Τα πάντα είναι ψηφιακά: η μουσική μας, η τηλεόραση, οι ταινίες, τα βιβλία, τα παιχνίδια, τα ψώνια, και – τον τελευταίο καιρό – ακόμη και οι ώρες χαλάρωσης και η δουλειά μας. Ένα από τα πρώτα θύματα της ψηφιακής επανάστασης ήταν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Γιατί να μπαίναμε στον κόπο να ασχοληθούμε με έναν άνθρωπο, όταν ξαφνικά υπήρχαν δεκάδες ιστότοποι όπου μπορούσαμε να κλείσουμε εισητήρια για πτήσεις και ξενοδοχεία από μόνοι μας; Ήταν απόλυτα λογικό.
Ωστόσο, είτε μιλάμε για κατάθλιψη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για παραβιάσεις των δεδομένων των καταναλωτών, είτε για τις συσκευές μας που μας ακούνε, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η υπερβολική εξάρτησή μας από την τεχνολογία έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Παρολαυτά, με την πάροδο του χρόνου, έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι υπάρχουν φορές που ο άνθρωπος είναι καλύτερος. Σε αυτό ποντάρει η Internova Travel Group.
Η Internova είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξιδιωτικών γραφείων, εκπροσωπώντας περισσότερους από 62.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες σε πάνω από 6.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική καμπάνια με τίτλο “Book Human”, στην οποία εμφανίζεται ένας ρομποτικός ταξιδιωτικός οδηγός.
Σε αυτόν, ένας πωλητής-ρομπότ με ανέκφραστα μάτια εξηγεί γιατί το Hotel Paradise είναι ακριβώς το κατάλληλο μέρος για τις επόμενες διακοπές των καταναλωτών. “Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι ταιριάζετε στο προφίλ των ταξιδιωτών που έχουν μείνει εδώ”, λέει με μονότονο Speak & Spell. “Παρακολουθούμε τα πάντα. Ακούμε τα πάντα. Ξέρουμε τα πάντα για εσάς και για χιλιάδες άλλους ακριβώς σαν εσάς”. Δημιουργημένη από τη διαφημιστική εταιρεία Broken Heart Love Affair με έδρα το Τορόντο, η ελαφριά τρομολαγνεία της καμπάνιας μας υπενθυμίζει ότι η οργάνωση ταξιδιών με βοήθεια από έναν άνθρωπο – που συχνά γνωρίζει πράγματα που δεν περνούν από έναν αλγόριθμο – μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε.
Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Internova δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 έφερε στο φως τη φρίκη της διακοπής των ταξιδιών με έναν νέο τρόπο. Οι άνθρωποι και οι οικογένειες που έμειναν αποκλεισμένοι, χωρίς να δικαιούνται επιστροφή χρημάτων και με περιορισμένη υποστήριξη απογοητεύτηκαν βαθιά. Πολλοί συνειδητοποίησαν ότι το να οργανώσουν λάθος ένα ταξίδι – προσωπικό ή επαγγελματικό – μπορεί να έχει πολύ πραγματικές και πολύ επίπονες συνέπειες.
Η καμπάνια διαφημίζει μια νέα ιστοσελίδα που συνδέει τους ταξιδιώτες με συμβούλους, οι οποίοι ειδικεύονται σε διάφορες τοποθεσίες, υποσχόμενοι να προσδώσουν τη δική τους τεχνογνωσία στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.
Η επιστροφή στους ανθρώπους-υπαλλήλους δεν είναι κάτι καινούργιο. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η Apple Music προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από ανταγωνιστές, όπως το Spotify, ήταν η χρήση ανθρώπων-επιμελητών. Η ανησυχία τους ήταν ότι η ανθρωπιά αρχίζει να αποκλείεται από τη μουσική, και ότι η μουσική εξελίσσεται σε ένα είδος bits-and-bytes αντί για τέχνη.
Σε άλλες πρόσφατες διαφημιστικές καμπάνιες, τόσο η Expedia όσο και το Airbnb έχουν δώσει έμφαση στις δικές τους ανθρώπινες ικανότητες. Η πρώτη με ένα διαφημιστικό σποτ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Rashida Jones ως οργανώτρια διακοπών, ενώ η δεύτερη, ίσως το πρότυπο για τα σύγχρονα ψηφιακά ταξίδια, τόνισε το πολύ ανθρώπινο δίκτυο φιλοξενίας της.
Πίσω στο 2019, η Google εξελίχθηκε γρήγορα σε ταξιδιωτικό κολοσσό, όταν άρχισε να καταχωρεί η ίδια πτήσεις και ξενοδοχεία αντί να παραπέμπει τους χρήστες σε άλλες ιστοσελίδες. Αντί να προσπαθεί να τα βάλει με τα ψηφιακά μεγαθήρια, η Internova στοιχηματίζει ότι η διαφοροποίηση της αγοράς που έχει μεγαλύτερη σημασία μπορεί να είναι απλώς ανθρώπινη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.