23 Δεκ 2024
READING

City Forest | Τα γκράφιτι που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης

4 MIN READ

City Forest | Τα γκράφιτι που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης

City Forest | Τα γκράφιτι που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης

Τα γκράφιτι είναι αναπόσπαστο μέρος της αστικής κουλτούρας και οι μεγάλες τοιχογραφίες που τα τελευταία χρόνια καλύπτουν τις γκρίζες, αδιάφορες όψεις των κτιρίων αποτελούν το στολίδι της πόλης. Έχουμε δει εντυπωσιακές δημιουργίες από πολλούς καλλιτέχνες που όχι μόνο δίνουν χρώμα σε μια μουντή γειτονιά, αλλά περνούν μέσα από τα murals τους σημαντικά κοινωνικά μηνύματα. Πώς θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι τοιχογραφίες ακόμα καλύτερες; Λειτουργώντας ως «αστικά δάση» και καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στις πόλεις από το διοξείδιο του άνθρακα. Πώς είναι δυνατόν ρωτάς;

Η Converse συνεργάζεται με τη δημιουργική της κοινότητας στην καμπάνια Converse City Forests, μια σειρά τοιχογραφιών σε όλο τον κόσμο με το οικολογικό χρώμα καθαρισμού αέρα Graphenstone που εξαλείφει βλαβερές ουσίες όπως το CO2, οι φορμαλδεΰδες και τα αέρια, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα γύρω από τις τοιχογραφίες. Η ΚΝΟxOUT βαφή χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να μειώσει τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν ήδη τρεις μεγάλες τοιχογραφίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με έμπνευση το «σπάσιμο των δεδομένων» μιας γενιάς που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον σε θέματα όπως το inclusivity, η ισότητα των φύλων, ο ρατσισμός και η διαφορετικότητα. Tα murals που δημιουργήθηκαν από αγαπημένους καλλιτέχνες όπως ο ΙΝΟ, η Σιμόνη Φοντάνα, ο Αργύρης Αρασλανίδης και ο Same84 είναι ένα δημόσιο κάλεσμα για πρόοδο και φέρνουν νέο νόημα στη street art που εμπνέει ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ο INO έχει κοσμήσει με τις τοιχογραφίες του πολλά σημεία της Αθήνας, αλλά και πόλεων σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα έργα του με τις γαλάζιες πινελιές έχουν φωτογραφηθεί από χιλιάδες κατοίκους και περαστικούς, τόσο για το επιβλητικό τους μέγεθος και για τις γεμάτες νόημα λεπτομέρειές του και τα κοινωνικά μηνύματα που περνάνε. Το έργο ισοδυναμεί με τη φύτευση 170 δένδρων.

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο The Foundry, ήταν παλαιότερα θέατρο και η περιοχή του Ψυρρή είναι σημείο συνάντησης πολλών πολιστικών δραστηριοτήτων. Με αφορμή λοιπόν τα τελευταία δρώμενα στον χώρο του Πολιτισμού, το έργο του ΙΝΟ έχει ως σκοπό να αποτελέσει ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης, ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλαγών για το μέλλον.

Ένα μικρό κορίτσι με ένα μεγάλο σφυρί, η νέα γενιά που παραλαμβάνει έναν κόσμο που χρειάζεται αλλαγές -ανάμεσά τους το σπάσιμο κάποιων κατεστημένων. Διάφορα κοινωνικά πειράματα όπως και η ιστορία μας έχει δείξει ότι αυτός που έχει δύναμη τείνει να επιβάλλεται. Ένα φαινόμενο ίσως δύσκολο να σταματήσει που μπορεί όμως να περιοριστεί. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η μόρφωση των νέων ανθρώπων οι οποίοι μαθαίνουν και αναπαράγουν ό,τι βλέπουν στο περιβάλλον τους.

Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη Same84 έχει έκταση 400 τ.μ. και απεικονίζει νέους που ντύνονται πιο active, ανθρώπους που εμπνέονται από τον αθλητισμό εντός και εκτός γηπέδου.

Στο mural πρωταγωνιστούν εκείνοι που ζουν μια ενεργή, ισορροπημένη καθημερινότητα με δραστηριότητες που τους εκφράζουν, που επιλέγουν style που τους δίνει ελευθερία να αδράξουν την κάθε μέρα. Στόχος αυτής της τοιχογραφίας είναι να επιστήσει την προσοχή σε σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα όπως και το έργο στην πρόσοψη του καταστήματος που ισοδυναμεί με τη φύτευση 400 δέντρων.

H street artist Σιμόνη Φοντάνα που κατάγεται από την Κέρκυρα και ο Αργύρης Αρασλανίδης από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το mural “λOVE IS λOVE” με θέμα την ισότητα. Οι δυο ηρωίδες παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματα της εθνικότητας και της φυλετικής και σεξουαλικής ισότητας. Η εικαστική γραφή του έργου χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και μία σχεδόν παιδική αθωότητα,όπως και όλα τα έργα της καλλιτέχνιδος. Στην συγκεκριμένη παράσταση βλέπουμε τα πορτρέτα δύο γυναικών -υπερηρώων που περικλείονται από δυο φωτοστέφανα.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε στον τοίχο του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης θέλοντας να δείξει ότι τα όρια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα από την τέχνη είναι πράγματα που χρειάζονται σε όλο τον πλανήτη, όπως ισότητα των φύλων, οικολογία -πράγματα που καθορίζουν την εξέλιξή μας ως ανθρώπινο είδος και την προστασία του πλανήτη.

Ελένη Μπεζιριάνογλου

Πηγή: Athens Voice

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.