24 Απρ 2024
READING

Πώς η δύναμη των διασήμων μπορεί να επηρεάσει τις μάρκες

4 MIN READ

Πώς η δύναμη των διασήμων μπορεί να επηρεάσει τις μάρκες

Πώς η δύναμη των διασήμων μπορεί να επηρεάσει τις μάρκες

Τα brands με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι (HFSS) πρέπει να προσέχουν πού θα τοποθετούνται στο μέλλον, καθώς η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει δώσει στους διασημότερους αθλητές μεγαλύτερη “πολιτιστική δύναμη” στους καταναλωτές από ό,τι οι οργανισμοί στους οποίους ανήκουν. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου για το Euro 2020, ο Cristiano Ronaldo μετακίνησε δύο μπουκάλια Coca-Cola εκτός οπτικού πεδίου και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να πίνουν νερό. Η Coca-Cola είναι ένας από τους επίσημους χορηγούς του τουρνουά και η εξέγερση του Ronaldo μείωσε την τιμή της μετοχής της Coca-Cola κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Την επόμενη ημέρα ο Γάλλος μέσος Paul Pogba αφαίρεσε από το οπτικό πεδίο ένα μπουκάλι Heineken χωρίς αλκοόλ και την Τετάρτη (16 Ιουνίου) ο Ιταλός μέσος Manuel Locatelli συνέχισε την τάση αυτή, αντικαθιστώντας επίσης ένα μπουκάλι Coca-Cola με νερό. 

Σε απάντηση, η Coca-Cola δήλωσε ότι προσφέρει μια σειρά από ποτά που “ταιριάζουν σε διαφορετικά γούστα και ανάγκες”, τα οποία είναι διαθέσιμα στους παίκτες καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, προσθέτοντας ότι οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν το ποτό που προτιμούν όταν καλούνται να προωθησουν μια εταιρία στα μέσα ενημέρωσης. 

Η Heineken προέβη σε παρόμοια δήλωση, λέγοντας: “Σεβόμαστε πλήρως την απόφαση του καθενός όσον αφορά το ποτό της επιλογής του”. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς του marketing και του αθλητισμού, υπάρχει ένα μάθημα εδώ που πρέπει να μάθουν οι “ανθυγιεινές” μάρκες τροφίμων, τόσο για το δικό τους καλό όσο και για το καλό του τομέα τροφίμων και ποτών.Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη από τους συλλόγους, τα τουρνουά και τις ποδοσφαιρικές ενώσεις στις οποίες ανήκουν. 

Οι ποδοσφαιριστές είναι stars. Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί με τους οποίους οι φίλαθλοι θέλουν να συνδέονται, σε αντίθεση με την UEFA. Αν κανείς δει τον αριθμό των ακολούθων που έχουν αυτοί οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα καταλαβει αμέσως ότι είναι πλέον σημαντικότεροι από την ίδια την UEFA. Εκτός αυτού, οι χορηγοί πρέπει να γνωρίζουν και τη φύση του αθλήματος που επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν, ειδικά όταν πρόκειται για τοποθέτηση προϊόντων, καθώς αυτό είναι που προκάλεσε τα προβλήματα. 

Οι μάρκες θα πρέπει να έχουν “καλή επίγνωση” του πόσο “πολιτισμικά ισχυροί” είναι οι αστέρες του αθλητισμού στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της άμεσης αλληλεπίδρασης με τους οπαδούς. Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσαν να πετύχουν οι αθλητές παγκοσμίως αν επέμεναν ότι το άθλημα στο οποίο συμμετέχουν θα γινόταν πιο υπεύθυνο όσον αφορά την επιλογή των εμπορικών τους συνεργατών.

Η UEFA προειδοποίησε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στις εθνικές ομάδες των παικτών που μετακινούν ποτά που παρέχονται από χορηγούς κατά τη διάρκεια των δεσμεύσεων από τα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι οι συνεργασίες με brands αποτελούν “αναπόσπαστο κομμάτι” της διεξαγωγής του τουρνουά, καθώς και της ανάπτυξης της ποδοσφαιρικής βάσης σε όλη την Ευρώπη, καθώς και του γυναικείου παιχνιδιού. 

Οι αθλητές προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στη νεότερη γενιά και οι ενδιαφερόμενοι από τους μεγάλους οργανισμούς θα πρέπει να “υποκύψουν” στα αιτήματα για συνεργασία με πιο κατάλληλες μάρκες. 

Οι σύλλογοι, οι κάτοχοι δικαιωμάτων και όλοι οι άλλοι που διοικούν τα αθλήματα θα πρέπει να υποκύψουν σε αυτά τα αιτήματα και να χρησιμοποιήσουν δημιουργικούς τρόπους, προκειμένου να προσελκύσουν νέες μάρκες και χορηγούς και να αρχίσουν να ενεργοποιούν αυτές τις συμφωνίες.Μελλοντικά, οι χορηγίες από HFSS brands θα μπορούσαν να τίθενται υπό περισσότερους ελέγχους και ρυθμίσεις, εφόσον η συζήτηση γύρω από την υγεία συνεχίσει να αυξάνεται. 

Εάν ο αντίκτυπος της κακής διατροφής στην υγεία συνεχίσει να προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών ίσως χρειαστεί να βρει μια λύση. 

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, το επίκεντρο παραμένει η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών και το κατά πόσον θα πρέπει να επιτρέπεται στις μάρκες του τομέα αυτού να διαφημίζονται κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων. 

Οι διοργανωτές τουρνουά και εκδηλώσεων, κατά την επιλογή συνεργατών, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς των αντίστοιχων εκδηλώσεων. Μπορεί να δούμε παρόμοιο έλεγχο κατά των “ανθυγιεινών” brand τροφίμων και ποτών, ή ακόμη και της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε αθλητικές χορηγίες, δεδομένων των αρνητικών αντιλήψεων σχετικά με τη φύση των υπηρεσιών και των αγαθών που παρέχουν αυτές οι εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.