25 Απρ 2024
READING

Έσοδα στους δημιουργούς περιεχομένου δίνει το Instagram

4 MIN READ

Έσοδα στους δημιουργούς περιεχομένου δίνει το Instagram

Έσοδα στους δημιουργούς περιεχομένου δίνει το Instagram

Στην εκδήλωση «Creator Week» ανακοινώθηκαν από το Instagram μία σειρά από νέες δυνατότητες, οι οποίες προσφέρουν την ικανότητα στους δημιουργούς περιεχομένου να αυξήσουν τα έσοδά τους. Συγκεκριμένα, μέσα στις συγκεκριμένες δυνατότητες συμπεριλαμβάνεται το ολοκαίνουριο affiliate πρόγραμμα marketing, το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους δημιουργούς περιεχομένου ώστε να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τις προωθητικές ενέργειες των προϊόντων.

Αρχικά σύμφωνα με το καινούριο affiliate πρόγραμμα, το Instagram υποστηρίζει ότι για τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει την δοκιμή ενός νέου εργαλείου «native affiliate tool», το οποίο θα επιτρέπει στους creators να ανακαλύπτουν νέα διαθέσιμα προϊόντα προς αγορά μέσω του app. Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήσουν εγγραφή στον συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν την δυνατότητα  να κάνουν share τα προϊόντα στους ακόλουθούς τους και σε περίπτωση αγοράς των συγκεκριμένων αγαθών από τους χρήστες, θα κερδίζουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Ουσιαστικά αυτή η ενέργεια αποτελεί μία διαδικασία marketing, η οποία στοχεύει στον επηρεασμό του καταναλωτικού κοινού, χωρίς όμως ο creator να καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια. 

Επιπλέον, στην κορυφή της συγκεκριμένης ανάρτησης που θα πραγματοποιεί ο creator θα εμφανίζεται μία νέα ειδοποίηση, στην οποία αναγράφεται «Eligible for commission». Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία θα συμβάλει θετικά στην αύξηση των εσόδων. Κύροι στόχοι των κοινωνικών πλατφορμών εξ’ άλλου αποτελούν τόσο η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο η διατήρηση των κορυφαίων creators σε υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας και αλληλεπίδρασης με το κοινό τους, ώστε να τους δίνουν το κίνητρο να δημοσιεύουν post ολοένα και πιο συχνά. 

Ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να αποβεί ανησυζητική για τα ίδια τα brands, μολονότι δεν έχουν την δυνατότητα να εκφράζουν άμεσα κάποια άποψη για τον creator που θα προωθεί τα προϊόντα τους. Γι’ αυτό τον λόγο, πολύ πιθανόν το Instagram να δημιουργήσει μία διαδικασία έγκρισης πριν την οποιαδήποτε ανάρτηση. Έτσι το Instagram υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει την δοκιμή του συγκεκριμένου προγράμματος σε μία μικρή ομάδα από creators και από επιχειρήσεις  με έδρα της ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως το Instagram θα συμπεριλάβει στις νέες δυνατότητές του, την ικανότητα να επισυνάπτουν οι creators στο προσωπικό τους προφίλ, το link του καταστήματος ή της επιχείρησης συμβάλλοντας σημαντικά στην άμεση προώθηση των προϊόντων, διευρύνοντας το καταναλωτικό κοινό. Ενώ για τους creators που έχουν το δικό τους merchandise μπορούν να δημιουργήσουν πολύ πιο εύκολα το δικό τους κατάστημα απλοποιώντας τη διαδικασία πώλησης στην πλατφόρμα των creators. 

Ακόμη, μέσα στις νέες δυνατότητες εντάσσεται το σύστημα δωρεάς «Stars Donation» για τους creators, το οποίο δίνει έμφαση στην παροχή εσόδων για τους live-stream broadcasters της εφαρμογής. Ειδικότερα οι δημιουργοί περιεχομένου στο Instagram θα δικαιούνται μία επιπλέον πληρωμή όταν θα συναντούν συγκεκριμένα milestones ή πραγματοποιούν live με κάποιο άλλο account. Ταυτόχρονα και το Facebook ξεκινά την διαδικασία «Stars Challenges», με τους creators να μπορούν να κερδίσουν έσοδα με τη μορφή δωρεάν αστεριών εάν πραγματοποιήσουν ορισμένα challenges, όπως για παράδειγμα η live μετάδοση με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ή να συλλέξουν κάποιον αριθμό αστεριών σε καθορισμένη χρονική περίοδο. Μέσω αυτής της ενέργειας οι creators αποκτούν κυρίως οικονομικό κίνητρο να πραγματοποιούν ολοένα και πιο συχνά περιεχόμενο στα account τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος creator κερδίσει 5.000 αστέρια θα λάβει επιβράβευση αξίας 150 δολαρίων. Όσον αφορά τους κορυφαίους creators, το Instagram είναι στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου συστήματος πληρωμών «Bonuses», το οποίο μοιάζει με τη διαδικασία πληρωμής «Spotlight» της Snapchat. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αληθινός στόχος των παραπάνω ενεργειών βρίσκεται αλλού. Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του Facebook να αποτρέψει την τεράστια άνοδο του TikTok στη social media κοινότητα, τα νούμερα επισκεψιμότητας της εφαρμογής παραμένουν πάρα πολύ υψηλά.

Σκοπός επίσης αποτελεί η απομάκρυνση των χρηστών από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων κορυφαίων creators στο Instagram, προσφέροντας καλύτερες επιλογές περιεχομένου και μεγαλύτερο αριθμό εσόδων. Συμπερασματικά μέσω όλων αυτών των νέων εργαλείων το Instagram προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των εσόδων, δημιουργώντας ανταγωνισμό και παροτρύνοντας όλο και περισσότερο καινούριους χρήστες στην εφαρμογή, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα, ενώ παράλληλα ενισχύεται και αναβαθμίζεται η θέση του creator στο Instagram. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.