27 Απρ 2024
READING

Ο σκοπός-purpose είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων

4 MIN READ

Ο σκοπός-purpose είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων

Ο σκοπός-purpose είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων

Τα τελευταία 3-5 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τον “σκοπό” μιας εταιρείας και πλέον απασχολεί τις πιο σημαντικές μάρκες σε όλο τον κόσμο.Φαίνεται ότι ο “σκοπός” είναι μια από τις λιγότερο χρησιμοποιημένες και παρεξηγημένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων. Δεν ήταν πάντα έτσι, τώρα είναι αυτό που κάθε εταιρεία έχει, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πως να τον υπηρετήσουν. 

Ο καθορισμός ενός σκοπού της επιχείρησης – μιας αποστολής που υπερβαίνει την καθημερινότητα μιας εταιρείας – έχει να κάνει με τη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων μεταξύ των υπαλλήλων και της δουλειάς τους. Αναγκάζει την εταιρεία να σκεφτεί ξεκάθαρα τι πραγματικά θέλει να κάνει. Τη βοηθά να προσελκύσει εργαζόμενους που είναι παθιασμένοι να δουλέψουν για εκείνη, με αποτέλεσμα να διαθέτει ένα πιο συγκεντρωμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, τη βοηθά να φιλτράρει τους λιγότερο πιστούς πελάτες και να αλληλεπιδρά πιο βαθιά με την κοινότητά της γενικότερα.

Μερικές φορές μια επιχείρηση μπορεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα κάνοντας εταιρικές δράσεις που εμπνέουν ενθουσιασμό, όπως για παράδειγμα έρευνες που αφορούν το κοινό. Άλλες φορές, μπορεί να προσπαθήσει να βοηθήσει τους υπαλλήλους της να ακολουθήσουν τα χόμπι τους, παράλληλα με την καθημερινή τους επαγγελματική ζωή. Το κλειδί για να λειτουργήσει όλο αυτό είναι οι επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιες πράξεις δείχνοντας πραγματική θέληση και να είναι αυθεντικά τα κίνητρα τους. Ο σκοπός δεν είναι απλώς μια ιδέα που μοιάζει με μια καλή στρατηγική, αλλά είναι μια επέκταση του ποια είναι η μάρκα. Έτσι, για να δημιουργήσουν σκοπό, οι ηγέτες λένε προσωπικές ιστορίες για το γιατί αυτός ο σκοπός έχει νόημα για αυτούς

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2021 θα κυριαρχήσει ένας νέος όρος ο οποίος πρόκειται να καθορίσει τα επιχειρηματικά αποτελέσματα εξίσου με το brand purpose : το λεγόμενο impact proof, οι απτές δηλαδή και διαφανείς αποδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις της εταιρείας.Μάλιστα, ο μετρήσιμος αντίκτυπος φαίνεται ότι είναι το θεμέλιο του brand purpose για κάθε εταιρεία, καθώς χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη για τον θετικό αντίκτυπο, η υιοθέτηση σκοπού κρίνεται ως σχετικά αναποτελεσματική.

Η πανδημία πέτυχε να αλλάξει πέρα από το πεδίο της αγοράς και τους ίδιους τους καταναλωτές. Έτσι, μπορεί οι άνθρωποι να ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους,  αλλά ταυτόχρονα επίδειξαν ιδιαίτερα αυξημένη επίγνωση σε σχέση με τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην οικολογική καταστροφή.

Μάλιστα, μια παγκόσμια μελέτη της BCG που εκπονήθηκε το προηγούμενο έτος διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων γνωρίζουν περισσότερο τώρα από ό, τι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας για τα θέματα σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα που απειλεί το κλίμα και το περιβάλλον.

Η αυξημένη συνειδητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα της βιωσιμότητας έχει επιδράσει και στις συνήθειες των αγορών μας. Πιο αναλυτικά, το 72% των καταναλωτών της γενιάς Z και των Millennials δήλωσαν ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από εταιρείες που προσφέρουν κάτι πίσω στην κοινωνία.

Το αποτέλεσμα όλης της παραπάνω θεώρησης είναι ότι οι εταιρείες οφείλουν να αντιλαμβάνονται τους πελάτες τους ως πολίτες και όχι μόνο ως καταναλωτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται για το συνολικό επιχειρηματικό αντίκτυπο μίας εταιρείας, αλλά και των προϊόντων που αγοράζουν.

Επίσης είναι δεδομένο ότι οι εποχές, όπου οι εργαζόμενοι παρέμεναν σιωπηλοί σχετικά με τα θέματα ηθικής της εταιρείας στην οποία εργάζονταν έχουν απομακρυνθεί ανεπιστρεπτί.Το 2020, μάλιστα, φαίνεται ότι ήταν η χρονιά, όπου οι υπάλληλοι πολλών εταιρειών ύψωσαν το ανάστημα τους, κοινοποιήσαν ανοιχτά την ενδεχόμενη κακή μεταχείριση των εργοδοτών και διεκδίκησαν μία ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Για παράδειγμα, 6.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή ζητώντας μια εξήγηση από το Google μετά την απόλυση του Timnit Gebru – του ερευνητή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης  ο οποίος είχε συνυπογράψει ένα έγγραφο ενάντια στις προκαταλήψεις κατά των γυναικών και των ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες στα πλαίσια του εργασιακού χώρου.

Έτσι, ποικίλες εταιρείες και ειδικότερα αυτές που ανήκουν στην κατηγορία του big tech μοιράστηκαν τα σχέδια τους για να σχηματίσουν εσωτερικές ομάδες με σκοπό να προωθήσουν τη θετική αλλαγή.Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είτε αρέσει στους εργοδότες είτε όχι, ζούμε στην εποχή της διαφάνειας.  Οπότε, ο σκοπός που υιοθετούν οι εταιρείες οφείλει να είναι εξίσου αληθινός και εφαρμόσιμος και στο εσωτερικό των εταιρειών.Πρακτικά, για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι η απόδειξη του αντίκτυπου των ενεργειών τους θα αποτελέσει ένα κρίσιμο μέρος των προωθητικών ενεργειών της κάθε εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.