25 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ στην Γαλλία κρίθηκε ένοχη για παράνομη κατασκοπεία του προσωπικού της

2 MIN READ

Η ΙΚΕΑ στην Γαλλία κρίθηκε ένοχη για παράνομη κατασκοπεία του προσωπικού της

Η ΙΚΕΑ στην Γαλλία κρίθηκε ένοχη για παράνομη κατασκοπεία του προσωπικού της

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επίπλων στον κόσμο κρίθηκε ένοχος για την αποθήκευση δεδομένων υπαλλήλων που έλαβε ακατάλληλα, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλός του, Jean-Louis Baillot, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Παράλληλα, το γαλλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Τον Μάρτιο, αναφέρθηκε ότι η γαλλική θυγατρική της ΙΚΕΑ, η οποία απασχολεί πάνω από 10.000 υπαλλήλους στη χώρα, αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 3,75 εκατομμυρίων ευρώ για ισχυρισμούς ότι πλήρωσε για παράνομη πρόσβαση σε αστυνομικά αρχεία. Η Ikea France κατηγορήθηκε ότι αγόρασε πληροφορίες από το σύστημα αστυνομικών αρχείων της Frances STIC, το οποίο παρακολουθεί ονόματα και προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια εγκληματίες, θύματα και μάρτυρες. 

Η εταιρεία είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες παράνομα από αστυνομικούς, προκειμένου να ξεσκεπάσει έναν υπάλληλο που είχε αξιώσεις για προνόμια ανεργίας, αλλά οδηγούσε μία Porche. Κατηγορείται, επίσης, ότι είχε πρόσβαση στο ποινικό αρχείο ενός υπαλλήλου για να διαπιστώσει πως είχε την οικονομική άνεση να οδηγεί μια BMW με χαμηλό εισόδημα.Έχει, επιπλέον, κατηγορηθεί για κατασκοπεία πελατών κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, ενώ αρκετοί υπεύθυνοι καταστημάτων, υπάλληλοι ανθρώπινου δυναμικού, ιδιωτικοί ντετέκτιβ και αστυνομικοί αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες. Οι εισαγγελείς πιέζουν για ένα μεγαλύτερο πρόστιμο, με στόχο τουλάχιστον τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώην διευθυντικά στελέχη Baillot και Stefan Vanoverbeke αντιμετωπίζουν, επίσης, πιθανά πρόστιμα 750.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για τη ανάμειξή τους.Η εταιρεία δήλωσε, ότι καταδίκασε έντονα τις πρακτικές, ζήτησε συγγνώμη και εφάρμοσε ένα μεγάλο σχέδιο δράσης για να αποτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.