19 Απρ 2024
READING

Κινεζικές εφαρμογές διαδικτυακών σουπερμάρκετ με 500 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση η καθεμία  

3 MIN READ

Κινεζικές εφαρμογές διαδικτυακών σουπερμάρκετ με 500 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση η καθεμία  

Κινεζικές εφαρμογές διαδικτυακών σουπερμάρκετ με 500 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση η καθεμία  

Δύο κινεζικές διαδικτυακές εφαρμογές σουπερμάρκετ delivery κατευθύνονται σε δημόσιες καταχωρίσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 500 εκατομμύρια δολάρια για την καθεμία, προκειμένου να ενισχυθούν σε μια εποχή που οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Meituan και η Pinduoduo, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στη μάχη.

Η MissFresh, η οποία υποστηρίζεται από την Tencent, υπέβαλε αίτηση για μια αρχική δημόσια προσφορά στο Nasdaq την Τρίτη. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τα χρήματα ούτε το χρονοδιάγραμμά της κατάθεσης και χρησιμοποίησε ένα ποσό κράτησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τον υπολογισμό των τελών κατάθεσης.

Η MissFresh ιδρύθηκε το 2014 και προσφέρει περισσότερους από 4.000 τύπους φρέσκων προϊόντων, από φρούτα, λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, σνακ έως προϊόντα προσωπικής φροντίδας στην εφαρμογή της. Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο δήλωσε ότι ο μέσος χρόνος παράδοσης παραγγελιών στις πόρτες των πελατών της ήταν 39 λεπτά.

Η μεγάλη ποικιλία προϊόντων και η αποτελεσματική εξυπηρέτηση έχει προσελκύσει περισσότερους από 31 εκατομμύρια πελάτες ως τον Μάρτιο του 2021. Η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων έφτασε τα 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αύξηση κατά 0,2% από το 2019.

Η MissFresh δεν ήταν κερδοφόρα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανέφερε καθαρή ζημία 252 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2020. Το διαδικτυακό σουπερμάρκετ δήλωσε ότι είχε αποκτήσει το unicorn status το 2017. Στους χρηματοδότες της περιλαμβάνονται η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs και η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Genesis Capital που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η Dingdong Maicai, υποστηριζόμενη από τον ιαπωνικό τεχνολογικό όμιλο SoftBank, πρόσφατα υπέβαλε επίσης αίτηση για προκαταρκτικό ενημερωτικό δελτίο για μια IPO στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος του IPO και το χρονοδιάγραμμά της στην κατάθεση, αλλά χρησιμοποίησε ένα ποσό κράτησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τον υπολογισμό των τελών κατάθεσης.

Η Dingdong Maicai, η οποία ιδρύθηκε το 2017, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων παρόμοια με τη MissFresh. Η εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη δήλωσε ότι ο χρόνος παράδοσης είναι μόλις 29 λεπτά. Το διαδικτυακό σουπερμάρκετ εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο 6,9 εκατομμύρια μηνιαίους αγοραστές το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων της αυξήθηκε κατά 177,7% το 2020 σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Dingdong Maicai δυσκολεύεται να βγάλει κέρδος τα τελευταία δύο χρόνια. Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 485 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, παρόλο που τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση κατά 192,2% από το 2019 σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου φρέσκων τροφίμων σημείωσε άνοδο 64% το 2020 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σε 71,7 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στα lockdowns και στους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ανέβει κατά 161% στα σχεδόν 187 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτή η έντονη ανάπτυξη προσέλκυσε την προσοχή των τεχνολογικών κολοσσών Meituan και Pinduoduo, οι οποίες ξεκίνησαν το Meituan Select και το Duo Duo Maicai, αντίστοιχα, πέρυσι για να προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτυακού σουπερμάρκετ delivery.

Ωστόσο, ο ολοένα και πιο έντονος ανταγωνισμός για τα διαδικτυακά σουπερμάρκετ έχει προκαλέσει τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν την προσοχή τους. Η κρατική διοίκηση της εποπτείας της αγοράς δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμο 230.000$ για τις Meituan Select και Duo Duo Maicai, μεταξύ άλλων. Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τις πλατφόρμες ότι διατάραξαν την τάξη της αγοράς με κίνητρα τιμών, καθώς και ότι χρησιμοποίησαν ψευδείς ή παραπλανητικές τακτικές τιμών.

Τόσο η MissFresh όσο και η Dingdong Maicai εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς του Πεκίνο στις καταθέσεις τους. Η πρώτη προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ερευνών, ενώ η δεύτερη προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχείρησή της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.