25 Απρ 2024
READING

Ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για τη βιωσιμότητα στα smartphones;

4 MIN READ

Ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για τη βιωσιμότητα στα smartphones;

Ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για τη βιωσιμότητα στα smartphones;

Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον πλανήτη και το περιβάλλον μας είναι, πλέον, προφανείς. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου είναι σημαντικό να αλλάξει η συμπεριφορά όλων των καταναλωτών. Στη Βρετανία, το WWF αναφέρει ότι το 75% των καταναλωτών συμφωνεί ότι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η κατάσταση του πλανήτη θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των μελλοντικών γενεών. Κάνουν όμως οι καταναλωτές βιώσιμες επιλογές όταν πρόκειται για τα smartphones τους; 

Οι κατασκευαστές smartphone θέτουν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχείρησής τους, πιστεύοντας ότι αυτή συμβαδίζει με τη μελλοντική κερδοφορία. Τόσο η Apple όσο και η Samsung έγιναν πρωτοσέλιδα όταν αφαίρεσαν τους adaptors φόρτισης από τις συσκευασίες των smartphone τους, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η OPPO έχει επίσης υιοθετήσει βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, που εκτείνονται από το σχεδιασμό, έως τη συσκευασία και την επεξεργασία υλικών. 

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές δεν αποδέχονται ακόμα εγκάρδια τις νεότερες μάρκες που λειτουργούν με βιώσιμη φιλοσοφία.Η Kantar θα παρακολουθεί τις βασικές καταναλωτικές τάσεις, την υιοθέτηση των βιώσιμων brand με την πάροδο του χρόνου και τον αντίκτυπο των στρατηγικών βιωσιμότητας των μεγάλων παγκόσμιων brand.

Κύκλοι ζωής smartphone

Οι καταναλωτές, όταν προσπαθούν να διαχειριστούν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, πρέπει συχνά να εξισορροπούν το κόστος και την ευκολία. Στην αγορά των smartphones, η απλή διατήρηση της τρέχουσας συσκευής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξοικονομεί χρήματα και έχει θετική επιρροή τον πλανήτη – και γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές διατηρούν τα smartphones τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τον Μάρτιο του 2021 η διάρκεια που οι καταναλωτές διατηρούν τις συσκευές τους αυξήθηκε κατά 2,8 μήνες σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί κατά 2,4 μήνες. 

Βιώσιμη νομοθεσία 

Οι ευρύτερες μακροοικονομικές τάσεις παίζουν, επίσης, ρόλο. Στην Ευρώπη εισάγεται αυτό το καλοκαίρι ένα νομοσχέδιο για το “δικαίωμα επισκευής”. Το νομοσχέδιο θα υποχρεώσει νομικά τους κατασκευαστές να διαθέσουν για πρώτη φορά ανταλλακτικά για τα προϊόντα στους καταναλωτές, αυξάνοντας την ευκολία επισκευής ενός χαλασμένου τηλεφώνου. Σε όλες τις αγορές  1 στους 2 καταναλωτές αγόρασε ένα νέο smartphone επειδή η προηγούμενη συσκευή τους χάλασε, και θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό τους επόμενους μήνες μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου. 

Αυτές οι εξελίξεις στην αγορά αποτελούν πρόκληση για τους κατασκευαστές smartphones, τους παρόχους δικτύων και τους λιανοπωλητές, οι οποίοι στρέφονται σε βιώσιμες πρακτικές για την προώθηση των πωλήσεων. Αυτές οι εξελίξεις στην αγορά αποτελούν πρόκληση για τους κατασκευαστές smartphones, τους παρόχους δικτύων και τους λιανοπωλητές, οι οποίοι στρέφονται σε βιώσιμες πρακτικές για να αυξήσουν τις πωλήσεις. Αλλά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι συντελεστές και ενδιαφέρουν πραγματικά τους καταναλωτές;

Ανταλλαγή (Trade-in)

Ένας τέτοιος συντελεστής είναι η δυνατότητα ανταλλαγής των παλιών συσκευών κατά την αγορά ενός νέου κινητού. Αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και χρησιμοποιείται για την προώθηση των πωλήσεων, ιδίως μεταξύ των καταναλωτών στις ΗΠΑ, όπου 1 στους 5 ανταλλάσσουν την προηγούμενη συσκευή τους. 

Ενώ το trade-in δεν είναι νέα ιδέα, οι κατασκευαστές, οι φορείς και οι λιανοπωλητές αρχίζουν να προωθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτών των ιδεών. Η κατανόηση του κοινού και της συμπεριφοράς των ατόμων που ανταλλάσσουν παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση των πωλήσεων και την ενθάρρυνση της σωστής συμπεριφοράς του ευρύτερου πληθυσμού. Στις ΗΠΑ, οι Millennials είναι πιο πρόθυμοι να ανταλλάξουν την προηγούμενη συσκευή τους, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό στρέφεται στους παρόχους δικτύου για να πραγματοποιήσει την αγορά του.

Ανακατασκευασμένα τηλέφωνα 

Οι ανακατασκευασμένες συσκευές αυξάνονται επίσης σε δημοτικότητα, υποσχόμενες να παρέχουν στους καταναλωτές μια συσκευή χαμηλότερου κόστους με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ο χώρος των ανακατασκευασμένων τηλεφώνων αποτιμάται σήμερα σε 1,5 δισ. ευρώ και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γαλλία, όπου το 9% των καταναλωτών αγόρασε μια ανακατασκευασμένη συσκευή. Η Apple κυριαρχεί στην αγορά ανακατασκευασμένων συσκευών, αντιπροσωπεύοντας 6 στις 10 ανακατασκευασμένες συσκευές που πωλούνται. 

Οι αγοραστές ανακατασκευασμένων συσκευών κατανέμονται μεταξύ της Γενιάς Z και των μεγαλύτερων σε ηλικία καταναλωτών.Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι καταναλωτές ανακατασκευασμένων συσκευών είναι πιο πιθανό να τις αγόρασαν επειδή “ήθελαν ένα νεότερο τηλέφωνο”, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σωστή προώθηση των ανακατασκευασμένων συσκευών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης στην ευρύτερη κατηγορία των smartphone. 

Οι καταναλωτές θα περιμένουν όλο και περισσότερο από τις μάρκες να πρωτοστατήσουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας. Για πολλούς, ένα smartphone θεωρείται προέκταση του εαυτού τους, από το λογότυπο στο πίσω μέρος μέχρι τη θήκη του. Στο μέλλον, οι συσκευές αυτές θα αντικατοπτρίζουν και την περιβαλλοντική μας στάση. 

Κάπως ειρωνικά, οι μηχανισμοί που μειώνουν το κόστος και την ταλαιπωρία μιας αγοράς είναι συχνά θετικοί για το περιβάλλον – για παράδειγμα, η αγορά ενός ανακατασκευασμένου τηλεφώνου είναι φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον από την αγορά ενός καινούργιου. Οι κατασκευαστές, οι πάροχοι δικτύων και οι λιανοπωλητές θα αναζητούν όλο και περισσότερο νέους τρόπους προώθησης της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα θα προωθούν τις πωλήσεις – αναμένουμε να δούμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.