14 Νοέ 2024
READING

Η θέσπιση νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις G7 και η αποφυγή του από το Amazon

3 MIN READ

Η θέσπιση νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις G7 και η αποφυγή του από το Amazon

Η θέσπιση νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις G7 και η αποφυγή του από το Amazon

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και των εθνών της ΕΕ, με σκοπό τη θέσπιση ενός νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα διασφάλιζε ότι όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα κατέβαλαν κανονικά όλους του απαιτούμενους φόρους, χωρίς να εκμεταλλεύονται διάφορα «παραθυράκια» προβαίνοντας σε φοροδιαφυγή. Με αυτόν τον τρόπο ανάμεσα στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις έτσι και το Amazon, είχε την δυνατότητα να αποφύγει την καταβολή των απαιτούμενων φόρων. 

Αναλυτικότερα στην συγκεκριμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της G7, επιτεύχθηκε συμφωνία, στην οποία οι χώρες που συμμετείχαν παρουσίασαν τις εξής προτάσεις ότι: Πρώτον θα πρέπει να επιβάλλεται ο ελάχιστος παγκόσμιος συντελεστής φορολόγησης (15%) και δεύτερον ότι ένα μέρος των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, να καταβάλλεται ως φορολογία για τις τοποθεσίες των χωρών όπου και εδρεύουν. Αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD), υπογραμμίζοντας ότι εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η Google και το Facebook πρέπει να καταβάλλουν σημαντικά περισσότερα ποσά. 

Παρ ‘όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι τρέχουσες προτάσεις κινδυνεύουν να επιτρέψουν στο Amazon, το οποίο αποτελεί βασικό στόχο της νέας νομοθεσίας, να αποφύγει εντελώς τις νέες φορολογικές αυξήσεις, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών της G7, τα συγκεκριμένα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο για τις περιπτώσεις που το κέρδος των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων υπερβαίνει το περιθώριο (10%).

Είναι αλήθεια ότι το 2020, το περιθώριο κέρδους για την Amazon ήταν μόλις 6,3% παρά το ρεκόρ των πωλήσεών του. Επιπλέον, το Amazon διαχειρίζεται την επιχείρηση της λιανικής με τέτοιο τρόπο που επενδύει ξανά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην ίδια την εταιρεία, μειώνοντας την φορολόγησή της. Σύμφωνα με τις καταχωρήσεις της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του Amazon στην ΕΕ, η εταιρεία άγγιξε το επιβλητικό ποσό των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ευρωπαϊκές αγορές τον προηγούμενο χρόνο. Εκτός από το Amazon του Λουξεμβούργου, το οποίο διαχειρίζεται τις πωλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες, έχασε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι δεν πλήρωσε φόρο εταιρειών στη χώρα. 

Συμπερασματικά, μέσω της διασφάλισης της εφαρμογής των συγκεκριμένων προτάσεων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της συμφωνίας των G7, αφενός αποτρέπονται και άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να προβούν σε ενέργειες φοροδιαφυγής, αφετέρου προκαλείται σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.