22 Ιαν 2025
READING

Καμπάνια του WhatsApp για να επιστρέψουν οι χρήστες

4 MIN READ

Καμπάνια του WhatsApp για να επιστρέψουν οι χρήστες

Καμπάνια του WhatsApp για να επιστρέψουν οι χρήστες

Το WhatsApp ξεκινά την πρώτη του παγκόσμια καμπάνια για να αποδείξει στους 2 δισεκατομμύρια χρήστες του ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή, αφού προκάλεσε “σύγχυση” με την κυκλοφορία μιας ενημερωμένης έκδοσης για την προστασία της ιδιωτικότητας, η οποία έκανε πολλούς χρήστες να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή. 

Τον Ιανουάριο, το WhatsApp κυκλοφόρησε μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στους όρους παροχής υπηρεσιών του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των χρηστών, οι οποίοι πίστεψαν ότι αν δεν αποδέχονταν την ενημέρωση απορρήτου δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλέον την εφαρμογή.Επίσης, ορισμένοι χρήστες είχαν την εντύπωση ότι ευαίσθητα δεδομένα θα μοιράζονταν με το Facebook. Το WhatsApp δήλωσε, τότε, ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. 

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλες εφαρμογές να ευνοηθούν. Το Signal, το οποίο, όπως και το WhatsApp, ισχυρίζεται ότι διαθέτει υπερσύγχρονη και καθολική κρυπτογράφηση, δήλωσε ότι είδε “πρωτοφανή” ανάπτυξη μετά την αναστάτωση, όπως και το Telegram. Το WhatsApp “είδε από πρώτο χέρι” πώς οι χρήστες εκτιμούν την ιδιωτικότητα και πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τους ενημερώσει πώς ακριβώς προστατεύει τα δεδομένα τους. 

Η καμπάνια “Message Privately” έχει ως στόχο να παρουσιάσει πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση στην καθημερινή ζωή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, χρησιμοποιώντας κορυφαία στον κλάδο χαρακτηριστικά.

Εκστρατεία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής 

Η καμπάνια, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία BBDO, θα κυκλοφορήσει σταδιακά, πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι χρήστες, και τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία και η Βραζιλία.

Ξεκινά με δύο ταινίες, η πρώτη “Double Date” δείχνει ένα ζευγάρι που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει καθώς στο ραντεβού τους κυριαρχούν οι προξενήτρες τους, αλλά καταφέρνουν να κάνουν μια προσωπική σύνδεση μέσω της εφαρμογής. Το “Dream Job”, εν τω μεταξύ, δείχνει την πορεία μιας υπαλλήλου που λαμβάνει ένα μήνυμα που την ενημερώνει ότι έχει μια νέα δουλειά και μπορεί να εγκαταλείψει την τωρινή της. 

Η επιτυχία της καμπάνιας θα μετρηθεί με βάση KPIs όπως η φήμη, το συναίσθημα και η ποιότητα του brand. Σύμφωνα με το brand, οι μετρήσεις που αφορούν το κατά πόσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το WhatsApp προστατεύει την ιδιωτικότητα είναι ήδη πολύ ισχυρές, αλλά θα συνεχίσει να τις μετράει για να δει πώς θα επηρεαστούν από την καμπάνια. 

Η μάρκα θα κάνει επίσης πολλά social listening για να μετρήσει τη διάθεση των χρηστών της. Το WhatsApp είναι ένα μέρος για τις πιο ιδιωτικές και οικείες συνομιλίες, και είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία να διασφαλίσει ότι οι χρήστες συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Δίνοντας στους ανθρώπους δύναμη 

Η ομάδα marketing επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δύναμη, και όχι να κάνει απλές διαφημιστικές κινήσεις. Για παράδειγμα, τo WhatsApp συνεργάστηκε με ΜΚΟ για να δρομολογήσει chatbots, ώστε να παρέχει στους ανθρώπους ακριβή στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τον Covid και να μπορούν να βρίσκουν γιατρούς εν μέσω της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. 

Οι προσπάθειες marketing είχαν δύο πτυχές: επικοινωνία με τους χρήστες, αλλά και πρακτική συνεργασία με τους συνεργάτες, προκειμένου να προσδοθούν στο προϊόν χρήσιμες λειτουργίες, στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Τα νούμερα πέφτουν 

Μετά την ανακοίνωση σχετικά με την ενημέρωση απορρήτου, οι λήψεις του WhatsApp μειώθηκαν από 49,6 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο σε 44,6 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και συνέχισαν να πέφτουν, φτάνοντας στο χαμηλό σημείο των 37,5 εκατομμυρίων τον Απρίλιο, προτού αυξηθούν σε 39,7 εκατομμύρια τον Μάιο. 

Αντίθετα, το Signal σημείωσε 50,6 εκατομμύρια παγκόσμιες λήψεις τον Ιανουάριο, μια αύξηση 4.117%, από 1,2 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sensor Tower, ενώ το Telegram πέτυχε υπερδιπλασιασμό των λήψεων από 29,1 εκατομμύρια σε 63,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο. 

Παρόλο που οι αντίπαλοι του WhatsApp σημείωσαν άνοδο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι το WhatsApp έφτασε στην “κρίσιμη μάζα”, κερδίζοντας 5,8 δισεκατομμύρια λήψεις από τον Ιανουάριο του 2014. Το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι ότι οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν πολλαπλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παράλληλα με το WhatsApp, καθώς οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς τους πιθανότατα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν.

https://www.youtube.com/watch?v=4No15y1Z4As

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.