21 Δεκ 2024
READING

Τι αλλάζει στους χώρους εργασίας των τεχνολογικών εταιρειών στην μετα-πανδημική εποχή

4 MIN READ

Τι αλλάζει στους χώρους εργασίας των τεχνολογικών εταιρειών στην μετα-πανδημική εποχή

Τι αλλάζει στους χώρους εργασίας των τεχνολογικών εταιρειών στην μετα-πανδημική εποχή

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι θα επισκέπτονται τον χώρο εργασίας 3 φορές την εβδομάδα, ενώ 2 φορές την εβδομάδα θα δουλεύουν από τον χώρο της επιλογής τους – είτε αυτός είναι το σπίτι τους είτε κάποιο άλλο μέρος. Κάποιοι εργαζόμενοι, που έχουν συνηθίσει την ευελιξία της εργασίας από το σπίτι, αντέδρασαν.

Εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν από το σπίτι και οι εργοδότες αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα πως το προσωπικό τους μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικό, ακόμη και όταν απουσιάζει από το γραφείο. Πλέον, η επιστροφή στα δεδομένα εργασίας της προ-πανδημικής εποχής φαντάζει δύσκολη.

Οι διάφορες τεχνολογικές εταιρείες προσεγγίζουν αυτό το θέμα αρκετά διαφορετικά. Φαίνεται πως η κάθε μια έχει ως στόχο η επιστροφή στα γραφεία να γίνει με έναν τρόπο “υβριδικό”.

  • Το Google ακολουθεί παρόμοια στρατηγική με την Apple, δίνοντας στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να δουλεύουν 3 ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο και 2 από το σπίτι. 

  • Η Salesforce δίνει στους υπαλλήλους πολλές επιλογές, οι οποίες εξαρτώνται από την θέση και τον ρόλο τους στην εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται κυρίως από το σπίτι τους και να πηγαίνουν στην εταιρεία 1-3 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να συνεργάζονται με συναδέλφους, να συναντώνται με πελάτες ή για να κάνουν παρουσιάσεις. Άλλοι, που δεν ζουν κοντά σε γραφείο μπορούν να δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι τους και όσοι το επιλέγουν ή η δουλειά τους απαιτεί να είναι στο γραφείο, μπορούν να πηγαίνουν 4-5 ημέρες την εβδομάδα.

  • Από τις 15 Ιουνίου, το Facebook θα προσφέρει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας για όλα τα επίπεδα της εταιρείας. Οποιοσδήποτε υπάλληλος, ο οποίος μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς να δώσει το παρόν στην εταιρεία, μπορεί να ζητήσει να δουλεύει από το σπίτι

  • Η Microsoft αφήνει την επιλογή στους διευθυντές, αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι πρόκειται να εργάζονται από το σπίτι, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

  • Το Amazon αρχικά επεδίωκε μια πολιτική εργασίας κυρίως εντός του γραφείου, αλλά ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στους υπαλλήλους του ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας. Η νέα του βασική γραμμή θα είναι τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες προσφέρουν στους περισσότερους εργαζόμενους κάποιο επίπεδο ευελιξίας όσον αφορά το πόσες μέρες θα πηγαίνουν στο γραφείο. Πώς, όμως, βλέπουν την εργασία στην μετα-πανδημική εποχή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις; Απ’ ό, τι φαίνεται, οι περισσότερες δεν στοχεύουν τόσο στην παρουσία των εργαζομένων στο γραφείο και πολλές υιοθετούν μια προσέγγιση με επίκεντρο την εργασία από το σπίτι. 

Σε πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 226 νεοσύστατες επιχειρήσεις, βρέθηκε ότι τα δύο τρίτα εξετάζουν μια παρόμοια υβριδική προσέγγιση με τις μεγαλύτερες αντίστοιχες εταιρείες. Για την ακρίβεια, οι 87 σκέφτονταν για 1-2 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι 64 εξέταζαν το ενδεχόμενο να μην έχουν καθόλου γραφείο, αλλά οι υπάλληλοι να συγκεντρώνονται μόνο σε άλλες τοποθεσίες για θέματα που αφορούν την εταιρεία. Αντίθετα, μόλις 18 δήλωσαν ότι δεν θα επέτρεπαν την εργασία από το σπίτι.

Οι τεχνολογικές εταιρείες θα είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας τώρα που είδαν πώς λειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι ανησυχίες για την απώλεια παραγωγικότητας αποδείχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, ανυπόστατες.

Ορισμένες εταιρείες, ιδίως εκείνες που καλούνται να προστατεύσουν πολλά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή δραστηριοποιούνται σε άλλους ευαίσθητους τύπους εργασίας, θα είναι πιο απρόθυμες να επιτρέψουν τη συνέχιση της εργασίας από το σπίτι.

Φυσικά, οι εταιρείες μπορούν να καθορίσουν πολιτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι θέλουν να είναι αυτοί που θα επιλέγουν πού θα εργαστούν, όχι οι εργοδότες τους. Το να προσφέρει μια εταιρεία την επιλογή εργασίας από το σπίτι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτήν, ειδικά σε μια δύσκολη αγορά εργασίας, όπου η δύναμη φαίνεται να μετατοπίζεται προς τους υπαλλήλους.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει όλο αυτό, και κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να ωθήσουν τις εταιρείες στις οποίες δουλεύουν να υιοθετήσουν μια πολιτική πιο ευέλικτης εργασίας. Προς το παρόν, οι περισσότερες εταιρείες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας συγκριτικά με την εποχή πριν από την πανδημία. Όμως, σίγουρα δεν θέλουν όλοι να εργάζονται από το σπίτι συνέχεια και οι εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν τι λειτουργεί καλύτερα για αυτές και τους υπαλλήλους τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.