stores στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερες από 600 μάρκες με 50, που θα είναι αποκλειστικά στο Samaritaine και περισσότερα από 400 προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα μόνο εκεί.

Εκτός από τα αναμενόμενα ονόματα πολυτελείας και σχεδιαστών, όπως Alexander McQueen, Chloé, Dior ή Louis Vuitton, έχει συνεργασία με πολλές πιο εξειδικευμένες ή/και προσιτές μάρκες, όπως Maje, Ganni, Nanushka και In The Mood For Love – με ένα χώρο αφιερωμένο στην ανάδειξη νέων ταλέντων της μόδας, όπως Awake, Petar Petrov, Gauchere ή Khaite.

Η τάση για streetwear καλύπτεται επίσης, με την παρουσία brand όπως οι Billionaire και Carne Bollente, Shinzo Green και τις παριζιάνικες μάρκες APC, Maison Kitsuné, Etudes και Atelier de Nîmes. Παράλληλα με το λανσάρισμα του φυσικού καταστήματος, μια ειδική ιστοσελίδα θα επιτρέπει στους πελάτες να ψωνίζουν ορισμένα αποκλειστικά και made-for-Samaritaine προϊόντα.

Ποικίλα αρχιτεκτονικά στυλ

Από αρχιτεκτονική άποψη, το κτιριακό σύμπλεγμα είναι εντυπωσιακό και ξεχωρίζει για τις διαφορετικές θεματικές design, που εκτείνονται από τα υπάρχοντα στοιχεία Art Nouveau και Art Deco και τα γεμάτα φως αίθρια, μέχρι την κυματιστή γυάλινη πρόσοψη του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Sanaa στην πολυσύχναστη Rue de Rivoli.

Το Samaritaine έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα λιανικής πώλησης σε σύγκριση με τους υπάρχοντες ανταγωνιστές της πόλης, όπως τα Printemps και τα Galeries Lafayette. Ο χώρος έχει αποσπαστεί από μια πολύ μεγαλύτερη έκταση 650.000 τετραγωνικών, επειδή μεγάλα τμήματα αποσπάστηκαν για να μετατραπούν σε ιδιωτικές κατοικίες και πολυτελή καταλύματα. Το μπουτίκ ξενοδοχείο Cheval Blanc, για παράδειγμα, αποτελεί μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, πιστοποιώντας περαιτέρω την αποκλειστικότητα του νέου Samaritaine.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.