20 Απρ 2024
READING

Οι 25 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο πληρώνουν ελάχιστο φόρο

3 MIN READ

Οι 25 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο πληρώνουν ελάχιστο φόρο

Οι 25 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο πληρώνουν ελάχιστο φόρο

Προσωπικά δεδομένα από την αμερικανική εφορία τα οποία αποκάλυψε η ProPublica δείχνουν πώς δισεκατομμυριούχοι όπως ο Jeff Bezos, ο Elon Musk και ο Warren Buffett πληρώνουν μηδαμινό φόρο παρά τον τεράστιο πλούτο τους. Το ProPublica, ένα μη κερδοσκοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ερευνά τα φορολογικά αρχεία του πλουσιότερου 0,001% του αμερικανικού πληθυσμού και παρότι η έρευνα είναι υπό εξέλιξη, ορισμένα συμπεράσματα έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Το 2007, ο Jeff Bezos, τότε δισεκατομμυριούχος και τώρα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν πλήρωσε ούτε μια δεκάρα σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, πράγμα που πέτυχε ξανά το 2011. Το 2018, ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν καταβάλλει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. Το ίδιο και ο Michael Bloomberg. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος δύο φορές. Ο George Soros δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος επί τρία συνεχή χρόνια.

Η ProPublica έχει αποκτήσει μεγάλο όγκο δεδομένων από τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων πλουσίων τα οποία καλύπτουν πάνω από 15 χρόνια. Τα δεδομένα δίνουν μια εικόνα της αμερικανικής οικονομικής ζωής και του κορυφαίου εισοδηματικού της στρώματος όπου εντάσσονται οι Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch και Mark Zuckerberg. Τα δεδομένα δεν αφορούν μόνο το εισόδημα και τους φόρους, αλλά και τις επενδύσεις τους, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα κέρδη από τζόγο, ακόμη και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων. Η ουσία είναι ότι οι πλουσιότεροι μπορούν νομίμως να πληρώνουν ελάχιστο ή μηδενικό φόρο εισοδήματος ενώ οι περιουσίες τους αυξάνονται κάθε χρόνο.

Οι Αμερικανοί μισθωτοί καταβάλλουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα ποσοστό του εισοδήματός τους που αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημά τους – όπως συμβαίνει σχεδόν παντού η φορολόγηση στις ΗΠΑ είναι «προοδευτική», κλιμακωτή. Τα τελευταία χρόνια, το μεσαίο αμερικανικό νοικοκυριό κέρδιζε περίπου 70.000 δολάρια ετησίως και πλήρωνε 14% σε ομοσπονδιακούς φόρους. Ο υψηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος, το 37%, ξεκίνησε φέτος, για ζευγάρια με κέρδη άνω των 628.300 δολάρια. Αλλά απ’ ό,τι δείχνουν τα απόρρητα φορολογικά μητρώα που απέκτησε η ProPublica, οι φτωχοί άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν φόρους με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από ένα δισεκατομμυριούχο.

Στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι εκμεταλλεύονται στρατηγικές φοροαποφυγής στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι υπόλοιποι. Ο μεγάλος πλούτος που προέρχεται από την αυξανόμενη αξία περιουσιακών στοιχείων, όπως χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ακίνητα, δεν θεωρείται φορολογητέο εισόδημα από την αμερικανική νομοθεσία. Έτσι, αν συγκριθεί το ποσό των φόρων που πληρώνουν ετησίως οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί με το ποσό αύξησης του πλούτου τους σύμφωνα με την εκτίμηση του περιοδικού Forbes, ο φορολογικός συντελεστής τους είναι εικονικός. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία των 25 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε συνολικά κατά 401 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 έως το 2018 ενώ πλήρωσαν συνολικά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος αυτά τα πέντε χρόνια. Ακούγεται εκπληκτικό ποσό, αλλά αντιστοιχεί σε φορολογικό συντελεστή μόνο 3,4%.

Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης είδαν επίσης την περιουσία τους να αυξάνεται από το 2014 έως το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των σπιτιών τους. Αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους προερχόταν από μισθούς, οι φορολογικοί λογαριασμοί τους παρέμειναν σχεδόν ίδιοι: πλήρωσαν στην εφορία γύρω στα 62.000$ κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετούς περιόδου.

Πρώτος σε φοροαποφυγή είναι ο παππούς δισεκατομμυριούχος Warren Buffett, μολονότι έχει δηλώσει υπέρ της βαρύτερης φορολογίας για τους πλούσιους. Σύμφωνα με το Forbes, ο πλούτος του αυξήθηκε κατά 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2018 και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πλήρωσε στην εφορία 23,7 εκατομμύρια δολάρια. Oμοίως, ο φορολογικός συντελεστής για τον Bezos κυμαίνεται γύρω στο 0,98%, ενώ ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής είναι, όπως προαναφέρθηκε, 37%.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2018, οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί  είχαν συνολικά περιουσία 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

A.V. Team

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.