22 Δεκ 2024
READING

Πώς 20 κορυφαίοι retailers πρωτοπορούν στη σύγχρονη εποχή

11 MIN READ

Πώς 20 κορυφαίοι retailers πρωτοπορούν στη σύγχρονη εποχή

Πώς 20 κορυφαίοι retailers πρωτοπορούν στη σύγχρονη εποχή

Η πανδημία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να περιμένουν να περάσει η καταιγίδα. Ως εκ τούτου, η καινοτομία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αν και είναι κατανοητό, είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. 

Πρώτον, πολύ λίγες επιχειρήσεις μπορούν να πουν ότι ξεπέρασαν την πανδημία χωρίς να χρειαστεί να καινοτομήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Τα lockdowns, η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλοι περιορισμοί μετέβαλαν τον συνηθισμένο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.Παρόλο που η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης, αν μια επιχείρηση καινοτομεί μόνο όταν είναι αναγκαίο, τότε κινδυνεύει να παραμείνει άπραγη μέχρι να είναι πολύ αργά.

Υπάρχει μεγαλύτερη αξία στο InnovACTION. Για μια επιχείρηση, αυτό σημαίνει να είναι proactive και να αναλαμβάνει δράση καινοτομόντας.Οι proactive retailers είναι εκείνοι που μπορούν να καθορίσουν τα πρότυπα. Έχουν το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου, αλλά τείνουν επίσης να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές πιέσεις ή τις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών.

1. Mac Innovation Lab

Στο πιο πρόσφατο κατάστημά της στη Νέα Υόρκη, η μάρκα ομορφιάς MAC συνδύασε το ψηφιακό και το φυσικό περιβάλλον. 

Το MAC Innovation Lab διαθέτει καθρέφτες AR, που οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δοκιμάσουν εικονικά διαφορετικές αποχρώσεις των διαφόρων προϊόντων της εταιρίας και να τα ελέγξουν σε διάφορους φωτισμούς. 

Μπορούν επίσης να δοκιμάσουν ολόκληρα looks για το πρόσωπο, που είναι εμπνευσμένα από τις τάσεις του μακιγιάζ που είναι δημοφιλείς στην τοπική περιοχή. 

Οι πελάτες μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν τις εμφανίσεις στο smartphone τους για περαιτέρω έρευνα και για να τις αγοράσουν από το σπίτι. Αυτή η omnichannel προσέγγιση θα είναι το κλειδί για το μέλλον του λιανικού εμπορίου ομορφιάς.

2. Getir

Η τουρκική εταιρεία διανομών Getir είναι μία από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσφέρουν έναν νέο τύπο ταχύτατης εξυπηρέτησης στους διαδικτυακούς αγοραστές.

Μέσω της Getir οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν προϊόντα, τα οποία θα παραδοθούν στο κατάστημά τους σε μόλις 10 λεπτά.

3. Amazon Salon

Το Amazon έχει εισέλθει σε έναν ακόμη τομέα, ανοίγοντας το πρώτο του κομμωτήριο.

Με έδρα το ανατολικό Λονδίνο, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιεί τον χώρο ως πειραματική βιτρίνα για νέες τεχνολογίες, καθώς και ως λειτουργικό κομμωτήριο. 

Ως εκ τούτου, οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν AR για να δοκιμάζουν εικονικά νέα χτενίσματα και χρώματα πριν δεσμευτούν σε αυτά.

Η τεχνολογία οθόνης “Point–and–learn” σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν απλώς να δείχνουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά. Μπορούν επίσης να τα πληρώσουν σαρώνοντας κωδικούς QR

4. Levi’s Haus

Το Levi’s Haus είναι ένας καινοτόμος χώρος του γιγαντιαίου οίκου denim που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα. 

Επικεντρώνεται στη διάρκεια ζωής ενός ενδύματος. Ως εκ τούτου, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για να βοηθήσει τους πελάτες να συνεχίσουν να φορούν τα Levi’s τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει επισκευές, εξατομίκευση, ακόμη και μια υπηρεσία κατά παραγγελία για τζιν που προσαρμόζονται στον εκάστοτε πελάτη ξεχωριστά. 

Πουλάει, επίσης, την αποκλειστική νέα σειρά Levi’s – Levi’s by Levi’s – η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από επισκευασμένα, ανακυκλωμένα και επανασχεδιασμένα ρούχα Levi’s. Τα ενδύματα αυτά περιλαμβάνουν ελαττωματικά και επιστρεφόμενα είδη που στο παρελθόν θα απορρίπτονταν, καθώς και δωρεές πελατών μέσω του ψηφιακού σημείου δωρεάς του καταστήματος.

5. SK–II City

Η μάρκα προϊόντων περιποίησης δέρματος SK–II εγκαινίασε πρόσφατα έναν νέο καινοτόμο εικονικό κόσμο, τον οποίο μπορούν να εξερευνήσουν οι πελάτες της. 

Το SK–II City είναι μια εικονική πόλη, εμπνευσμένη από το Τόκιο. Οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να παρακολουθήσουν έξι νέες ταινίες κινουμένων σχεδίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν Ολυμπιονίκες. Μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα παρασκήνια και σε άλλο ιδιαίτερο περιεχόμενο, να μιλήσουν με έναν βοηθό AI και να συλλέξουν “miracle drops” που μεταφράζονται σε δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Η SK–II σχεδιάζει να αξιοποιήσει το εικονικό περιβάλλον για να ενσωματώσει έναν online χώρο λιανικής πώλησης όπου οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν και να αγοράσουν προϊόντα

6. L’Oreal House of Worth

Ο κολοσσός καλλυντικών L’Oreal συνεργάστηκε με την AKQA για αυτόν τον καινοτόμο νέο χώρο στη Σαγκάη. 

Η έννοια του omnichannel χρησιμοποιεί το WeChat για να εξατομικεύσει την εμπειρία του πελάτη στο χώρο. 

Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία σάρωσης προσώπου για να λάβουν μια εξατομικευμένη έκθεση ανάλυσης δέρματος, καθώς και συστάσεις σύμφωνα με αυτήν. Αυτά τα προϊόντα, οι πελάτες μπορούν να τα αγοράσουν απευθείας από το κατάστημα, να τα παραγγείλουν για παράδοση στο σπίτι τους ή να τα προσθέσουν σε ένα ψηφιακό καλάθι αγορών για να τα αγοράσουν στο μέλλον. 

Το House of Worth διαθέτει επίσης βιωματικά στοιχεία, όπως μια εικονική βόλτα με ποδήλατο στους δρόμους του Παρισιού

7. Amazon Made For You

Τα ρούχα κατά παραγγελία ήταν συνήθως μια εξειδικευμένη και ακριβή υπηρεσία. 

Το Amazon προσφέρει πλέον στους πελάτες στις ΗΠΑ την ευκαιρία να αγοράσουν ένα μπλουζάκι που είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις προσωπικές τους διαστάσεις, για μόλις 25 δολάρια. 

Η υπηρεσία Made for You προσφέρει μια σειρά από επιλογές προσαρμογής, όπως λαιμόκοψη, μήκος μανικιών, μήκος μπλούζας, χρώμα και ύφασμα. 

Αυτό που είναι ιδιαίτερα καινοτόμο στη νέα υπηρεσία είναι ότι το Amazon χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παρέχει ο πελάτης για να δημιουργήσει μια εικονική εκδοχή του, ώστε να μπορεί να δει πώς θα δείχνει πάνω του το μπλουζάκι προτού το αγοράσει.

8. The Singular Society

Το Singular Society είναι μια νέα μάρκα της H&M που απευθύνεται μόνο σε μέλη και έχει ως στόχο να προσφέρει μια επιμελημένη επιλογή από υψηλής ποιότητας, υπεύθυνα κατασκευασμένα προϊόντα.

Οι πελάτες που εγγράφονται ως μέλη πρέπει να πληρώνουν μεταξύ 95 και 195 SEK μηνιαίως, προκειμένου να αγοράζουν από πέντε έως 25 προϊόντα κάθε μήνα.

Με την υιοθέτηση ενός συνδρομητικού μοντέλου, η The Singular Society ισχυρίζεται ότι μπορεί να πουλάει τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής τους και να εστιάζει στην παραγωγή μικρότερου αριθμού προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση του προβλήματος της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης στη βιομηχανία της μόδας.

9. Old Spice

Το Old Spice άνοιξε τον πρώτο φυσικό χώρο του.

Ο χώρος αυτός λειτουργεί ως κουρείο, αλλά και ως κατάστημα λιανικής πώλησης. 

Η πιο καινοτόμος χρήση του χώρου είναι το “στούντιο περιεχομένου” του καταστήματος, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία social media και ψηφιακού περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, το οποίο διανέμεται στα κανάλια της μάρκας

10. TYPY

Το TYPY είναι ένα νέο πλήρως αυτοματοποιημένο, 24ωρο παντοπωλείο.

Οι πελάτες παραγγέλνουν μέσω της εφαρμογής TYPY ή μέσω ενός από τα μηχανήματα του καταστήματος. Στη συνέχεια, η παραγγελία τους συσκευάζεται από το ρομποτικό σύστημα και, έπειτα, οι πελάτες μπορούν να την παραλάβουν από τον αυτόματο πωλητή.

Ο καινοτόμος χώρος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους για να παρακολουθεί τι αγοράζουν οι πελάτες. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι βλέπουν μόνο πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι είναι διαθέσιμο προς αγορά, αλλά και ότι το TYPY μπορεί να δει ποια προϊόντα είναι πιο δημοφιλή και να διασφαλίσει ότι αυτό γίνεται φανερό στα επίπεδα των αποθεμάτων

11. BeautyCorner

Η μάρκα ομορφιάς BeautyCounter καινοτομεί μέσω του νέου της χώρου.

Mοιάζει και λειτουργεί σαν ένα συνηθισμένο κατάστημα καλλυντικών, αλλά στο πίσω μέρος βρίσκεται ένα πλήρως λειτουργικό στούντιο δημιουργίας περιεχομένου. Η BeautyCounter χρησιμοποιεί το στούντιο για την κινηματογράφηση επιδείξεων, σεμιναρίων και περιεχομένου ειδικών εκδηλώσεων.

Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να μεταδοθεί σε ζωντανή ροή στους λογαριασμούς του brand στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του. Μια λειτουργία συνομιλίας επιτρέπει στους θεατές να συμμετέχουν και να κάνουν ερωτήσεις ζωντανά.

Αυτό καθιστά το κατάστημα προσιτό σε πελάτες από όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται κοντά.

12. Burberry Social Retail

Η Burberry συνεργάστηκε με τον τεχνολογικό κολοσσό Tencent, προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο κοινωνικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας στον κόσμο.

Το κατάστημα βρίσκεται στο Shenzhen της Κίνας και συνδυάζει το ψηφιακό με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, επιτρέπει στους πελάτες να αλληλεπιδρούν με νέους τρόπους με την Burberry. Ένα mini πρόγραμμα WeChat είναι το βασικό στοιχείο σε αυτό, με τους πελάτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα προϊόντα, να ξεναγούνται στο κατάστημα και να προγραμματίζουν την εξυπηρέτησή τους.

Κάθε αλληλεπίδραση με την Burberry μέσω του προγράμματος WeChat δημιουργεί το “social currency” του πελάτη που του επιτρέπει να ξεκλειδώνει νέες επιβραβεύσεις και εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στον αποκλειστικό χώρο Trench Experience.

13. The Lip Factory

Το Lip Factory της Amorepacific είναι ένα μηχάνημα που επιτρέπει στους πελάτες να δημιουργήσουν τη δική τους τέλεια εξατομικευμένη απόχρωση κραγιόν

Οι πελάτες ανεβάζουν μια φωτογραφία του προσώπου τους στην εφαρμογή Color Tailor της μάρκας, η οποία αναλύεται. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να υπολογίσει την τέλεια απόχρωση για την επιδερμίδα τους, η οποία στη συνέχεια δημιουργείται για αυτούς επί τόπου.

14. LV By Appointment

Η κορυφαία εταιρία πολυτελών προϊόντων Louis Vuitton φέρνει το κατάστημα λιανικής στους κορυφαίους πελάτες της με τη νέα της ιδέα LV BY Appointment.

Το mini φορητό κατάστημα είναι προσβάσιμο από παντού και διαθέτει το δικό του εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις ανάγκες των πελατών.

Η εμπειρία είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη για τον πελάτη. Όλα τα επιλεγμένα προϊόντα έρχονται στο μέγεθος του πελάτη και – αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πελάτη – σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο και στυλ.

15. Vashi

Στο νέο χώρο του Vashi, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς φτιάχνονται τα προϊόντα του. Το κατάστημα στεγάζει ένα πλήρες εργαστήριο σε μικρογραφία, ώστε οι πελάτες να μπορούν να δουν ακριβώς πώς κατασκευάζεται το κατά παραγγελία κομμάτι τους. Διαθέτει επίσης σαλόνι πελατών και ιδιωτικά δωμάτια συμβουλευτικής, για να κάνει την επίσκεψη στο κατάστημα να μοιάζει με πραγματική εμπειρία.

16. Nike Unite

Το Nike Unite έχει ως επίκεντρο την κοινότητα. Η διακόσμηση κάθε καταστήματος βασίζεται στο πού βρίσκεται και περιλαμβάνει τοπικούς αθλητές, αξιοθέατα, συνεργασίες και το προσωπικό του καταστήματος.

Η ιδέα του Nike Unite είναι να παρουσιάσει κάθε χώρο ως τον αθλητικό προορισμό για τους ανθρώπους της τοπικής περιοχής. Με τη δημιουργία ενός καταστήματος που οι πελάτες αισθάνονται ότι είναι δομημένο για τους ίδιους, η Nike είναι σε θέση να δημιουργήσει βαθύτερους δεσμούς με τους αγοραστές.

17. The Emporium

Οι γκαλερί του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη απέκτησαν έναν νέο χώρο λιανικής πώλησης με την ονομασία The Emporium.

Ο χώρος αποτελεί προέκταση της ηλεκτρονικής αγοράς του Sotheby’s, η οποία διαθέτει πάνω από 5.000 αντικείμενα πολυτελείας προς πώληση, από έργα τέχνης και έπιπλα μέχρι αθλητικά παπούτσια, τσάντες και ρολόγια.

Δίνει τη δυνατότητα στη Sotheby’s να εκμεταλλευτεί την “want it now” νοοτροπία των αγοραστών. Αντί να χρειάζεται να κάνουν την προσπάθεια να υποβάλουν προσφορά σε μια δημοπρασία και να χάσουν ενδεχομένως αυτό που θέλουν, οι πελάτες μπορούν να το αγοράσουν άμεσα.

Αγοράζοντας από τον οίκο Sotheby’s μπορούν επίσης να είναι σίγουροι ότι αυτό που αγοράζουν είναι αληθινό και πλήρως πιστοποιημένο.

18. tegut…teo

Το Tegut…teo είναι μια νέα αυτοματοποιημένη ιδέα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, της αλυσίδας παντοπωλείων tegut….

Το μικρού μεγέθους κατάστημα είναι σχεδιασμένο σαν ένα τοπικό κατάστημα, με την πρόσθετη ευκολία να είναι ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο.

Ένας τρόπος με τον οποίο διαφέρει από άλλα αυτοματοποιημένα σούπερ μάρκετ είναι η πρόσβασιμότητα. Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή του, προκειμένου να εισέλθουν στο κατάστημα, να σαρώσουν τις επιλεγμένες αγορές τους και να πληρώσουν. Αυτό, όμως, δεν είναι η μόνη επιλογή.

Οι αγοραστές μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν μια κάρτα πληρωμής για να εισέλθουν στο κατάστημα και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν το self–service terminal για να σαρώσουν τις αγορές τους. Αυτό καθιστά το tegut…teo πιο προσιτό, αφού εξυπηρετεί πραγματικά την ευρύτερη κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει άτομα που μπορεί να θεωρούν δύσκολη τη χρήση μιας εφαρμογής.

Το Tegut…teo είναι επίσης ιδιαίτερα καινοτόμο στο σχεδιασμό του καταστήματός του. Γύρω από το εξωτερικό του καταστήματος υπάρχουν διάφορα σημεία εξυπηρέτησης, τα οποία οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν, όπως ένα σημείο ανταλλαγής βιβλίων και ένας σταθμός επισκευής ποδηλάτων.

19. Rebag Bar

Η εταιρία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας Rebag άνοιξε ένα μικροκατάστημα στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές στη συμπεριφορά των αγοραστών λόγω της πανδημίας.

Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για να πουλήσουν ανεπιθύμητα είδη πολυτελείας, μέσα σε μόλις 60 λεπτά. Μπορούν, επίσης, να ψωνίσουν από μια προσεγμένη επιλογή μεταχειρισμένων ειδών στο κατάστημα, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το απόθεμα της Rebag.

Το προσωπικό είναι στη διάθεση των πελατών για να τους συνοδεύσει κατά την αγοραστική και εμπορική διαδικασία και να τους βοηθήσει να βρουν τα ιδανικά αντικείμενα.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο μείωσης της φυσικής έκτασης του καταστήματος, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους πελάτες, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών

20. Gibson Garage

Η εμβληματική μάρκα οργάνων Gibson μόλις άνοιξε ένα νέο χώρο ψυχαγωγίας και λιανικής πώλησης.

Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να μυήσει τους οπαδούς της κιθάρας στη μάρκα Gibson. Μια τεράστια ποικιλία από κιθάρες παρουσιάζονται στους πελάτες, ώστε να τις δουν, να τις δοκιμάσουν και να τις αγοράσουν, συμπεριλαμβανομένων και των limited edition. Διαδραστικές εγκαταστάσεις και αναμνηστικά διασημοτήτων συμπληρώνουν τα βιωματικά στοιχεία.

Οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες στο χώρο, όπως επισκευές και υπηρεσίες αποκατάστασης. Το Gibson Garage διαθέτει επίσης ένα custom shop για τους πελάτες που μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τη δική τους κιθάρα.

Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος όπου κανείς μπορεί να συμβάλει στη μουσική κουλτούρα. Ο χώρος διαθέτει μια σκηνή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζωντανές εμφανίσεις αλλά και για την διαδικτυακή, ζωντανή μετάδοσή τους.

9/18/2020 Queens, NY. MAC Cosmetics retail store at Queens Center. Day 1.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.