25 Απρ 2024
READING

Podz | Η νέα πλατφόρμα podcast του Spotify

3 MIN READ

Podz | Η νέα πλατφόρμα podcast του Spotify

Podz | Η νέα πλατφόρμα podcast του Spotify

Τα podcasts αποτελούν μόδα, αλλά η εύρεση podcasts αποτελεί πρόκληση. Το Spotify ανακοίνωσε την εξαγορά της Podz, μιας νεοσύστατης εταιρείας που προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα της εύρεσης podcast. 

Το Spotify επενδύει για να δημιουργήσει και να επεκτείνει την καλύτερη (και πιο εξατομικευμένη) εμπειρία ανακάλυψης podcast στον κόσμο. Η τεχνολογία της Podz θα συμπληρώσει και θα επιταχύνει τις εστιασμένες προσπάθειες του Spotify να προωθήσει την ανακάλυψη, να προσφέρει στους ακροατές το σωστό περιεχόμενο τη σωστή στιγμή και να επιταχύνει την ανάπτυξη της κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δεδομένου ότι τα podcasts έχουν συνήθως διάρκεια άνω των 30 λεπτών, είναι δύσκολο για τους ακροατές να περιηγηθούν σε νέες εκπομπές. Έτσι, η Podz ανέπτυξε αυτό που αποκάλεσε “το πρώτο audio newsfeed”. Παρουσιάζει στους χρήστες αποσπάσματα 60 δευτερολέπτων από διάφορες εκπομπές, έχοντας μια παρόμοια φιλοσοφία με το Headliner, όπου οι podcasters δημιουργούν αποσπάσματα για να τα προωθήσουν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά αντί οι podcasters να επιλέγουν χειροκίνητα τον τρόπο προώθησης της εκπομπής τους, το Podz επιλέγει ένα κλιπ χρησιμοποιώντας το μοντέλο μηχανικής μάθησης, το οποίο εκπαιδεύτηκε σε περισσότερες από 100.000 ώρες ήχου σε συνεννόηση με δημοσιογράφους και συντάκτες ήχου. 

Πριν από την εξαγορά της από το Spotify, η Podz συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τις M13, Canaan Partners, Charge Ventures και Humbition. Σε αυτήν επένδυσαν, επίσης, celebrities όπως η Katie Couric και η Paris Hilton. 

Ήδη, ο μέσος ακροατής podcast είναι συνδρομητής σε επτά podcasts, αλλά ακολουθεί σχεδόν 30 στο Podz. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η ομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα αλλάξει ριζικά την συγκεκριμένη κατηγορία. 

Αυτή η εξαγορά σηματοδοτεί ένα ακόμη σημάδι της φιλοδοξίας του Spotify να kυριαρχήσει  στο podcasting και την ηχητική ψυχαγωγία γενικότερα – το Spotify παρουσίασε το Greenroom, τον δικό του ανταγωνιστή απέναντι στο Clubhouse. Και όταν πρόκειται για την αύξηση των εσόδων από τις συνδρομές podcast, το Spotify και η Apple είναι πολύ κοντά. Τον Απρίλιο, η Apple ανακοίνωσε την επέκτασή της στις συνδρομές podcast, και την επόμενη εβδομάδα, το Spotify άρχισε να αναπτύσσει τη συνδρομητική του πλατφόρμα. Η Apple δήλωσε ότι θα λάβει το 30% των εσόδων από podcast τον πρώτο χρόνο, το οποίο θα μειωθεί στο 15% τον δεύτερο. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα του Spotify δεν θα πάρει κανένα μερίδιο από τους δημιουργούς μέχρι το 2023, οπότε και θα πάρει 5%. 

Αν και οι δημιουργοί podcast μπορούν γρήγορα να διαπιστώσουν ότι είναι πιο επωφελές να παραδώσουν το 5% των εσόδων από τη συνδρομή τους παρά το 30%, οι ακροατές πιθανότατα θα συρρέουν απλώς σε όποια εφαρμογή παρέχει την καλύτερη εμπειρία χρήσης – και αν η επένδυση του Spotify στην εύρεση podcast αποδώσει, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη μακροχρόνια κυριαρχία της Apple στο podcasting.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.