27 Απρ 2024
READING

Klarna | Η πολυτιμότερη εταιρεία Fintech στην Ευρώπη

2 MIN READ

Klarna | Η πολυτιμότερη εταιρεία Fintech στην Ευρώπη

Klarna | Η πολυτιμότερη εταιρεία Fintech στην Ευρώπη

Η Klarna είδε την αποτίμησή της να αυξάνεται κατά 50%, φτάνοντας τα 45,6 δισ. δολάρια, μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση από την ιαπωνική εταιρεία SoftBank, γεγονός που την καθιστά την πολυτιμότερη εταιρεία fintech στην Ευρώπη. 

Η σουηδική εταιρεία buy–now–pay–later (BNPL) είδε την αποτίμησή της να αυξάνεται στα 31 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, αφού προηγουμένως είχε αποτιμηθεί στα 11 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Με τον κύκλο άντλησης κεφαλαίων ύψους 639 εκατ. δολαρίων του Vision Fund Two της SoftBank, η εταιρεία προστίθεται στους προηγούμενους επενδυτές H&M και Sequoia Capital.

Το Vision Fund One χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή, ωστόσο ο πιο πρόσφατος κύκλος αποτελείται από επενδύσεις που προέρχονται αποκλειστικά από τον ιαπωνικό επενδυτικό όμιλο. Η νέα αποτίμηση έρχεται πριν από την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της Klarna βασίζεται στη βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, γεγονός που εντείνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.Η σουηδική εταιρεία είδε τον όγκο των πληρωμών στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 295% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της. 

Οι επικεφαλείς της Klarna δήλωσαν στους επενδυτές ότι, σύντομα, οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις τωρινές, λόγω των millennials, που βασίζονται περισσότερο στις χρεωστικές κάρτες, καθώς και της υπερβολικής χρήσης των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, η Klarna αντιμετωπίζεται ως τράπεζα, ωστόσο θεωρεί τον εαυτό της ως μια ” εξαιρετικά μεγάλη εφαρμογή ” που, εκτός από τη λειτουργία BNPL για την οποία είναι περισσότερο γνωστή, διαθέτει δυνατότητες για την πραγματοποίηση αγορών και retail banking. 

Ενώ η δημοτικότητα του BNPL αυξάνεται, εταιρείες όπως η Klarna και η ανταγωνίστριά της Clearpay αντιμετωπίζουν ένα κύμα ελέγχων και πιθανών ρυθμιστικών παρεμβάσεων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσον οι υπηρεσίες τους ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά.Με τον επενδυτικό γύρο της SoftBank, η αποτίμηση της Klarna ξεπερνά αυτή του Spotify και την φέρνει σε απόσταση αναπνοής από τη μεγαλύτερη τράπεζα των Σκανδιναβικών χωρών, τη Nordea.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.