Shein | μήνυση από την Dr Martens για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Η Shein κατηγορήθηκε για «εσκεμμένη» παραβίαση των εμπορικών σημάτων από μια σειρά ευρέως διαδεδομένων και ανεξάρτητων μαρκών, αντιμετωπίζοντας ποινική δίωξη. Συγκεκριμένα η AirWair International, ιδιοκτήτης του γνωστού brand Dr Martens, μήνυσε τον κινέζικο fast-fashion γίγαντα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Shein, η οποία σήμερα θεωρείται ως το πιο δημοφιλές site μόδας σε ολόκληρο τον πλανήτη, κατηγορήθηκε ότι είχε σαφή πρόθεση να πουλήσει προϊόντα του γνωστού brand υποδημάτων Dr Martens, τα οποία δεν είναι γνήσια, μέσω καταγγελίας που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια.

Αρχικά η Dr Martens, διαπίστωσε ότι το Shein εκτός του ότι δημιούργησε πιστά αντίγραφα των προϊόντων του brand με την ετικέτα «Marin Boots», χρησιμοποίησε φωτογραφίες των αυθεντικών υποδημάτων της εταιρείας Dr Martens, ώστε να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει τις απομιμήσεις των συγκεκριμένων υποδημάτων. Απεναντίας η εταιρεία fast-fashion αρνήθηκε τις συγκεκριμένες κατηγορίες, παρόλο που αποτελεί ίσως μία από τις πιο πρόσφατες καταγγελίες από brand και σχεδιαστές σε ολόκληρη την αγορά της μόδας. 

Εκτός από αυτό φαίνεται το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επαναληφθεί αρκετές φορές. Ειδικότερα, το μικρό ανεξάρτητο brand με κοσμήματα «Kikay», ενημερώθηκε ότι κάποια από τα σχέδια των προϊόντων της πωλήθηκαν στο Shein αυτό το μήνα, αφού δημοσιεύθηκε μία ανάρτηση στο Instagram, η οποία διαδόθηκε πολύ γρήγορα και έλαβε χιλιάδες σχόλια, πολλά από τα οποία προέρχονταν από ανεξάρτητα fashion brand που διαμαρτύρονταν για παρόμοια περιστατικά.  

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν σταματήσει η Shein να λειτουργεί βασισμένη σε αυτόν τον τρόπο, θα βλάπτει ολοένα και πιο συχνά μικρότερες επιχειρήσεις. Η στρατηγική που ακολούθησε ο γίγαντας του fast-fashion, αποσκοπούσε στην εξέλιξή του σε ένα από τα πιο διαδεδομένα retail app των ΗΠΑ, συνδυάζοντας προηγμένα data analytics και πώληση προϊόντων που σχετίζονται με τις αναδυόμενες τάσεις τις μόδας. Επιπλέον, δημιούργησε πολύ γρήγορα τα δικά της σχέδια, τα οποία παρασκευάζονταν σε κινέζικα εργοστάσια και πωλούνταν σε διεθνής αγορές σε πολύ προσιτές τιμές. 

Μέσω αυτού του μοντέλου δίνεται στο Shein η ικανότητα να παράγει από την αρχή ένα προϊόν και να το πουλάει μέσα σε λίγες μέρες, υποτιμώντας τους υπόλοιπους fast-fashion ανταγωνιστές. Όταν τοποθετήθηκε η εταιρεία, όσον αφορά τους ισχυρισμούς που έχουν ειπωθεί, κράτησε ουδέτερη στάση, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της κάθε καταγγελία σχετικά με τα ζητήματα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διεξάγει έρευνες και δρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να αντιμετωπίσει περιστατικά παραβίασης των πολιτικών της εταιρείας, βελτιώνοντας συνεχώς τη διαδικασία ελέγχου των προϊόντων ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τέτοιου είδους παραβιάσεις.