23 Απρ 2024
READING

Ισχυρό omnichannel μοντέλο και προσοχή στην μάρκα η νέα πραγματικότητα

2 MIN READ

Ισχυρό omnichannel μοντέλο και προσοχή στην μάρκα η νέα πραγματικότητα

Ισχυρό omnichannel μοντέλο και προσοχή στην μάρκα η νέα πραγματικότητα

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται μετά την πανδημία είναι ότι για την δημιουργία ενός επιτυχημένου και κερδοφόρου λιανεμπορίου τόσο για τα δεδομένα της τωρινής όσο και για της μελλοντικής κατάστασης στην αγορά, απαιτείται η διατήρηση ισχυρού omnichannel μοντέλου και η προσοχή στην μάρκα  που θα ικανοποιούν τις πεποιθήσεις και τις αξίες των καταναλωτών. 

Είναι δεδομένο ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτικών προϊόντων δεν είναι ίδιες με αυτές που ήταν πριν από την πανδημία. Στην πρώτη φάση της πανδημίας οι αγορές βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των βασικών αναγκών, αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα και τις προτεραιότητες. Έπειτα στη δεύτερη φάση οι καταναλωτές εστίασαν στην κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών. Ταυτόχρονα εξαιτίας των συνεχόμενων lockdown και της απαγόρευσης λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, από τη μία επηρεάστηκε αρνητικά ο τομέας των πωλήσεων, από την άλλη το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε ραγδαία ισορροπώντας έως ένα βαθμό την όλη κατάσταση. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι ακόμη και μετά την άρση λειτουρεγίας του λιανεμπορίου, η επισκεψιμότητα στα φυσικά καταστήματα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019 ειδικά στις αστικές περιοχές, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις παραμένουν ακόμη υψηλές. 

Είναι είναι ζωτικής σημασίας για τους retailers να καταβάλουν προσπάθειες με σκοπό να καλυφθούν ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται με την φυλετική και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Ένα από τα σημαντικότερα μελήματα των retailers αποτελεί η διαφορετικότητα των καταναλωτών και η αποδοχή από την καταναλωτική αγορά. Βασική προτεραιότητα των καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι η αποδοχή όλων των ανθρώπων και η ισάξια αντιμετώπισή τους, ανεξαρτήτου φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ακόμη και τόνο του δέρματος. Ο πλούτος της διαφορετικότητας είναι ευπρόσδεκτος σε όλον τον τομέα του λιανεμπορίου.  

Εν κατακλείδι, οι retailers πρέπει να συμβαδίσουν με μία νέα και μεγάλη μερίδα καταναλωτών, οι οποίοι επιθυμούν αφενός ευελιξία του omnichannel μοντέλου, αφετέρου περιμένουν από τις εταιρείες να συμβαδίσουν με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Το καταναλωτικό κοινό είναι πλέον πιο απαιτητικό και προσαρμόστηκε σε μία καινούρια κατάσταση εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα των αγαθών. Παράλληλα εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι εταιρείες οφείλουν πλέον να ικανοποιήσουν την επιθυμία των καταναλωτών, λαμβάνοντας θέση τόσο σε κοινωνικά όσο και σε περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.