19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές της Gen Z εμπιστεύονται τους Instagram influencers; 

3 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές της Gen Z εμπιστεύονται τους Instagram influencers; 

Έρευνα | Οι καταναλωτές της Gen Z εμπιστεύονται τους Instagram influencers; 

Οι καταναλωτές Gen Z δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Instagram, ιδιαίτερα όσον αφορά το περιεχόμενο των influencer στα social media.  Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν 1.100 ενήλικες των ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας «SlickText», οι ερωτηθέντες της Gen Z ηλικίας 16-24 ετών δήλωσαν ότι το Instagram έχει τους πιο αυθεντικούς influencers. Πιο συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες της Gen Z (32%) έχουν ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τους ερωτηθέντες της ηλικίας 25 ετών και άνω (17%). 

Σχετικά με τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ερωτηθέντες της Gen Z δηλώνουν οτι εμπιστεύονται τους influencers στα εξής ποσοστά: TikTok (28%), Facebook (11%) και Twitter (5%). Όλοι οι άλλοι ερωτηθέντες ηλικίας 25 ετών και άνω θεωρούν ως πιο αυθεντικούς τους influencers στο Facebook (32%), στο Instagram (17%), στο Twitter (9%) και στο TikTok (6%). Επιπλέον, ένας στους δύο ερωτηθέντες είπε ότι λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τις κριτικές όταν επιθυμούν να ψωνίσουν από το  διαδίκτυο.

Είναι αξιοσημείωτη η θέση που υποστηρίζει η γυναικεία πλειοψηφία της Gen Z,  με το (38%) όλων των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι οι διαδικτυακές κριτικές μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο το καταναλωτικό κοινό και ισχύει για κάθε ηλικιακή ομάδα. Για τις γυναίκες Gen Z, το (23%) υποστηρίζει ότι τα how-to’s και τα motivational posts έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το (40%) αναφέρει ότι η αλληλεπίδραση των influencers με τους followers είναι το κλειδί ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, ενώ το (34%) όλων των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τις αμερόληπτες κριτικές. 

Κατόπιν μεταξύ όλων των ερωτηθέντων ένας παράγοντας που διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε έναν influencer είναι ο μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων με το ποσοστό να ανέρχεται στο (31%), το πολιτικοποιημένο περιεχόμενο (18%), η χρήση κοινότυπων φράσεων (14%) και η υπερβολική επεξεργασία των φωτογραφιών (14 %).

Επιπροσθέτως μερικά ακόμη ευρήματα της έρευνας σχετίζονται με τους ερωτηθέντες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, οι οποίοι ανέδειξαν τις διαφορετικές τους προτιμήσεις ως προς την ποικιλία του περιεχομένου ενός influencer εκτός από τη διαδραστικότητά του στα social media. Ειδικότερα, μεταξύ των ερωτηθέντων 16-24, το (45%) προτιμά τα μηνύματα κειμένου, το (44%) προτιμά τα blog posts και το (34%) προτιμά τα emails. Aπό την άλλη οι ερωτηθέντες 25-34 είναι πιο πιθανό να εστιάζουν στα αγαπημένα τους blog posts με το ποσοστό να ανέρχεται στο (47%), στα emails (45%) και στα μηνύματα κειμένου (32%). Οι ερωτηθέντες 35 και άνω προτιμούν το email με το ποσοστό να ανέρχεται στο (49%), τα blog posts (37%) και τα μηνυμάτων κειμένου (36%).

Τέλος, ένα από τα βασικότερα ευρήματα της ερευνάς αποτελεί η συχνότητα που επιθυμούν να έχουν οι influencers. Συνολικά, το (30%) προτιμά να υπάρχει μία παρουσία αρκετές φορές μέσα στη μέρα, το (19%) να υπάρχει παρουσία μία φορά την μέρα, το (18%) να υπάρχει παρουσία αρκετές φορές την εβδομάδα και το (14%) να έχει παρουσία μία φορά την εβδομάδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.