25 Απρ 2024
READING

Η τάση για επενδύσεις σε start-up επιχειρήσεις παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ 

4 MIN READ

Η τάση για επενδύσεις σε start-up επιχειρήσεις παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ 

Η τάση για επενδύσεις σε start-up επιχειρήσεις παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ 

Το έτος 2020 σημειώθηκε μια θεαματική επιτάχυνση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις, με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ να επενδύονται, σύμφωνα με την έκθεση State of European Tech της Atomico. Κανένας τομέας, ωστόσο, δεν έχει εμπνεύσει τόσο ενδιαφέρον όσο αυτός του σουπερμάρκετ delivery. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες που εξυπηρετούν αυτή τη συγκεκριμένη αγορά.

Κάπως έτσι λειτουργεί ο κόσμος των startups. Μόλις ένας τομέας θεωρείται “hot”, περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να μπουν σε αυτόν, περισσότεροι πιθανοί πελάτες συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόσβαση σε ένα νέο, χρήσιμο και φθηνό προϊόν η υπηρεσία, περισσότεροι επενδυτές θέλουν να διασφαλίσουν την έκθεση σε αυτό που φαίνεται να είναι το «next big thing». Η διαδικασία αυτή με τη σειρά της εμπνέει ακόμη περισσότερους επενδυτές να μπουν στον χώρο και ούτω καθεξής.

Πριν από πολύ καιρό, όταν το Uber ήταν σε άνοδο, υπήρχε η ιδέα ότι θα γινόταν μια παγκόσμια, κυρίαρχη επιχείρηση, μια εφαρμογή που θα ήταν για την κυκλοφορία αυτό που είναι το Google για την αναζήτηση και το WhatsApp για τα μηνύματα. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Το Uber αποχώρησε από την Κίνα (με την πώληση στην Didi), τη Νοτιοανατολική Ασία (με την πώληση στην Grab) και τη Ρωσία (με την πώληση στην Yandex). Είχε πολλά ρυθμιστικά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη και, στη συνέχεια, είχε τόσο πολλά προβλήματα που σχετίζονταν με τις δημόσιες σχέσεις στις ΗΠΑ, ώστε ο τοπικός ανταγωνιστής του, η Lyft, επέστρεψε και έγινε πάλι ισχυρός αντίπαλος. Σήμερα, το Uber υπάρχει ακόμα, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ο παγκόσμιος κυρίαρχος που μερικοί οραματίστηκαν.

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει η αγορά στο σουπερμάρκετ delivery είναι ότι η αυξημένη ζήτηση και η παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών από μια τεχνολογική επιχείρηση δεν είναι ποτέ αρκετά για να αντισταθμίσουν τις πολλές τριβές, τα εμπόδια και άλλες αρνητικές πτυχές της λειτουργίας μιας τέτοιας επιχείρησης. Επομένως, είναι δύσκολο για έναν παίκτη να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς και, ως εκ τούτου, υπάρχει χώρος για πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι εθνικές ή τοπικές αγορές θα φιλοξενούν διαφορετικές εταιρείες και σε καθεμία από αυτές τις αγορές, ακόμη και ο κυρίαρχος παίκτης θα πρέπει να συνυπάρχει με εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές.

Το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια για πολλές επιτυχίες είναι αυτό που οδηγεί σε περισσότερες επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ. Από την προοπτική μιας εταιρείας, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι, μία από αυτές τις νεοσύστατες εταιρείες να γίνει το Uber του τομέα της: μια ισχυρή μάρκα με δραστηριότητες σε πολλές χώρες. Ένα πιο δύσκολο σενάριο θα ήταν η νεοσύστατη εταιρεία να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά, υπερισχύοντας των ξένων διεκδικητών ή υιοθετώντας μια έξυπνη στρατηγική τοποθέτηση.Και το εναλλακτικό σενάριο, η νεοσύστατη εταιρεία να είναι αρκετά επιτυχημένη αναπτύσσοντας την επιχείρησή της τόσο, ώστε να γίνει στόχος εξαγοράς από μελλοντικούς επενδυτές όταν η αγορά αρχίσει να εδραιώνεται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε μερικές από τις πιο γεωγραφικά εστιασμένες επιχειρήσεις γρήγορης παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ, όπως η Blok στην Ισπανία ή η Cajoo στη Γαλλία.

Με μια πιο λεπτομερή ματιά, αυτά τα λίγα χρόνια της χρήσης υπηρεσιών παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ, που επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ιδιωτικές εταιρείες μετοχών και εταιρικούς επενδυτές, φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν μια νέα συνήθεια με την οποία η παραγγελία αυτών των ειδών από μια εφαρμογή θα γίνει τόσο φυσιολογική όσο το να πηγαίνει κανείς στο σουπερμάρκετ. Έτσι ακριβώς συμβαίνει η καινοτομία σε κοινωνικό επίπεδο, η ζήτηση ακολουθεί την προσφορά και όχι το αντίστροφο.

Δύο επιπλέον παράγοντες πρέπει, επίσης, να εξεταστούν. Πρώτον, η παράδοση ειδών σουπερμάρκετ αποτελεί γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν πόλεις που λειτουργούν καλά, με όλες τις ανέσεις και τις υποδομές για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη και πιο βολική για τους κατοίκους. Η παράδοση γευμάτων και ειδών σουπερμάρκετ στην πόρτα τους όταν δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν σίγουρα ταιριάζει στη βέλτιστη αστική εμπειρία.

Ο άλλος παράγοντας είναι η πανδημία Covid-19. Για έναν ολόκληρο χρόνο επικρατούσε η άποψη ότι η πανδημία θα έχει μετασχηματιστική επίδραση στον κόσμο και ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο φυσιολογικό. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Ενθουσιασμένοι από την επιτυχία των εμβολίων και την άρση διαφόρων περιορισμών, πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν για την επιστροφή στην παλιά κανονικότητα, είτε αυτό σημαίνει ότι εργάζονται σε ένα γραφείο ή πηγαίνουν ξανά σε καταστήματα και σουπερμάρκετ.

Είναι πιθανό ότι η κατάληξη θα είναι κάπου μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Συνολικά, οι περισσότερες εμπειρίες αγοράς και φαγητού θα γίνουν σε καταστήματα και εστιατόρια, όπως ακριβώς και στις παλιές μέρες. Ωστόσο, οι καθημερινές υπηρεσίες, όπως το σουπερμάρκετ delivery, εξακολουθούν να έχουν σημασία τώρα που τα νοικοκυριά είχαν μια γεύση της ευκολίας και της προσιτής τιμής τους. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.