Οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές όταν πρόκειται για αγορές ρούχων, αλλά η έλλειψη διαθεσιμότητας και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με το τι καθιστά τα ρούχα περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμα έχει κάνει τη βιώσιμη μόδα απατηλή για πολλούς.
Μια νέα έρευνα της Genomatica, στην οποία συμμετείχαν 2.000 έφηβοι και ενήλικες στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κατανοήσει την ευαισθητοποίηση, τις προοπτικές και τις συμπεριφορές των καταναλωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα στη μόδα, διαπιστώνοντας ότι το 86% των καταναλωτών πιστεύει ότι η βιωσιμότητα είναι ένας καλός στόχος. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48 %) δεν ξέρουν πως ή που να βρουν βιώσιμα ρούχα και το 42% δεν είναι σίγουρο για το τι καθιστά τα ρούχα βιώσιμα. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας.
Οι καταναλωτές γνωρίζουν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη βιομηχανία της μόδας
Σχεδόν 3 στους 4 (72%) καταναλωτές έχουν ακούσει για θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στη βιομηχανία μόδας, καταγράφοντας την υπερβολική κατανάλωση, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη ρύπανση των υδάτων από τις διαδικασίες βαφής ως θέματα που γνωρίζουν. Οι μισοί (51%) πιστεύουν ότι οι αγορές ρούχων κάθε χρόνο έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η πανδημία μπορεί να βοήθησε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών: το 38% από αυτούς που γνωρίζουν για ζητήματα βιωσιμότητας στη μόδα, έμαθε γι’ αυτά μόλις τον τελευταίο χρόνο.
Οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν καλύτερες επιλογές, αλλά είναι μπερδεμένοι σχετικά με το τι καθιστά τα ρούχα βιώσιμα και πως ή που να τα βρουν
Οι μισοί (52%) των καταναλωτών πιστεύουν ότι η βιωσιμότητα είναι σημαντική και συνειδητά κάνουν επιλογές που είναι πιο βιώσιμες, ενώ το 47% θέλει να κάνει πιο βιώσιμες επιλογές ρούχων, ωστόσο υποκύπτει σε αυτές που είναι πιο βολικές. Το 55% ενδιαφέρεται να αγοράσει τα λεγόμενα «βιώσιμα ρούχα», αλλά το 48% δεν ξέρει πως ή που να βρει βιώσιμα ρούχα και το 42% δεν είναι σίγουρο για το τι πραγματικά κάνει τα ρούχα βιώσιμα.
Πάνω από το ένα τρίτο (34%) ισχυρίζεται πως αν υπήρχε ένα κατάστημα για βιώσιμα ρούχα, θα έκανε όλα τα ψώνια του εκεί. Το 33% υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα σε αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης θα τους έκανε να θέλουν να αγοράσουν βιώσιμα ρούχα. Το 31% θα υποστήριζε ακόμη και έναν φόρο γρήγορης μόδας στα ρούχα που δεν είναι βιώσιμα.
Ο τρόπος και τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται τα ρούχα είναι σημαντικοί παράγοντες για τους καταναλωτές
Το 58% των καταναλωτών ενδιαφέρεται για τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται τα ρούχα τους και θέλουν να μην είναι επιβλαβή για τον πλανήτη. Σχεδόν το ήμισυ (47%) κατατάσσει τα ρούχα που φτιάχνονται με ανανεώσιμες πηγές ή φυσικά υλικά ως κορυφαίο χαρακτηριστικό βιωσιμότητας, με περίπου το ίδιο ποσοστό (46%) να κατατάσσει τις διαδικασίες παραγωγής με λίγα έως καθόλου τοξικά χημικά ως ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Το 53% των καταναλωτών πιστεύει ότι η πλειονότητα των ρούχων είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό και το 47% θεωρεί ότι τα ορυκτά καύσιμα (αργό πετρέλαιο, άνθρακας κ.λπ.) είναι τα κύρια δομικά στοιχεία των συνθετικών ενδυμάτων.
Οι καταναλωτές έχουν το νου τους για οικολογικές απάτες στη βιομηχανία της μόδας, αλλά εξακολουθούν να θέλουν οι μάρκες να πράττουν έργο ώστε να διευκολύνουν τις βιώσιμες επιλογές
Σχεδόν 9 στους 10 (88%) καταναλωτές δεν εμπιστεύονται άμεσα τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμες και οι μισοί (51%) πιστεύουν ότι το «greenwashing» είναι συνηθισμένο στη βιομηχανία της μόδας. Το 55% θέλει οι μάρκες ρούχων να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πως τα προϊόντα τους είναι πιο βιώσιμα από τις εναλλακτικές.
Οι μισοί (50%) ισχυρίζονται ότι μια ετικέτα βιωσιμότητας θα τους βοηθούσε να εντοπίσουν βιώσιμα ρούχα ενώ ψωνίζουν και το 38% δηλώνει ότι οι σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας θα τους κάνουν να θέλουν να αγοράσουν βιώσιμα ρούχα. Το 44% πιστεύει ότι οι μάρκες φταίνε για το ότι δεν δίνουν προτεραιότητα ή δεν παρέχουν επαρκείς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Η πανδημία COVID-19 άλλαξε τις καταναλωτικές συμπεριφορές σχετικά με τα ρούχα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 44% των καταναλωτών δήλωσε ότι αγόρασε λιγότερα ρούχα σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Σχεδόν 1 στους 3 (30%) που αγόρασαν περισσότερα ρούχα από την αρχή της πανδημίας δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τα ψώνια για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά. Οι μισοί (49%) δήλωσαν ότι η πανδημία μείωσε την πίεση που αισθάνονταν να φορούν διαφορετικά ρούχα κάθε μέρα.
Οι καταναλωτές απαιτούν πιο βιώσιμες επιλογές και είναι εμφανές ότι οι πληροφορίες και η διαθεσιμότητα θα τους βοηθήσουν να κάνουν τις επιλογές που αναζητούν. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις μάρκες μόδας και ειδών ένδυσης να δείξουν πραγματική ηγεσία και να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο παρέχοντας στους καταναλωτές τις σαφείς πληροφορίες που επιθυμούν σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.