Έρευνα | Η χρήση κάνναβης αυξάνεται για πρώτη φορά μεταξύ των γυναικών και της Γενιάς Z

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτοί που κάνουν για πρώτη φορά χρήση κάνναβης καταπιάνονται με τη νέα τους συνήθεια με μεγάλη επιθυμία. Το 50% των νέων καταναλωτών καταναλώνουν κάνναβη πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 22% των νέων καταναλωτών κάνουν χρήση πολλές φορές μέσα σε μια ημέρα. Επίσης, οι γυναίκες καταναλώτριες κάνναβης είναι νεότερες σε ηλικία και κάνουν μεγαλύτερη χρήση σε σχέση με τους άνδρες. 

Τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από την πρόσφατα δημοσιευμένη “U.S. Cannabis Consumer Trends Report”, η οποία διεξήχθη και συντάχθηκε από την Brightfield Group, συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών άλλων που εξετάζουν επίσης την ομοσπονδιακή νομιμοποίηση καθώς και τις επιπτώσεις του SAFE Banking Act, ενός μέτρου που θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεργαστούν με νόμιμες επιχειρήσεις κάνναβης χωρίς τον κίνδυνο να γίνουν διώξεις. 

Η γεωγραφία παίζει επίσης βασικό ρόλο στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νέων χρηστών. Το ποσοστό των γυναικών χρηστών κάνναβης αυξανόταν σταθερά μέχρι το 2020, αλλά διέφερε ανάλογα με την πολιτεία. Για παράδειγμα, το 59% των καταναλωτών κάνναβης στο Μίσιγκαν ήταν γυναίκες, αλλά στην Καλιφόρνια οι γυναίκες αντιστοιχούσαν στο 43%. 

Τα διευρυμένα, ισορροπημένα ως προς τα φύλα δημογραφικά στοιχεία της χρήσης κάνναβης δείχνουν εξομάλυνση, αύξηση της δημοτικότητας και ποικιλομορφία. Επιπλέον, το 6%% των καταναλωτών κάνναβης αναψυχής το 2020 ήταν νέοι χρήστες, ενώ το 22% ήταν μέλη της Γενιάς Ζ. 

Πρόκειται για μια σημαντική απόκλιση από το κλασικό προφίλ του καταναλωτή κάνναβης και όσοι συμμετέχουν στο χώρο θα επωφεληθούν από αυτήν την προσαρμογή στην συνεχώς εξελισσόμενη αγορά. 

Όσον αφορά την ομοσπονδιακή νομιμοποίηση, η μελέτη διαπίστωσε ότι, παρόλο που έχει αυξηθεί σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό μετά την απόκτηση του ελέγχου της προεδρίας και του Κογκρέσου από το Δημοκρατικό Κόμμα στις εκλογές του 2020, η διαδικασία θα συνεχίσει να προχωρά σταδιακά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βιώνει μια δύσκολη, αργή πορεία προς την αποποινικοποίηση. 

Ο νόμος θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις μεγάλες επιχειρήσεις να εισέλθουν στον κλάδο ή να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους σε αυτόν. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει περισσότερες πολιτείες να νομιμοποιήσουν την κάνναβη. 

Οι Αμερικανοί δείχνουν ότι είναι ώριμοι και έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς η χρήση επεκτείνεται. Πιθανές ομοσπονδιακές μεταρρυθμίσεις αιωρούνται στο παρασκήνιο καθώς ακολουθεί η “κανονικοποίηση”  της χρήσης της κάνναβης. 

Καθώς ανατρέπονται τα εμπόδια στον κλάδο, όπως η τραπεζική απαγόρευση, η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Περισσότερες πολιτείες θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να νομιμοποιήσουν και, έτσι, να ρυθμίσουν τις πωλήσεις σε τοπικό επίπεδο. 

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τεράστια ανάπτυξη, καθώς αυτού του είδους τα εμπόδια σε εθνικό επίπεδο έχουν αποτρέψει πολλές σημαντικές επιχειρήσεις από το να επενδύσουν σε μια – κατά την άποψή τους – ριψοκίνδυνη αγορά, ενω έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους και από την κρατική νομιμοποίηση.