19 Απρ 2024
READING

Οι απώλειες της Revolut έφτασαν τα 207 εκατομμύρια λίρες

3 MIN READ

Οι απώλειες της Revolut έφτασαν τα 207 εκατομμύρια λίρες

Οι απώλειες της Revolut έφτασαν τα 207 εκατομμύρια λίρες

Η Revolut σημείωσε πέρυσι απώλειες αξίας 207 εκατομμυρίων λιρών, με την εταιρεία να τοποθετεί χρήματα σε νέα προϊόντα και σε ένα λανσάρισμα στις ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας. Οι απώλειες, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019, σημειώθηκαν παρά την αύξηση των εσόδων κατά 34%, στις 222 εκατομμύρια λίρες το 2020, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εσόδων της Revolut προήλθε από την πλατφόρμα επενδύσεών της, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μετοχές και κρυπτονομίσματα. Η άνοδος των συναλλαγών αυτών προσέλκυσε νέους χρήστες, συμβάλλοντας στην αύξηση της πελατειακής βάσης της εταιρείας κατά 45% στα 14,5 εκατομμύρια πέρυσι, από 10 εκατομμύρια στο τέλος του 2019.

Η Revolut εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες μόλις εβδομάδες πριν το lockdown στην Ευρώπη, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει ένα υγιές ταμείο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η κύρια επένδυσή της ήταν στο προσωπικό και στο λογισμικό, ιδίως για την ενίσχυση των μέτρων κινδύνου και συμμόρφωσης. Το προσωπικό της ξεπερνούσε πέρυσι τα δύο χιλιάδες άτομα. Επίσης, χρηματοδότησε πολλά βασικά έργα, όπως την αίτηση να γίνει τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, το λανσάρισμα στις ΗΠΑ και κυκλοφόρησε πάνω από 20 νέα προϊόντα. Παράλληλα, η συνολική βάση καταθέσεων αυξήθηκε στις 4,6 δισ. λίρες, που σημαίνει ότι ο μέσος χρήστης αποθηκεύει 306£ στα πορτοφόλια Revolut.

Η πανδημία επηρέασε την Revolut. Η αύξηση των εσόδων κατά 34% είναι μια δραματική επιβράδυνση από την αύξηση των εσόδων κατά 180% που καταγράφηκε μεταξύ 2018 και 2019. Η αύξηση των χρηστών κατά 45% ήταν, επίσης, μια πτώση από την αύξηση κατά 200% που κατέγραψε το 2019.

Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα πήγε καλύτερα από αυτό που δείχνουν οι αριθμοί. Αυτή η απώλεια για το οικονομικό έτος δεν είναι πραγματικά αυτό που αντανακλά την ίδια την επιχείρηση. Πολλές από τις απώλειες της Revolut οφείλονται στις επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία.  Συνολικά, η Revolut είχε καλή απόδοση σε μια δύσκολη χρονιά, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία να είναι οι πιο επικερδείς αγορές της.

Πέρυσι, το ακαθάριστο κέρδος της Revolut ανήλθε σε 70 εκατομμύρια λίρες, ισοδύναμο με το ακαθάριστο κέρδος των 4,66£ ανά πελάτη. Αυτό αντανακλά πόσα κερδίζει για κάθε προϊόν που πουλάει και υπολογίζεται αφαιρώντας το άμεσο κόστος από τα έσοδα.

Συγκεκριμένα, η Revolut σημείωσε πρόοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι απώλειες μειώθηκαν στις 16 εκατομμύρια λίρες τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος κατέγραψαν μεμονωμένα ένα μικρό κέρδος, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Revolut βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο για να καταγράψει ετήσιο κέρδος το 2021, αναφέροντας αύξηση εσόδων κατά 130% το πρώτο τρίμηνο. 

Η εταιρεία κατευθύνει τώρα την εστίασή της στο να γίνει τράπεζα στην Αγγλία, καθώς και στην εξασφάλιση αμερικανικής και ιρλανδικής τραπεζικής άδειας. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολευτεί να εξισορροπήσει αυτές τις φιλοδοξίες λόγω της ενασχόλησής της με τα κρυπτονομίσματα, η οποία έχει αυξήσει την προσοχή μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών. Πράγματι, η TSB, μια κορυφαία τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, απαγορεύει την αγορά κρυπτονομισμάτων. Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αποτέλεσε το 10-15% των εσόδων της Revolut πέρυσι, καθιστώντας τες ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.