27 Απρ 2024
READING

Τα Live Audio Rooms και τα podcasts του Facebook ξεκινάνε 

6 MIN READ

Τα Live Audio Rooms και τα podcasts του Facebook ξεκινάνε 

Τα Live Audio Rooms και τα podcasts του Facebook ξεκινάνε 

Τον Απρίλιο, το Facebook ανακοίνωσε μια σειρά από προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα προϊόντα ήχου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανταγωνιστικού προϊόντος για το Clubhouse, καθώς και νέα υποστήριξη για podcasts. Τώρα, το Facebook αναπτύσσει επίσημα αυτά τα προϊόντα με το λανσάρισμα των Live Audio Rooms στις ΗΠΑ στο iOS, ξεκινώντας με δημόσια πρόσωπα και επιλεγμένα Facebook Groups και το ντεμπούτο ενός αρχικού συνόλου συνεργατών podcast στις ΗΠΑ. 

Τα Live Audio Rooms θα γίνουν διαθέσιμα σε κάθε verified δημόσιο πρόσωπο ή δημιουργό στις ΗΠΑ που έχει καλή επαφή με το Facebook και χρησιμοποιεί είτε ένα προφίλ είτε τη νέα εμπειρία Facebook Pages στο iOS. Για τα Facebook Groups, η λειτουργία ξεκινά με δεκάδες ομάδες. 

Και τα δύο προϊόντα θα γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς θα προστίθενται περισσότεροι άνθρωποι, podcasts και ομάδες. Εν τω μεταξύ, το 100% των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ θα μπορεί να ακούει Live Audio Rooms και podcasts από αυτή την εβδομάδα.

Τα Live Audio Rooms του Facebook προσφέρουν ένα τυπικό σύνολο λειτουργιών. Οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης εμφανίζονται σε στρογγυλά εικονίδια στο επάνω μέρος της οθόνης, ενώ οι ακροατές εμφανίζονται στο κάτω μισό της οθόνης, με μικρότερα εικονίδια. Ο ενεργός ομιλητής υποδεικνύεται με ένα λαμπερό δαχτυλίδι γύρω από την εικόνα του. 

Υπάρχουν επίσης επιλογές για την ενεργοποίηση live captions, ένα εργαλείο “raise hand” για όποιον θέλει να ζητήσει να μιλήσει καθώς και εργαλεία για να κοινοποιείται το δωμάτιο σε άλλους χρήστες του Facebook, μέσω χαρακτηριστικών όπως το News Feed ή Group posts. 

Το Facebook έχει κάποιες διαφορές από τις υπόλοιπες πλατοφόρμες που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι οικοδεσπότες έχουν τη δυνατότητα να προσκαλέσουν άτομα να συμμετέχουν ως ομιλητές πριν από την έναρξη της συνεδρίας ή μπορούν να επιλέξουν ακροατές κατά τη διάρκειά της, ώστε να μιλήσουν. Σε κάθε συνεδρία, μπορούν να υπάρχουν έως και 50 ομιλητές και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ακροατών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι χρήστες θα ειδοποιούνται όταν φίλοι ή ακόλουθοι συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι χρήστες μπορούν να κάνουν “Like” ή να αντιδρούν στο περιεχόμενο καθώς αυτό μεταδίδεται. Οι ακροατές μπορούν, επίσης, να δείξουν την υποστήριξή τους στο δημόσιο πρόσωπο του Live Audio Room στέλνοντας “Stars”. Αυτά τα Stars μπορούν να αγοραστούν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργούν με άλλο περιεχόμενο του Facebook Live. 

Με την αποστολή Stars, ο ακροατής ανεβαίνει στην “Front Row”, ένα ειδικό τμήμα που αναδεικνύει τους ανθρώπους που έστειλαν τα Stars. Αυτό επιτρέπει στους οικοδεσπότες της εκδήλωσης να αναγνωρίσουν εύκολα τους υποστηρικτές τους και να τους ευχαριστήσουν αν το επιθυμούν. 

Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους οικοδεσπότες να επιλέξουν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή φιλανθρωπικό οργανισμό που θα υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους και οι ακροατές και οι ομιλητές μπορούν να κάνουν απευθείας δωρεές. Μια κατάσταση προόδου θα δείχνει πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της εκπομπής. 

Εν τω μεταξύ, για τις ομάδες του Facebook, οι διαχειριστές μπορούν να ελέγχουν αν οι συντονιστές, τα μέλη της ομάδας ή άλλοι διαχειριστές μπορούν να δημιουργήσουν ένα Live Audio Room. Τόσο τα μέλη όσο και οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στα δωμάτια δημόσιων ομάδων, αλλά στις ιδιωτικές ομάδες, στα δωμάτια μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα μέλη. 

Οι χρήστες του Facebook ειδοποιούνται για όλα τα νέα Live Audio Rooms μέσω του News Feed και των Ειδοποιήσεων και μπορούν να εγγραφούν σε αυτά για να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το “δωμάτιο” που τους ενδιαφέρει ξεκινά τη μετάδοση. 

Παράλληλα με το λανσάρισμα των Live Audio Rooms, το Facebook αρχίζει επίσης να αναπτύσσει την υποστήριξη podcast με μερικούς επιλεγμένους δημιουργούς. Το Facebook θα είναι διαθέσιμο και σε άλλους podcasters μέχρι το καλοκαίρι. 

Αυτή η νέα υπηρεσία podcasts διαφέρει από το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής και podcasts που ξεκίνησε πρόσφατα σε συνεργασία με το Spotify, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο από το Spotify στο social network. Αντιθέτως, η νέα λειτουργία αφορά podcasts που μεταδίδονται μέσω δημόσιων RSS feeds απευθείας στο Facebook και δεν προέρχονται από το Spotify. Ωστόσο, το miniplayer για podcasts στο Facebook θα μοιάζει με το miniplayer  για την ενσωμάτωση ακρόασης του Spotify (επίσης γνωστό ως Project Boombox) και θα συμπεριφέρονται παρόμοια. Αλλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. 

Η νέα εμπειρία ακρόασης podcast επιτρέπει στους χρήστες να ακούν podcasts καθώς περιηγούνται στο Facebook και ακόμη και αν η οθόνη του τηλεφώνου είναι απενεργοποιημένη. Αυτό καθιστά το Facebook, κατά κάποιον τρόπο, μια εγγενή εφαρμογή ροής podcast, επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να ακούνε ήχο χωρίς να χρειάζονται άλλη υπηρεσία – όπως το Spotify ή το Apple Podcasts, για παράδειγμα. 

Με την έναρξη της υπηρεσίας Facebook Podcast, η εταιρεία ζητά από τους δημιουργούς podcast να της δώσουν την άδεια να αποθηκεύει το περιεχόμενό τους στους διακομιστές του Facebook, κάτι που γίνεται ώστε να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τα Κοινοτικά Πρότυπα του Facebook. Ωστόσο, επειδή τα podcasts εξακολουθούν να μεταδίδονται μέσω RSS feeds, θα αντιπροσωπεύονται στις μετρήσεις που παρέχονται από τον πάροχο φιλοξενίας ενός podcaster. 

Σύμφωνα με τους Όρους Υπηρεσίας Podcast του Facebook, οι δημιουργοί παραχωρούν στο Facebook το δικαίωμα δημιουργίας “παράγωγων έργων” (derivative works), το οποίο πιθανότατα αναφέρεται σε ένα επερχόμενο χαρακτηριστικό που αφορά βίντεο σύντομης διάρκειας.

Το Facebook λέει ότι αργότερα αυτό το καλοκαίρι θα προσθέσει τη δυνατότητα δημιουργίας και κοινοποίησης σύντομων αποσπασμάτων από ένα podcast, μαζί με άλλες λειτουργίες, όπως λεζάντες. Μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσει επίσης κοινωνικές εμπειρίες γύρω από τα podcasts. Συνεργάζεται επίσης με τους δημιουργούς για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του νέου προϊόντος του, Soundbites, τα οποία είναι μικρής διάρκειας, δημιουργικά ηχητικά κλιπ. Αυτό θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο 2021. 

Άλλα audio products που προετοιμάζονται περιλαμβάνουν ένα central listening destination και background audio listening για βίντεο. 

Σύμφωνα με το Facebook, αυτός ο νέος προορισμός θα είναι ένα μέρος όπου θα είναι διαθέσιμες όλες οι διαφορετικές μορφές ήχου στο Facebook, όχι μόνο τα podcasts, και θα βοηθήσει τους χρήστες να βρουν νέα θέματα και ανθρώπους για να ακούσουν. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο CEO  του Facebook Mark Zuckerberg φιλοξένησε την πρώτη δοκιμή της νέας υπηρεσίας στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν άλλα στελέχη του Facebook και μερικοί δημιουργοί του Facebook Gaming.Ο Zuckerberg ήταν αισιόδοξος για τις δυνατότητες του audio στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύει ότι το να υπάρχει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν και να έχουν “δωμάτια” όπου μπορούν να μιλήσουν είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Το Facebook αναμένει να επεκτείνει τα audio products σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στους επόμενους μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.