26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η κατανάλωση της σοκολάτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

4 MIN READ

Έρευνα | Η κατανάλωση της σοκολάτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Έρευνα | Η κατανάλωση της σοκολάτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ChocoLogic της Cargill, περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτών αύξησε την κατανάλωση σοκολάτας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τουλάχιστον για το 50% των περιπτώσεων, οι καταναλωτές επιλέγουν γεύσεις σοκολάτας σε αρτοσκευάσματα, ποτά, γλυκά, παγωτά, αλμυρά σνακ και σνακ/μπαρ διατροφής. Περίπου το 70% πιστεύει ότι η σοκολάτα έχει οφέλη για την υγεία, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, την οποία επιλέγει το 52% των καταναλωτών επειδή πιστεύει ότι είναι πιο υγιεινή. 

Οι καταναλωτές επιλέγουν τη σοκολάτα για διάφορους λόγους. Τρεις στους τέσσερις τη βλέπουν ως επιβράβευση, το 72% λέει ότι βελτιώνει τη διάθεση και το 59% συμφωνεί ότι αυξάνει την ενέργειά τους. Περισσότεροι από τους μισούς στρέφονται στη σοκολάτα για να ξεπεράσουν μια δύσκολη μέρα. 

Οι πωλήσεις σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 4,2% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την State of Treating αναφορά του National Confectioners Association’s το 2021. Η σοκολάτα είδε, επίσης, μια άνοδο λόγω των δύο καταναλωτικών τάσεων της πανδημίας: το αυξημένο ενδιαφέρον για τα functional foods και την τάση για παρασπονδία κατά τη διάρκεια του 2020. 

Οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες όταν ψωνίζουν σοκολάτα, με πολλούς να επιλέγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ο χώρος της premium σοκολάτας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές λανσάρουν προϊόντα σοκολάτας με ισχυρισμούς όπως βιολογικές, οργανικές με στόχο να διαφοροποιήσουν τις προσφορές τους από τις υπόλοιπες, υπεράριθμες μάρκες. Μεγάλες εταιρείες, όπως οι Hershey, Mars και Ferrero, καθώς και μικρότερες μάρκες, όπως οι Theo, Chocolove και Dagoba, δραστηριοποιούνται στον χώρο της premium σοκολάτας.

Ο βασικότερος ισχυρισμός στις ετικέτες αυτών των γλυκισμάτων είναι το “φτιαγμένο από αληθινή σοκολάτα”, σύμφωνα με τη μελέτη της Cargill. Οι καταναλωτές, όταν αξιολογούν την ποιότητα και αποφασίζουν αν θα αγοράσουν μια σοκολάτα, εξετάζουν την περιεκτικότητα σε κακάο, την υφή και την προέλευση. Οι μισοί αγοραστές θεωρούν τη μαύρη σοκολάτα ως επιλογή υψηλότερης ποιότητας, ενώ το 71% σημειώνει όταν η σοκολάτα έχει χονδροειδή ή κοκκώδη υφή. Εάν ένα προϊόν σοκολάτας αναφέρει στην ετικέτα την προέλευση του κακάο του, το 25% των αγοραστών το θεωρεί ως υψηλότερης ποιότητας. 

Και, σύμφωνα με την έκθεση της Cargill, ενώ οι νέοι γευστικοί συνδυασμοί ειδών σοκολάτας κεντρίζουν το ενδιαφέρον του 45% των καταναλωτών, οι κλασικοί συνδυασμοί, όπως η καραμέλα και το φυστικοβούτυρο, παραμένουν οι αγαπημένοι των καταναλωτών. Άλλες κορυφαίες γεύσεις για τη σοκολάτα είναι το αλατισμένη καραμέλα, η μέντα, τα φρούτα και ο καφές ή ο εσπρέσο. Οι μοναδικές γεύσεις όπως οι βοτανικές νότες, τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι πιο δημοφιλείς στους νεότερους καταναλωτές. 

Οι παραγωγοί σοκολάτας αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους, προσθέτοντας premium και μοντέρνα χαρακτηριστικά στις προσφορές τους για να προσελκύσουν τους σημερινούς καταναλωτές. Η Functional Chocolate Company ενισχύει την τάση των functional foods με επίκεντρο την υγεία με τις σοκολάτες Energy Chocolate και Sleepy Chocolate. Οι 60% Fair Trade μπάρες κακάο έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καταναλωτές είτε να ξυπνήσουν είτε να ηρεμήσουν πριν τον ύπνο. Η εταιρεία παρασκευάζει επίσης σοκολάτες με συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους, ενισχύουν τη λίμπιντο και βοηθούν στην υγεία των γυναικών. 

Καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν λιχουδιές με λιγότερη ζάχαρη, οι σοκολατοποιοί ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόσφατα, η Hershey προσέθεσε περισσότερες επιλογές σοκολάτας με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη. Επίσης, παρουσίασε για πρώτη φορά βιολογικές σοκολάτες και σοκολάτες σε μέγεθος μιας μπουκιάς, με στόχο να κατακτήσει την κατηγορία σοκολάτας που είναι καλύτερη για την υγεία, η οποία επί του παρόντος αποτελεί μόνο το 6% της αγοράς. 

Η εταιρεία αγόρασε επίσης πρόσφατα την premium μάρκα γλυκών χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη Lily’s, η οποία προσφέρει μπάρες μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, baking chips και φλιτζάνια φυστικοβούτυρου. 

Για πολλούς καταναλωτές, τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία είναι ένας βασικός λόγος για να την απολαύσουν, καθώς μελέτες δείχνουν μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων για όσους την καταναλώνουν αρκετές φορές την εβδομάδα. Η Barry Callebaut, ο ηγέτης των συστατικών της σοκολάτας, έχει υποβάλει αίτηση στον U.S. Food and Drug Administration, για να προστεθούν health claims στις ετικέτες σοκολάτας. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας σημειώνουν ότι παρόλο που η σοκολάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, παραμένει ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες που πρέπει να απολαμβάνεται με μέτρο.

Καθώς η πανδημία υποχωρεί, η σοκολάτα πιθανότατα θα παραμείνει βασικό προϊόν στη λίστα αγορών πολλών καταναλωτών. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Index Box, η αγορά σοκολάτας αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.