24 Απρ 2024
READING

Τι πρόκειται να δούμε από την Lululemon για την άθληση στο σπίτι; 

7 MIN READ

Τι πρόκειται να δούμε από την Lululemon για την άθληση στο σπίτι; 

Τι πρόκειται να δούμε από την Lululemon για την άθληση στο σπίτι; 

Ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη – τον Ιούνιο του 2020, η Lululemon έκανε μια μεγάλη κίνηση εξαγοράζοντας την εταιρεία γυμναστικής από το σπίτι Mirror. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία λιανικής πώλησης συμμετείχε σε έναν επενδυτικό γύρο ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων της Mirror. 

Η χρονική στιγμή για μια τέτοια επένδυση φαινόταν κατάλληλη. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν λίγους μήνες μέσα σε μια πανδημία που είχε ως αποτέλεσμα όλοι να πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι, αποκλεισμένοι από εκδηλώσεις, γυμναστήρια και μαθήματα άσκησης. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι στρέφονταν στα καταστήματα λιανικής πώλησης για να αγοράσουν εξοπλισμό γυμναστικής και εγγράφονταν σε υπηρεσίες streaming όπου οι ειδικοί στον κλάδο της γυμναστικής ήταν διαθέσιμοι. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η Peloton αντιμετώπισε περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και υπήρξε ακόμη και έλλειψη σε κάποια προϊόντα. 

Η Mirror λειτουργεί ως αυτόνομη εταιρεία στο περιθώριο της Lululemon και αυτοαποκαλείται “το σχεδόν αόρατο γυμναστήριο για το σπίτι”. Οι αγοραστές χρειάζονται μόνο δύο μέτρα χώρο και το προϊόν χωράει άνετα μέσα σε ένα σπίτι. Διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό μαθημάτων από 50 είδη γυμναστικής, για επίπεδα από αρχάριους έως έμπειρους, ζωντανά μαθήματα ή από μια βιβλιοθήκη χιλιάδων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων. Η τεχνολογία παρέχει επίσης ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο με βάση τους ατομικούς στόχους των χρηστών και τους επιτρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους.

Σηματοδοτεί επίσης έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Lululemon δημιουργεί βαθύτερες σχέσεις με την πελατειακή της βάση. Ενώ η εταιρεία είχε πάντα ένα αφοσιωμένο κοινό για τα ρούχα της, πλέον κάνει όνειρα που ξεπερνούν τα φυσικά καταστήματα της. Η Lululemon επιδιώκει να γίνει μια μεγαλύτερη και πιο τεχνολογικά καταρτισμένη εταιρεία lifestyle που εστιάζει στην ευεξία. 

Η Lululemon αναγνώρισε κατευθείαν ότι η Mirror θα της έδινε την ευκαιρία να εισέλθει στα σπίτια των ανθρώπων.

Τα patents μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντικά σχέδια 

Ενώ το Mirror μπορεί να αποτελεί μια φυσική αναπαράσταση του επόμενου σταδίου ανάπτυξης της Lululemon, υπάρχουν ενδείξεις για άλλες κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται η εταιρεία. Και είναι σαφές ότι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. 

Το ιδεατό της Lulemon είναι η δημιουργία ευέλικτων και κομψών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από τεχνική καινοτομία, άνεση και ευελιξία. 

Μέρος του οράματος της Lululemon αποδεικνύεται μέσω των επενδύσεών της στην πνευματική ιδιοκτησία. Από τις αρχές του 2021, η εταιρεία έχει δημοσιεύσει μερικά patents ή αιτήσεις για patents. Ορισμένες από αυτές επικεντρώνονται στο σχεδιασμό ενδυμάτων, όπως σορτς, σουτιέν, μανσέτες μανικιών για ένα ρούχο και ένα κορμάκι. 

Άλλες μοιάζουν με οργανική απόρροια των ειδών ευεξίας που η Lululemon θα είχε εκ φύσεως στη γκάμα των προϊόντων της. Για παράδειγμα, ένα στρώμα γυμναστικής που έχει τρισδιάστατη υφή επιφάνειας. Αυτό σκοπεύει να δώσει λύση στα προβλήματα των υφιστάμενων στρωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν ανεπαρκή στήριξη για το σώμα του χρήστη, η άνω επιφάνεια είναι συχνά ολισθηρή και πολλές φορές είναι βαριά και δύσκολα να τυλιχθούν ή να μεταφερθούν, ιδίως τα παχύτερα στρώματα που παρέχουν επαρκή στήριξη. 

Η εταιρεία εξετάζει επίσης μεθόδους για τις μετρήσεις ευεξίας. Οι παράγοντες που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν την καταγραφή της συναισθηματικής κατάστασης ενός χρήστη, την ανάλυση του στρες, την καταγραφή της δραστηριότητας και την παροχή συστάσεων ώστε οι χρήστες να μπορούν να βελτιώσουν την ευεξία τους. 

Η συναισθηματική υγεία είναι στενά συνυφασμένη με τη σωματική υγεία. Η σχέση μεταξύ των φυσιολογικών καταστάσεων και της συναισθηματικής υγείας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με μελέτες, το στρες και οι συναισθηματικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, να μειώσουν την παραγωγικότητα και να περιορίσουν την ποιότητα ζωής. 

Μια απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην τεχνολογία που παρέχει στα άτομα ανατροφοδότηση και καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο, και η πατέντα αναφέρει ότι η τεχνολογία του θα παρέχει μια μέθοδο για τον προσδιορισμό των μετρήσεων ευεξίας, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον έναν βιοαισθητήρα για να αποκτήσει ένα μετρήσιμο σήμα.  

Φαίνεται ότι οι βιοαισθητήρες μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ενός άλλου τμήματος της τεχνικής στρατηγικής του λιανοπωλητή. 

Ένα patent που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο επικεντρώνεται σε μια ζώνη με αισθητήρες, το ένα τμήμα της οποίας είναι στραμμένο προς τον χρήστη, ενώ το άλλο τμήμα είναι στραμμένο μακριά. Το έγγραφο αναφέρεται στη συνέχεια σε βιομετρικές οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αισθητήρες για την παρακολούθηση σημάτων όπως ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του δέρματος. Ορισμένοι από αυτούς τους αισθητήρες μπορεί να απαιτούν επαφή με το δέρμα του χρήστη, άλλοι έχουν μια βάση αισθητήρα που μπορεί να φορεθεί σε διάφορα μέρη του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του καρπού, του αστραγάλου ή της μέσης του χρήστη) και άλλοι μπορεί να είναι προσαρτημένοι ή ενσωματωμένοι σε ένα κομμάτι ρούχου ή ένα αξεσουάρ, όπως ένα σουτιέν, ένα παντελόνι ή ένα καπέλο. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το γεγονός ότι μια εταιρεία ξεκινά να αποκτήσει ένα patent δεν σημαίνει ότι θα κατασκευάσει και ένα τελικό προϊόν. 

Οι εν λόγω αιτήσεις patent που αφορούν μεθόδους προσδιορισμού της ευεξίας, της διάθεσης και της ευημερίας και παρέχουν συστάσεις δραστηριότητας αποτελούν “φυσικό συμπλήρωμα” των αγαθών που ήδη πωλούνται από τη Lululemon και του τρόπου ζωής των πελατών της. Πιθανά οφέλη αυτού του είδους της τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση της υπεραξίας της μάρκας Lululemon και την αύξηση της αφοσίωσης των πελατών. Ένα απτό όφελος είναι ότι εάν η τεχνολογία είναι χρηματικά εκμεταλλεύσιμη μπορεί να επιφέρει επιπλέον έσοδα στον λιανοπωλητή.

Το λιανικό εμπόριο και τα patents

Γιατί, λοιπόν, ένας έμπορος λιανικής να ενδιαφέρεται για τα patents;

Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να δώσει στις εταιρείες ένα πλεονέκτημα. Η κατοχή πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε με τη μορφή patent, trademarks ή πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας και τη διάκριση των προϊόντων και των υπηρεσιών της από τις υπόλοιπες. 

Άλλα κίνητρα του λιανοπωλητή για την ανάπτυξη πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα patents, περιλαμβάνουν την προσέλκυση τεχνικών ταλέντων σε μια εταιρεία, την προστασία των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη δυνατότητα λήψης κρατικών φορολογικών πιστώσεων για έρευνα και ανάπτυξη ή το να φαίνεται η εταιρεία ως καινοτόμα στην αγορά. 

Σε πολλές περιπτώσεις, ο έμπορος λιανικής έχει γίνει μια ανεξάρτητη μάρκα. Το Target, το Walmart και το Amazon, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν τα δικά τους προϊόντα εδώ και πολλά χρόνια. Οι παραδοσιακές, φυσικές εταιρείες ανταγωνίζονται πλέον με εικονικούς πωλητές, όπως το Amazon και το eBay, καθώς και με μικρότερες, καινοτόμες εταιρείες που ακολουθούνται από μεγάλο αριθμό καταναλωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαρκής ενθουσιασμός για τη Lululemon 

Η στρατηγική πίσω από το τεχνολογικό προϊόν της Lululemon, το Mirror, φαίνεται να αποδίδει. Η εταιρεία λιανικής πρόκειται να επιφέρει έσοδα μεταξύ 250 και 275 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, το Mirror θα βρίσκεται σε 90 φυσικά καταστήματα Lululemon, ενώ η εταιρεία αναμένει ότι θα έχει σχεδόν 200 shop-in-shops μέχρι την περίοδο των διακοπών. 

Η φυσική παρουσία είναι σημαντική για την εταιρεία. Είναι ζωτικής σημασίας για την επίδειξη και την πώληση της συσκευής Mirror, η οποία, μελλοντικά, θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό μέρος της επέκτασης της Lululemon. Η πορεία της Mirror είναι σημαντική για τη Lululemon. Φέτος θα προστεθούν περισσότερες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ζωντανών μαθημάτων, ενώ υπάρχουν σχέδια επέκτασης στον Καναδά. 

Το να ακολουθήσει μια στρατηγική περαιτέρω σύνδεσης με τους καταναλωτές μέσω της τεχνολογίας μπορεί να είναι μια πολύ έξυπνη προσέγγιση. Η δύναμη της Lululemon δεν έγκειται μόνο στην ποιότητα των προϊόντων της, αλλά στην ίδια τη μάρκα και στην επαφή που δημιουργεί με τους πελάτες. 

Δεν υπάρχουν πολλές μάρκες που θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτό όπως η Lululemon, αλλά η κατανόησή της για τον πελάτη της – ενώ προσφέρει πάντα προϊόντα υψηλής ποιότητας – της επιτρέπει να επεκταθεί σε νέους χώρους που καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες του πελάτη για γυμναστική και καλύτερο τρόπο ζωής. 

H πορεία που έχει ξεκινήσει η Lululemon με το Mirror υποδεικνύει ένα λιανικό εμπόριο που υπερβαίνει την εμπειρία στα φυσικά καταστήματα και, ίσως, ακόμη και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αντίθετα, η τεχνολογία με την οποία πειραματίζεται η εταιρεία μπορεί να εμβαθύνει και να ενσωματωθεί περισσότερο στη ζωή των πελατών της, μέσω πρωτοβουλιών για την ευεξία και εξασφαλίζοντας την παρουσία της στο σπίτι τους με νέους τρόπους. Η εταιρεία πρόκειται να επιβραδύνει μόνο αν σταματήσει να είναι δημιουργική. Και, απ’ ό, τι φαίνεται, δεν υπάρχει τίποτα που θα την σταματήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.