Μετά από ένα χρόνο αναμονής, το εμβόλιο έφτασε φέρνοντας μαζί του έναν αυξανόμενο φόβο για το τι θα επακολουθήσει. Πόσα πραγματικά μάθαμε από αυτή την εμπειρία; Οι εταιρείες πάλευαν με το πώς να ηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο ή να διατηρήσουν ανέπαφη την κουλτούρα της εταιρείας.Πάλευαν με τα κενά στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αναπτύσσει την κουλτούρα και τους ηγέτες της. Κενά που έγιναν εμφανή μόνο με αφορμή τους περιορισμούς του περασμένου έτους, όταν δεν είχαν την ευελιξία να προσαρμοστούν.
Οι νέοι τρόποι εργασίας συχνά κατέρριπταν τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις ότι η εργασία από απόσταση ήταν αδύνατη. Η κουλτούρα δεν έγκειται μέσα σε έναν φυσικό χώρο – έγκειται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η κουλτούρα έγινε πιο έντονη καθώς οι άνθρωποι δούλευαν διαφορετικά κατά το περασμένο έτος. Οι εργαζόμενοι ένιωσαν την πραγματική εμπειρία του τι ενθαρρύνεται, ενισχύεται ή αποθαρρύνεται μέσω της ψηφιακής συζήτησης και συνεργασίας.
Οι εταιρείες και οι ηγέτες που κατά την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ζητάνε από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας και να κάνουν τα πράγματα ακριβώς όπως πριν την πανδημία, χάνουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τι μας έχει διδάξει αυτή η εμπειρία. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σημείο όπου είχαν μείνει τα πράγματα τον Φεβρουάριο του 2020. Όχι μόνο όσον αφορά το πού δουλεύουν οι άνθρωποι, αλλά και το πώς δουλεύουν. Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να συλλέξουν πληροφορίες από τους εργαζόμενους σχετικά με το τι έχουν διδαχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να τις χρησιμοποιήσουν για να επανασχεδιάσουν και να εξελίξουν το εργασιακό τοπίο.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Το περασμένο έτος απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να εργάζονται στο ίδιο γραφείο, στην ίδια πόλη ή στον ίδιο χρόνο για να μπορούν να αποδίδουν με επιτυχία. Ορισμένοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν σε ένα γραφείο, άλλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και άλλοι θα επιθυμούν μια υβριδική επιλογή. Θα ήταν καλό, οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων να μάθουν τι προτιμούν οι υπάλληλοί τους, προτού επιλέξουν το πού θα εργάζονται.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ
Οι επικεφαλείς μπορούν να ξανασκεφτούν το πώς, πότε και πού θα εργάζονται όλοι μαζί. Να αφιερώσουν χρόνο για να ακούσουν και να μάθουν τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των συνεργατών τους. Οι εργαζόμενοι έχουν διάφορα συναισθήματα σχετικά με την επερχόμενη περίοδο, που αφορούν ανησυχίες για το αν θα κολλήσουν COVID μέχρι το τι επιτρέπουν να επιστρέψει στη ζωή τους. Ακούγοντάς τους, οι επικεφαλείς θα μπορέσουν να μάθουν τι είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους τους.
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Οι συζητήσεις με τους υπαλλήλους είναι πολύ σημαντικές. Τι έμαθαν που θα διευκολύνει την εργασιακή τους εμπειρία στο μέλλον; Υπάρχουν ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν για άλλους εργαζόμενους; Ο στόχος του διαλόγου είναι να συζητηθούν οι εμπειρίες του καθενός, καθώς και να προσδιοριστεί τι πρέπει να συνεχίσουν οι υπάλληλοι να κάνουν ή τι πρέπει να επανεξετάσουν, προκειμένου να βελτιώσουν την εργασιακή εμπειρία και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
- Τι σας άρεσε περισσότερο από την εργασία κατά το προηγούμενο έτος;
- Πού αισθανθήκατε πρόκληση;
- Τι διευκόλυνε την εργασία σας το περασμένο έτος;
- Ποιο είναι ένα πράγμα που θέλετε να διατηρήσετε όσο προχωράτε μπροστά;
- Ποια είναι μια αλλαγή που θα θέλατε να δείτε;
TEAM REFLECTION
Πολλές ομάδες αναγκάστηκαν να αναπτύξουν νέους τρόπους για να αλληλεπιδρούν διαδικτυακά και να παράγουν αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διοργανώνονται ομαδικές συναντήσεις για να αξιολογείται η πορεία της ομάδας και να καθιερώνονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτήν. Αυτή η συζήτηση προσδιορίζει τις προκλήσεις και τον τρόπο πειραματισμού με διαφορετικές προσεγγίσεις. Όλα τα μέλη θα πρέπει να έχουν φωνή σε αυτήν την συνάντηση και να αποφευχθούν οι βιαστικές συζητήσεις και αποφάσεις.
- Τι κάναμε καλά το προηγούμενο έτος;
- Πού αντιμετωπίσαμε προκλήσεις;
- Πού αργήσαμε να πάρουμε αποφάσεις; Τι θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό;
- Τι θα θέλατε να αλλάξει μελλοντικά στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε;
- Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς σε αυτή την επόμενη φάση της εργασιακής πραγματικότητας;
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ Ή ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πολλές εταιρείες διερευνούν υβριδικές προσεγγίσεις στην εργασία. Το κλειδί της επιτυχίας για τις υβριδικές ομάδες είναι ο καθορισμός κανόνων και η ελαχιστοποίηση των υποθέσεων. Αυτό λειτουργεί καλύτερα μετά τις παραπάνω ερωτήσεις προβληματισμού. Ο στόχος αυτής της συζήτησης είναι η ομάδα να καθορίσει πώς, πότε και πού θα εργάζεται μαζί.
- Υπάρχουν βασικές ώρες που θέλουμε να καθιερώσουμε για συναντήσεις ή επικαλυπτόμενες ώρες εργασίας;
- Πραγματοποιούμε επί του παρόντος τις σωστές συσκέψεις τη σωστή ώρα με τα σωστά άτομα ή χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές;
- Πότε θέλουμε να χρησιμοποιούμε τις web κάμερες;
- Ποιες θα ήταν οι περιστάσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να συναντηθούμε στον εργασιακό χώρο;
- Ποιες είναι οι ημέρες/ώρες που θέλουμε να διατηρήσουμε ελεύθερες και να μην επικοινωνούμε μεταξύ μας (π.χ. διακοπές);
Αντί να αποφασίζουν οι επικεφαλείς για τους εργαζόμενους, μπορούν αν τους εντάξουν στη συζήτηση. Να εκμεταλλευτούν τις πλούσιες γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ώστε να επανασχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται μεταξύ τους. Να μάθουν τι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους. Να εξερευνήσουν πώς να βασίζονται σε αυτά που λειτούργησαν επιτυχώς και να πειραματιστούν με νέες ιδέες. Να έχουν περιέργεια για το πώς να εξελίξουν την κουλτούρα της ομάδας και του οργανισμού τους. Να αντιμετωπίζουν κάθε συζήτηση ως ένα νέο τρόπο για να ορίσουν και να επιτύχουν νέα συμφωνία με τους υπαλλήλους τους, που θα σχετίζεται με την καλύτερη πορεία της ομάδας και, συνεπώς, της επιχείρησης.
Δεν υπάρχει επιστροφή. Ο τρόπος με τον οποίο οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων θα κινηθούν στη νέα πραγματικότητα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους υπαλλήλους του. Ετσι, θα ήταν πολύ σημαντικό να προβληματιστούν, να επανασχεδιάσουν και να εξελίξουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με αυτούς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.