25 Απρ 2024
READING

Οι αλλαγές στην ζωή μας καθορίζουν τις αξίες των brands

3 MIN READ

Οι αλλαγές στην ζωή μας καθορίζουν τις αξίες των brands

Οι αλλαγές στην ζωή μας καθορίζουν τις αξίες των brands

Οι μάρκες με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο έχουν γνωρίσει τεράστια αύξηση, σύμφωνα με την κατάταξη «Kantar BrandZ ™ Most Valuable Global Brands 2021», με συνολική αξία 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση κατά 42%, περισσότερο από κάθε άλλη ετήσια μελέτη της εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια, οφείλεται στην εμπιστοσύνη που προκύπτει από τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τα πακέτα οικονομικών κινήτρων και τη βελτίωση των προοπτικών του ΑΕΠ.

Η κατάταξη αποτυπώνει την σημασία των αλλαγών στην ζωή μας και πως αυτές καθορίζουν τις αξίες στις μάρκες αλλά και τις παγκόσμιες αλλαγές που επηρεάζουν αντίστοιχα.

  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο νέος “βασιλιάς” και αυτό αποτυπώνεται από την πρώτη θέση του Amazon σε αξία μάρκας.

  • Η τεχνολογία αλλάζει την ζωή μας αλλά είναι επιδραστική και σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας,με επτά από τις δέκα κορυφαίες μάρκες να προέρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας. Η τεχνολογία έδωσε, επίσης, τη δυνατότητα σε μη τεχνολογικές μάρκες να επιτύχουν σημαντική ανάπτυξη, για παράδειγμα η Gucci αξιοποιώντας τη δύναμη του TikTok κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  • Η προσοχή μας στο περιβάλλον και η μεγάλη αλλαγή στην βιομηχανία των αυτοκινήτων δηλώνεται από την τρίτη θέση που καταλαμβάνει η Tesla, έγινε η πιο πολύτιμη μάρκα αυτοκινήτων, αυξάνοντας την αξία της κατά 275% από έτος σε έτος.

  • Η ανάπτυξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και η νέα προσέγγιση για την δημιουργία brands στην χώρα είναι εμφανής αφού 4 κινέζικες μάρκες Pinduoduo, Meituan, Moutai και TikTok υπερδιπλασίασαν την αξία τους.

  • Επίσης οι κινεζικές μάρκες έχουν αυξηθεί από το 11% των κορυφαίων εκατό το 2011 σε 14% σήμερα.

  • Αντίθετα η “κούραση” της Ευρώπης είναι αισθητή αφού οι ευρωπαϊκές μάρκες αντιπροσωπεύουν τώρα το 8% της αξίας της κατάταξης έναντι του 20% το 2011.

  • Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τις μάρκες και οι κορυφαίες 10 μάρκες εκτιμώνται σήμερα στα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

  • Η κυριαρχία των Η.Π.Α σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στην “επιβολή” του σύγχρονου δυτικού lifestyle  τα τελευταία πολλά χρόνια είναι ξεκάθαρη αφού οι μάρκες των ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα το 2021 με τις αξίες τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο 46% από έτος σε έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τώρα το 74% της συνολικής αξίας των 100 κορυφαίων.

  • Το gaming, μια βιομηχανία που αλλάζει την αγορά αλλά και τα παιδιά, βάζει εταιρείες με  τεχνολογίες που σχετίζονται με το gaming, όπως η Nvidia και η AMD, στην κατάταξη για πρώτη φορά.

  • Το νεοεισερχόμενο Zoom ήταν μια από τις μεγάλες τεχνολογικές ιστορίες του 2021, με την ευκολία στη χρήση και την αξιοπιστία του να το καθιστά δημοφιλές στους επιχειρηματικούς και προσωπικούς χρήστες. Μπήκε στην κατάταξη στη 52η θέση, με αποτίμηση 36,9 δισ. δολαρίων.

  • Τα μοντέλα συνδρομής αποτέλεσαν σημαντικό μέσο επιτυχίας για πολλούς. Η Microsoft (+ 26%) είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτών των προσφορών για προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα εργασίας και μετάβαση σε μοντέλα συνδρομών για τη βελτίωση της ευκολίας και της επεκτασιμότητας. Το Xbox (+ 55%), η Disney (+ 13%) και το Netflix (+ 55%) παρουσίασαν αύξηση, ενώ το Spotify εισήλθε στην κατάταξη μετά από αύξηση 454% στους συνδρομητές από το 2015 έως το 2020. 

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η δημιουργία μάρκας παραμένει κρίσιμη για τη διασφάλιση της ανάπτυξης. Τα στοιχεία της Kantar αποκάλυψαν ότι το 70% αυτού που καθιστά μια μάρκα επιτυχημένη αποτελείται τέσσερα βασικά στοιχεία: παροχή ανώτερης εμπειρίας σε σταθερά σημεία επαφής, καλά σχεδιασμένα και λειτουργικά προϊόντα και υπηρεσίες, ευκολία και έκθεση μέσω εξαιρετικών διαφημίσεων.Ωστόσο, η πανδημία έχει τονίσει τις αξίες των καταναλωτών, όπως η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Αυτές οι μάρκες που εξελίσσουν τις αξίες τους και προβάλλουν ηγετική θέση σε αυτά τα θέματα, δείχνουν διαφοροποίηση και ξεχωρίζουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.