Σήμερα και περισσότερο από ποτέ κάθε εταιρεία πρέπει να έχει μια μοναδική και αυθεντική στρατηγική marketing για να μπορεί να ξεχωρίσει σε ένα κόσμο με πάρα πολλές πληροφορίες και πολλές μάρκες να ανταγωνίζονται για την προσοχή και το πορτοφόλι των καταναλωτών.
Είναι λοιπόν απαραίτητο οι μάρκες να έχουν μια δική τους στρατηγική προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις τους χωρίς να προσπαθούν να αντιγράψουν από τον ανταγωνισμό γιατί τότε το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν είναι “θολό”.Το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε μάρκα είναι η διαφοροποίηση.
Ακολουθούν μερικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία μιας μοναδικής και αυθεντικής στρατηγικής marketing:
1. Στρατηγική κατεύθυνση
Πού πρέπει να κινηθεί μια μάρκα; Οι επιχειρηματικές επιλογές είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν άμεσα την στρατηγική της στην οικοδόμηση της αξίας της και στην προσέλκυση καταναλωτών. Για παράδειγμα, εάν ένας οργανισμός δραστηριοποιείται σε μια ήδη κατηγορία, ίσως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το πεδίο δράσης της μάρκας του και να επεκταθεί σε νέες περιοχές, όπου δεν υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Αυτό θα απαιτήσει εστίαση στην επέκταση της μάρκας και ίσως δεξιότητες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση προκλήσεων.
2. DNA εταιρείας/μάρκας
Ποια είναι η ιστορία της εταιρείας ή της μάρκας; Η μοναδική ιστορία και η ταυτότητά ενός οργανισμού πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου δημιουργίας της μάρκας και δημιουργίας συναισθηματικών συνδέσεων με τους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις με ισχυρή ιστορία μάρκας μπορούν να λειτουργήσουν με τρόπους που δεν διαθέτουν άλλες εταιρείες.
3. Οι καταναλωτές
Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για την εταιρεία; Η κατανόηση του λόγου για τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν την μάρκα είναι φυσικά θεμελιώδης. Θα πρέπει, επίσης, να σχεδιάζει πως προσεγγίζει τόσο τους υπάρχοντες καταναλωτές της όσο και τους νέους. Για παράδειγμα, εάν οι καταναλωτές της την αντιλαμβάνονται ως μια ιδιαίτερα καινοτόμα μάρκα που κυνηγά τις προκλήσεις, πρέπει να το αξιοποιήσει αυτό επενδύοντας στην ευελιξία και τη δημιουργικότητα ως βασικούς πυλώνες στην στρατηγική marketing.
4. Υφιστάμενες δυνατότητες
Σε τι είναι ήδη καλή η εταιρεία; Εάν είναι ισχυρή στην εμπειρία του πελάτη, τότε είναι λογικό να το αξιοποιήσει πλήρως στην στρατηγική της. Αντίθετα, εάν είναι αδύναμη σε συγκεκριμένους τομείς, πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα κενά δυνατοτήτων και μπορεί να χρειαστεί να τα ενσωματώσει ενεργά στην στρατηγική marketing.
Αυτές οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς η γκάμα των εμποδίων ή των δυσκολιών στο ταξίδι ανάπτυξης ενός οργανισμού είναι τεράστια. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί η ανάπτυξη, πρέπει να γίνουν στρατηγικές επιλογές και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις δυνατοτήτων.Για να γίνει αυτό σωστά και επιτυχημένα κάθε μάρκα πρέπει να αξιολογήσει όλο το περιβάλλον αλλά και να αυτο-αξιολογηθεί σχετικά με την θέση της μέσα σε αυτό.Μόνο τότε και με ισχυρή δόση αυτογνωσίας μπορεί να σχεδιαστεί μια αυθεντική στρατηγική marketing που μπορεί να διαφοροποιήσει μια μάρκα και να φέρει αποτελέσματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.