25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος της location-based διαφήμισης στον ψηφιακό κόσμο 

4 MIN READ

Η άνοδος της location-based διαφήμισης στον ψηφιακό κόσμο 

Η άνοδος της location-based διαφήμισης στον ψηφιακό κόσμο 

Με την άνοδο του IoT και των connected συσκευών, καθώς οι εταιρείες καινοτομούν για να προωθήσουν την ανάπτυξη, τα location data γίνονται όλο και πιο σημαντικά για πολλούς κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο και τα logistics, που προσεγγίζουν τους καταναλωτές με βάση τα location data για να δημιουργήσουν βελτιωμένες εμπειρίες πελατών. 

Σε συνδυασμό με την πανδημία, υπήρξε ένα ευρύ ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των location data, καθώς οι χώρες αγωνίζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέσω της ανίχνευσης επαφών. Σε πολλές χώρες παγκοσμίως, οι φορείς τηλεπικοινωνιών μοιράζονται συγκεντρωτικά location data με τις υγειονομικές αρχές, ώστε να τους βοηθήσουν να διερευνήσουν στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουν. Χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα χρησιμοποιούν ακόμη και δεδομένα τοποθεσίας κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίσουν τη θέση ανθρώπων σε καραντίνα. 

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο κορμός της συνδεσιμότητας σε όλους τους κλάδους κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, παρουσιάζει αυξημένη κίνηση και έχει συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες location data, που μπορούν να προσθέσουν πραγματική αξία σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά υπηρεσιών που βασίζονται στην τοποθεσία  θα παρουσιάσει την υψηλότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Από αυτές, η διαφήμιση βάσει τοποθεσίας ή location-based advertising (LBA) αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς σε όλες τις περιοχές. 

Σύμφωνα με την Location Based Marketing Association (LBMA), η αντίληψη του κοινού για τα location data υπερβαίνει πλέον την πώληση και περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση της δημόσιας υγείας, καθώς οι κυβερνήσεις βασίζονται σε αυτά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC), για παράδειγμα, το 79% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν πολύτιμα τα δεδομένα διαφημιστικής στόχευσης των υπηρεσιών που βασίζονται στην τοποθεσία. Από τις τεχνολογίες που βασίζονται στην τοποθεσία, χρησιμοποίείται περισσότερο η τεχνολογία Bluetooth, ακολουθούμενη από τις τεχνολογίες beacon, το Wi-Fi και το GPS. 

Η location-based αγορά θα συνεχίσει να σημειώνει ανοδική τάση, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αρχίζει να αντικαθιστά περισσότερο τα φυσικά καταστήματα και καθώς καταγράφεται αύξηση της διείσδυσης των smartphone στις ζωές μας, ταυτόχρονα με ένα πιο ισχυρό σύνολο εφαρμογών, καθώς οι επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Η δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει, επίσης, συμβάλει στο LBS σε όλους τους κλάδους τα τελευταία χρόνια. Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, για παράδειγμα, το geofencing υπήρξε μια δημοφιλής στρατηγική marketing για την προώθηση της αφοσίωσης των πελατών μέσω εφαρμογών για κινητά. Οι επιχειρήσεις μπορούν να παρουσιάζουν διαφημίσεις, προσφορές και κουπόνια με βάση το πού βρίσκονται γεωγραφικά οι καταναλωτές. 

Με τη ραγδαία ψηφιοποίηση σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, οι προοδευτικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αυξημένη αξία του συνδυασμού τόσο της τοποθεσίας όσο και του χρόνου για την υποστήριξη των πιο προηγμένων στρατηγικών marketing και των νέων ευκαιριών στην αγορά, αξιοποιώντας το real-time location-based marketing, με σκοπό την αποτελεσματική προσέγγιση των καταναλωτών. Σύμφωνα με την Research and Market, η παγκόσμια αγορά LBA αναμένεται να φτάσει τα 163,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2026.

Το location-based marketing ξεπερνά τις παραδοσιακές μεθόδους marketing. Σε μια κορεσμένη ή άκρως ανταγωνιστική αγορά, για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν την αποστολή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να αναβαθμίσουν ή να διασταυρώσουν προϊόντα ή υπηρεσίες, στέλνοντας διαφημιστικά μηνύματα στους συνδρομητές όταν βρίσκονται κοντά σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα ή όταν εισέρχονται σε αυτό. Με τη χρήση της γεωγραφικής στόχευσης (geo-targeting), οι καλά συγχρονισμένες διαφημιστικές καμπάνιες όχι μόνο διευκολύνουν την ενισχυμένη παροχή υπηρεσιών, αλλά αποδίδουν και υψηλότερα conversions, μεγαλύτερη επιτυχία και τελικά μέγιστη απόδοση των επενδύσεων. Αυτός είναι, επίσης, ένας τρόπος να απομακρύνουν οι επιχειρήσεις τους καταναλωτές από τους ανταγωνιστές τους, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγορά. 

Το LBA είναι αποτελεσματικό σε όλη τη διαδρομή ενός καταναλωτή, από την αγορά, τη δέσμευση και τη διατήρηση. Η τοποθεσία είναι μόνο ένας παράγοντας, αν και σημαντικός. Η επαύξηση της τοποθεσίας με ανθρωποκεντρικά δεδομένα, όπως τα καταναλωτικά πρότυπα, μπαίνει στο παιχνίδι της προηγμένης ανάλυσης για την προσαρμογή εξατομικευμένων εμπειριών υπηρεσιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.