24 Απρ 2024
READING

Το Selfridges έλαβε πρόταση εξαγοράς αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών

3 MIN READ

Το Selfridges έλαβε πρόταση εξαγοράς αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών

Το Selfridges έλαβε πρόταση εξαγοράς αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών

Η δισεκατομμυριούχος οικογένεια πίσω από την Selfridges & Co, της οποίας το κατάστημα στο Λονδίνου είναι μια από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, εξετάζει  μια πρόταση εξαγοράς αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε συναλλαγή. Το Selfridges αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή πώληση.

Το Selfridges, που ιδρύθηκε το 1908 από τον Harry Gordon Selfridge και έχει καταστήματα και στο Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, αγοράστηκε από τον Καναδό επιχειρηματία W Galen Weston για περίπου 600 εκατομμύρια λίρες το 2003. Ο Weston πέθανε νωρίτερα φέτος. Η κόρη του Alannah είναι πρόεδρος του ομίλου Selfridges. Είναι κατανοητό ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει το κατάστημα-ορόσημο του Λονδίνου, καθώς και το κατάστημα Exchange Square στο Μάντσεστερ και το Brown Thomas στο Δουβλίνο.

Η προσφορά έρχεται σε κατάλληλη στιγμή, καθώς το Selfridges δυσκολεύεται πλέον με τον μειωμένο διεθνή τουρισμό. Πέρυσι, η μάρκα απέλυσε 450 υπαλλήλους εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς στην ιστορία της. Ωστόσο, το υψηλό στάτους που διαθέτει το καθιστά ακόμη ελκυστικό για επενδυτές. Ο ανταγωνιστής Harrods πωλήθηκε στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ για 1,5 δισ. λίρες το 2010, το Harvey Nichols ανήκει στον επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ, Dickson Poon και ο Bernard Arnault της LVMH βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα της La Samaritaine στο Παρίσι.

Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη στιγμή για κάποιον που επιθυμεί να αγοράσει την επιχείρηση, η αξία της οποίας είναι χαμηλότερη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της ανάπτυξης του Selfridges, οι πωλήσεις του από έτος σε έτος έχουν αυξηθεί φαινομενικά. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγοραστές θα ερχόταν στο κατάστημα και θα βίωναν αυτή την εμπειρία για πρώτη φορά. 

Η προσφορά θα μπορούσε να προερχόταν από ιδιωτικές επενδύσεις σε μετοχές σε αγορές όπως η Μέση Ανατολή, διότι πολλά πολυκαταστήματα και μάρκες πολυτελείας βρίσκονται ήδη σε αυτά τα χέρια. Οι αγοροπωλησίες ακινήτων εμφανίζονται επίσης ως επιλογή για τους λιανοπωλητές. Για παράδειγμα η Macy’s έψαχνε τρόπους να χρησιμοποιήσει τα ακίνητά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να βρει μετρητά. Η πρόταση ήταν απροσδόκητη και θα έχει ενδιαφέρον πως θα απαντήσει η οικογένεια Weston σε μια τόσο υψηλή προσφορά. 

Πέρα από τα υπάρχοντα προβλήματα, το μέλλον είναι θετικό για το Selfridges, επειδή διαφοροποιείται αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα πολυκαταστήματα. Το Selfridges επωφελήθηκε από το γεγονός ότι στοχεύει έναν πελάτη υψηλού επιπέδου με υψηλότερα σημεία τιμών και προσφέρει προϊόντα που δεν μπορούν να αγοραστούν οπουδήποτε αλλού. Αυτό το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Βέβαια, τα νέα της προσφοράς είναι πιθανό να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον. Κανείς δεν συνειδητοποίησε ότι το Selfridges θα μπορούσε να πουληθεί και τώρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες προσφορές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.